آفازی ورنیکه یا زبان پریشی درکی چیست؟ علل – علائم – درمان

آفازی ورنیکه

آفازی ورنیکه ( به انگلیسی Wernicke’s Aphasia ) در نتیجه آسیب به مناطقی از مغز که مسئول درک صحبت دیگران هستند بوجود می آید. آفازی ورنیکه بعنوان یک مشکل زبانی شناخته می شود. افرادی که این مشکل را دارند درک صحبت دیگران ( جملات و واژگانی که می شنوند) برایشان سخت و همراه با مشکل است.

این بیماری هم چنین می تواند مشکلاتی در خواندن و نوشتن نیز برای فرد ایجاد کند. در این نوشته می خواهیم به زبان ساده درباره این اختلال صحبت کنیم. با ما همراه باشید.

آفازی ورنیکه یا زبان پریشی درکی

[ نوشته پیشنهادی : آفازی چیست ؟ معرفی انواع آفازی ها ]

علائم آفازی ورنیکه:

از انجائیکه بیشترین مشکل افرادی داری افازی ورنیکه ، مشکل در درک واژگان و صحبت دیگران است. شایع ترین علائم این اختلال مربوط به همین بخش زبان است. در ادامه معمول ترین علائم این مشکل را ذکر کردیم:

  • قادر به درک معانی واژگان نیست
  • می تواند جملات طولانی را بیان کند ولی معمولا بدون دلیل و انگیزه ای بیان می کنند.
  • از کلمات اشتباه در مکالماتش استفاده می کند
  • نمی تواند کلماتی که نوشته شده اند را درک کند.
  • در نوشتن مشکل دارد.
  • زود خسته می شود.

علل :

  • سکته مغزی
  • ضربه سر
  • عفونت مغز
  • در مواردی بیماریهای پیش رونده

درمان آفازی ورنیکه:

از آنجائیکه هر بیمار می تواند شرایط منحصر به فردی داشته باشد بنابراین نمی توان برای هر بیمار یک نسخه واحد پیچید. پزشک براساس شرایط بیمار می تواند راهکارهای زیر را بعنوان درمان بیمار تجویز کند.

  • درمان مشکلات همراه پزشکی دیگر: براساس مشکلات پزشکی دیگر فرد – مانند عفونت مغزی – پزشک دارو تجویز می کند.
  • گفتاردرمانی : گفتاردرمانی یکی از گزینه های مهم برای درمان و مدیریت این مشکل است. گفتاردرمانگر در جلسات اول اقدام به ارزیابی مهارتهای گفتاری و زبانی بیماری می کند و براساس آن ارزیابی برنامه درمانی او را طرح ریزی می کند. ( گفتاردرمانی چیست )

[ نوشته پیشنهادی : درمان تکلم در بیماران سکته مغزی ]

راهکارهایی برای کمک به ارتباط بهتر

افراد با آفازی ورنیکه در اکثر مواقع خطاهای گفتاری خودشان را درک نمی کنند . و نمی فهمند که چیزی که گفتند با چیزی که می خواستند بگویند ( و فکر می کردند) متفاوت است.  همچنین آنها صحبتهای شما را بخوبی درک نمی کنند. با این حال آنها نشانه اجتماعی نظیر لبخند زدن ، خندیدن ، اخم کردن را می توانند درک کنند.

معمولا این پاسخ خوب به نشانه های اجتماعی باعث قضاوت اشتباه اعضای خانواده شان از درک کلامی او می شود. و میزان درک کلامی او را بالاتر از آن چیزی که واقعا هست می بینند.

1-وقتی صحبت می کنید از علائم و ژست ها کمک بگیرید.

ژستچر ها می توانند نشان دادن چیزی و یا نشان دادن حالت باشد. مثلا وقتی می گویید سلام می توانید همزمان دستتان را به علامت سلام بالا ببرید.

2-در حالیکه صحبت می کنید ، واژهای مهم و کلیدی را بنویسید.

با نوشتن و یا نشان دادن تصویر کلمات مهم ، می توانید به درک بهتر او کمک کنید. از روشهای متفاوت ارتباطی ، برای  درک بهتر فرد دارای آفاری ورنیکه کمک بگیرید.

3-در مورد “همین حالا” صحبت کنید.

اگر روی میز ناهار خوری هستید در خصوص ناهار ، اب و موضوعات مربوط به ان صحبت کنید. برای درک بهتر او خوب است موضوعات مورد صحبت شما در خصوص آنچه در حال حاضر انجام می دهید یا می بینید باشد.

4-نیازی نیست که با صدای بلند با او صحبت کنید.

بالا بردن صدا و بلند کردن صدا کمکی به درک واژگان نمی کند. چراکه مشکل فرد دارای آفازی ورنیکه در شنیدن حروف نیست بلکه مشکل او در درک این کلمات است.

5-سرعت گفتار تان را کم کنید.

سعی کنید هر از گاهی در گفتارتان مکث کنید. افرادی که آفازی ورنیکه دارند نمی توانند به همان سرعتی که شما صحبت می کنید معنای کلمات را درک و پردازش کنند.

کاهش سرعت گفتار به معنای ، کشیده و کودکانه حرف زدن نیست. همینکه در بین کلامتان از مکث و جملات ساده و کوتاه استفاده کنید کفایت می کند.

6-برای حفظ تماس چشمی ، در جای مناسب و نزدیک او بنشینید.

در هنگام حرف زدن ، رو به روی او بنشینید و سعی کنید تماس چشمی خود را حفظ کنید. با این کار به درک او کمک می کنید.

معجزه گفتار درمانی:

گفتار درمانی معمولا در جلسات انفرادی و در زمانهای 30 یا 45 دقیقه ای برگزار می شود. تنها متخصص برای درمان اختلالات گفتار و زبان و مشکلات گفتاری ناشی از بیماری آفازی ورنیکه گفتاردرمانگر است. در برگه مراکز گفتار درمانی  ما لیستی از بهترین مطب های گفتار درمانی جمع آوری کردیم که می توانید براساس شهر و تخصص مورد نظر خود مطب گفتار درمانی را به همراه آدرس و شماره تلفن پیدا کنید

. ( مشاهده مراکز گفتاردرمانی سراسر کشور ) .

در برگه گفتار درمانی  نیز می توانید مطالب مفید گفتار درمانی را بصورت طبقه بندی شده مشاهده کنید.

منبع:

http://www.theaphasiacenter.com/2013/12/6-strategies-help-comprehension-wernickes-aphasia/

wernicke aphasia webmd

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *