-
سلام دوستان، من یک گفتاردرمانگر هستم و امروز میخوام در مورد موضوع مهمی به اسم آفازی باهاتون صحبت کنم. شاید این کلمه براتون ناآشنا باشه، اما در واقع آفازی به معنای اختلال در زبان و گفتار هست که به دلیل آسیب به بخشهایی از مغز که مسئول زبان هستند، ایجاد میشه. این مشکل میتونه در هر سنی اتفاق بیفته، اما بیشتر در بزرگسالان بعد از سکته مغزی یا ضربه به سر دیده میشه. آفازی فقط یه مشکل در صحبت کردن نیست، بلکه میتونه در درک کلمات، خوندن، نوشتن و حتی استفاده از اعداد هم اختلال ایجاد کنه.
-
انواع مختلفی از آفازی وجود داره. برخی افراد با آفازی ممکنه به سختی کلمات رو پیدا کنن و جملاتشون نامفهوم باشه، در حالی که برخی دیگه ممکنه کلمات رو به خوبی ادا کنن اما در درک معنی جملات و مکالمات مشکل داشته باشن. بعضی از افراد ممکنه هم در صحبت کردن و هم در درک زبان مشکل داشته باشن. آفازی معمولا به دنبال آسیب به بخش های خاصی از مغز رخ می دهد مثل قسمت هایی که در درک و تولید زبان نقش دارند. این آسیب میتونه ناشی از سکته مغزی، ضربه مغزی، تومور مغزی یا عفونت مغزی باشه.
-
آفازی میتونه مشکلات زیادی در زندگی روزمره ایجاد کنه. مثلا، فرد ممکنه نتونه به راحتی با دیگران ارتباط برقرار کنه، خرید کنه، به سر کار بره یا حتی کارهای سادهای مثل صحبت کردن با تلفن رو انجام بده. این اختلال نه تنها روی زندگی فرد مبتلا تاثیر می گذارد بلکه خانواده و اطرافیان فرد نیز درگیر این مشکل می شوند. خیلی مهمه که بدونیم این افراد به حمایت و درک ما نیاز دارن. خوشبختانه، آفازی درمان داره. گفتاردرمانی یکی از روش های اصلی برای کمک به افراد مبتلا به آفازیه. با تمرینات منظم و مداوم، فرد میتونه مهارتهای زبانی و ارتباطیش رو تا حد زیادی بهبود ببخشه.
-
اگه به آفازی بیتوجهی کنیم، مشکلات بیشتری ایجاد میشه. فرد ممکنه دچار انزوا و افسردگی بشه، اعتماد به نفسش رو از دست بده و نتونه به خوبی در جامعه مشارکت کنه. بنابراین، تشخیص زودهنگام و شروع درمان به موقع خیلی مهمه. اگر شما یا یکی از عزیزانتون علائمی مثل مشکل در صحبت کردن، درک زبان، خواندن یا نوشتن رو تجربه میکنید، حتما به متخصص گفتاردرمانی مراجعه کنید. در ادامه این بحث، لیستی از مقالاتی که در خصوص آفازی تاکنون نوشته شده اند، به شما ارائه خواهد شد تا بتوانید اطلاعات بیشتری را کسب کنید.
داستان امیدی برای بازگشت به کلمات: سفر بهبودی با آفازی
-
آقای احمدی، مردی 62 ساله و بازنشسته، یک روز صبح با احساس ضعف در سمت راست بدنش از خواب بیدار شد. همسرش متوجه شد که او هنگام صحبت کردن کلمات را به درستی ادا نمیکند و جملاتش نامفهوم است. با نگرانی فراوان، او را به بیمارستان رساندند و پس از انجام معاینات و اسکن مغز، مشخص شد که آقای احمدی دچار سکته مغزی شده است. پس از گذراندن مراحل درمان اولیه، پزشک متوجه آفازی در آقای احمدی شد. او به خانوادهاش توضیح داد که آسیب به بخشهای زبانی مغز، باعث این اختلال شده و آقای احمدی در پیدا کردن کلمات و ساختن جملات مشکل دارد، در واقع او دچار آفازی بیانی بود. پزشک تاکید کرد که بهترین راهکار، مراجعه به یک متخصص گفتاردرمانی است و مرکز گفتاردرمانی باران را به آنها معرفی کرد.
-
در کلینیک گفتاردرمانی باران، متخصص گفتاردرمانی پس از ارزیابی دقیق، برنامه درمانی مشخصی برای آقای احمدی طراحی کرد. این برنامه شامل تمریناتی برای تقویت عضلات دهان و زبان، بازیابی دایره لغات، بهبود ساختار جملات و تمرینات ارتباطی بود. همچنین به خانواده آقای احمدی آموزش داده شد که چطور با او ارتباط برقرار کنند و در منزل تمرینات را ادامه دهند. متخصص گفتاردرمانی تاکید کرد که صبر و پشتکار در این مسیر بسیار مهم است. در طول جلسات درمانی، آقای احمدی با وجود چالشهای فراوان، با جدیت تمرینات را انجام میداد. او به تدریج پیشرفتهای کوچکی را احساس میکرد.
-
پس از چند ماه، آقای احمدی به طور چشمگیری بهبود یافت. او دیگر میتوانست با جملات ساده با دیگران ارتباط برقرار کند، نیازهای خود را بیان کند و در جمع دوستان و خانواده احساس بهتری داشت. گرچه هنوز به طور کامل مانند گذشته صحبت نمیکرد، اما اعتماد به نفس بیشتری داشت و از پیشرفت خود بسیار خوشحال بود. او همچنان به جلسات گفتاردرمانی ادامه میدهد و میداند که برای رسیدن به بهبودی کامل باید صبور باشد و تمرینات را به طور منظم ادامه دهد.
لیست مقالات آفازی:
لیست مقالات مرتبط با آفازی را در پایین مشاهده میکنید:
آفازی گلوبال چیست ؟
در میان چالشهای پیچیده سلامتی، اختلالاتی وجود دارند که بر توانایی ما در برقراری ارتباط با دنیای اطرافمان تأثیر میگذارند.
آفازی حسی چیست؟ (توضیح ساده برای همه)
آیا تا به حال پیش آمده که صدای کسی را بشنوید اما نتوانید معنای حرفهایش را درک کنید؟ این احساس
آفازی حرکتی چیست ؟
آفازی حرکتی یکی از اختلالات گفتاری است که در اثر آسیب به بخشهای خاصی از مغز رخ میدهد. به زبان
آفازی بروکا چیست ؟
زیاد در کلینیک از من پرسیده می شد که آفازی بروکا (Broca’s Aphasia) چیه و یک نوشته در این رابطه
اختلال تکلم در بزرگسالان چگونه است ؟
به عنوان یک گفتاردرمانگر با بیش از 15 سال تجربه بالینی، روزانه با بیماران زیادی مواجه میشوم که دچار اختلال تکلم
زبان پریشی چیست؟ | علت، نشانه ها و درمان
آفازی یا زبان پریشی (به انگلیسی aphasia) اختلالی است که در اثر آسیب به مناطقی از مغز که مسئول زبان
زمان برگشت تکلم در سکته مغزی کی است ؟
زمان برگشت تکلم در سکته مغزی بسته به شدت آسیب مغزی، محل ضایعه و شرایط فردی بیمار متفاوت است. در بسیاری
آفازی ورنیکه یا زبان پریشی درکی چیست؟
آفازی ورنیکه ( به انگلیسی Wernicke’s Aphasia ) در نتیجه آسیب به مناطقی از مغز که مسئول درک صحبت دیگران
تجربه مراجعان دارای آفازی یا زبان پریشی
تجربه اول: تاکید بر مسیرهای مکمل در آفازی ورنیکه
اسم من مریم است و 58 سال دارم. چند ماه پیش، بعد از یک سکته مغزی، متوجه شدم که حرفهای دیگران رو نمیفهمم. انگار جملهها برام بیمعنی بودن. وقتی هم که خودم حرف میزدم، کلمات رو درست ادا میکردم، اما انگار جملاتم بیربط و نامفهوم بود. خیلی گیج شده بودم و نمیدونستم چی داره اتفاق میفته. اطرافیانم هم متوجه شده بودند که ارتباط برقرار کردن با من خیلی سخت شده. این موضوع خیلی ناراحتم میکرد چون قبلاً خیلی راحت با همه صحبت میکردم.
بعد از کلی بررسی و آزمایش، دکتر گفت که دچار آفازی ورنیکه شدم. اون بهم توضیح داد که این نوع آفازی باعث میشه درک کلمات و جملات برام سخت بشه، حتی با اینکه میتونم کلمات رو به خوبی ادا کنم. دکتر گفت که برای اینکه بتونم بهتر ارتباط برقرار کنم، باید از روشهای مختلفی کمک بگیرم. مثلاً به جای اینکه فقط به کلمات تکیه کنم، باید به حالت چهره، زبان بدن و لحن صدای افراد هم توجه کنم. همچنین، باید از تصاویر و نمودارها هم برای درک بهتر مفاهیم استفاده کنم.
اوایلش خیلی سخت بود. اما کم کم با کمک گفتاردرمانگر و تمرین زیاد، یاد گرفتم که از مسیرهای مکمل برای درک بهتر استفاده کنم. الان، گرچه هنوز هم مشکلاتی دارم، اما خیلی بهتر از قبل میتونم با دیگران ارتباط برقرار کنم. فهمیدم که برای کسایی که آفازی ورنیکه دارن، فقط کلمات مهم نیستن، بلکه باید به تمام جوانب ارتباطی توجه کرد. استفاده از روش های بصری مثل نقاشی کردن و ارتباط های غیر کلامی هم خیلی میتونه کمک کننده باشه. این تجربه بهم یاد داد که مغز ما خیلی پیچیده است و برای جبران مشکلات، میتونه از راه های مختلفی استفاده کنه.
**نکته کاربردی برای خواننده:**
اگر فردی را می شناسید که مبتلا به آفازی ورنیکه است، سعی کنید هنگام صحبت کردن با او، علاوه بر کلمات، از زبان بدن، حالت چهره و تصاویر هم استفاده کنید. این کار به او کمک می کند تا بهتر مفهوم صحبت های شما را درک کند.
تجربه دوم: اهمیت درمان و اقدامات خانگی در آفازی بروکا
اسم من علی است و 70 سال دارم. چند سال پیش، بعد از سکته مغزی، متوجه شدم که خیلی سخت میتونم حرف بزنم. میدونستم چی میخوام بگم، اما نمیتونستم کلمات رو درست کنار هم بذارم و جملاتم ناقص و بریده بریده بود. این مسئله خیلی اذیتم میکرد، چون قبلاً خیلی روان و راحت صحبت میکردم. حس میکردم حرفام خیلی نامفهومه و اطرافیانم نمیتونن منو درک کنن.
دکتر بهم گفت که دچار آفازی بروکا شدم. گفت که این نوع آفازی باعث میشه در تولید کلمات و ساختن جملات مشکل داشته باشم، اما در درک حرفهای دیگران مشکلی ندارم. بعد از چند جلسه گفتاردرمانی، یاد گرفتم که چطور عضلات دهان و زبانم رو تقویت کنم و کلمات رو بهتر ادا کنم. متخصص گفتاردرمانی بهم تاکید کرد که علاوه بر جلسات درمانی، باید تو خونه هم تمرینات رو جدی بگیرم. من هم سعی میکردم هر روز تمرینات رو انجام بدم و با خانوادهام صحبت کنم. حتی وقتی اشتباه میکردم، دلسرد نمیشدم و دوباره تلاش میکردم.
با گذشت زمان و تمرین مداوم، خیلی بهتر شدم. الان دیگه میتونم جملات کوتاهتر و سادهتر رو راحتتر بگم و با دیگران ارتباط برقرار کنم. البته هنوز هم کامل خوب نشدم و گاهی اوقات مشکلاتی دارم، اما خیلی بهتر از قبل هستم. این تجربه بهم یاد داد که درمان **آفازی بروکا** یه پروسه طولانیه و نیاز به صبر و حوصله زیادی داره. همچنین فهمیدم که حمایت خانواده و انجام تمرینات در خونه، نقش خیلی مهمی در بهبودی ایفا میکنه.
**نکته کاربردی برای خواننده:**
اگر فردی با آفازی بروکا در خانواده دارید، سعی کنید با او صبور باشید و او را تشویق به صحبت کردن کنید. همچنین به او کمک کنید تا تمرینات گفتاردرمانی را در خانه به طور منظم انجام دهد. ایجاد یک محیط حمایتی و صبورانه در خانه، بسیار مهم است.
امیدوارم این دو تجربه به همراه نکات کاربردی، برای شما مفید واقع شده باشد. اگر سوال دیگری داشتید، من در خدمت شما هستم.
وبسایتهای مفید
-
-
-
-
National Aphasia Association (NAA)
- لینک: https://www.aphasia.org/
- توضیح فارسی: انجمن ملی آفازی آمریکا، یک منبع جامع و معتبر است که اطلاعات گستردهای در مورد آفازی، انواع آن، درمانها، منابع پشتیبانی و اخبار مربوط به این اختلال ارائه میدهد. این وبسایت برای افراد مبتلا به آفازی، خانوادههایشان و متخصصان فعال در این حوزه بسیار مفید است.
-
The Aphasia Institute
- لینک: https://www.aphasia.ca/
- توضیح فارسی: موسسه آفازی کانادا، یک مرکز تخصصی است که علاوه بر ارائه اطلاعات، برنامههای درمانی و توانبخشی برای افراد مبتلا به آفازی ارائه میدهد. این وبسایت شامل منابع آموزشی، مقالات پژوهشی و داستانهای شخصی افراد مبتلا به آفازی است و رویکردی کاربردی و امیدبخش به این اختلال دارد.
-
-
-