بلند شدن و برداشتن اولین قدم یکی از هیجان انگیزترین لحظات زندگی کودک و والدین است. راه رفتن کودک به تنهایی در نتیجه آمادگی و فعالیت صحیح عضلات زیادی است. هماهنگی عضلات دست و پاها تا عضلات پشت و کمر همگی برای برداشتن اولین قدم ها ضروری است. در این نوشته ما می خواهیم به شما 7 تمرین برای آموزش راه رفتن به کودک در خانه به شما معرفی کنیم. پس با همراه باشید.
کودک کی می تواند راه برود؟
فهرست عناوین این نوشته
از سن 4 تا 15 ماهگی کودک به مرور یاد می گیرد بنشیند، چهار دست و پا برود، بلند شود و در نهایت راه برود. در طول این مسیر هیجان انگیز، برداشتن تمامی گامهای فوق ضروری است. در اصل هر مرحله از مراحل فوق بخشی از عضلات را برای ایستادن و راه رفتن کودک آماده می کند.
در سن 9 تا 12 ماهگی کودکان به مرور ایستادن را یاد می گیرند. آنها ممکن است در آغاز از وسایل دیگر برای بلند شدن خود کمک بگیرند. این وسایل می تواند صندلی ، مبل و دیوار باشد.
در سن 11 تا 14 ماهگی کودک یاد می گیرد که اولین قدم ها را به تنهایی بر دارد.
7 تمرین راه رفتن کودک
در حالیکه همه کودکان در حال یادگیری مراحل رشدی هستند، بسیار مهم است که بدانیم که هیچ دو کودکی دقیقا شبیه به هم نیستند. هر کودک این مراحل رشدی را ممکن است طبق روش خود طی کند.
در پایین 6 تمرین برای آموزش راه رفتن به کودک ذکر کردیم. بسیار مهم است که در حین انجام این تمرینات کودک را حمایت کنید و به او سخت نگیرید. استرس و ترس کودک می تواند سبب تاخیر در یادگیری راه رفتن شود.
والدین می بایست از طریق تشویق کردن و صبور بودن به کودکان خود راه رفتن را بیاموزند.
1-نشستن رو چهار پایه
زمانیکه فرزندتان قادر بود بدون کمک شما بنشیند او را بر بروی چهارپایه کودک بنشانید. بسیار مهم است در این حالت والدین در کنار کودک باشند تا در مواقع لزوم او را نگه دارند. مهم است که چهارپایه بدون پشتی باشد و والدین پشت به فرزندشان باشند.
پاهای کودک باید در این موقعیت کف زمین را لمس کند و حتی قادر باشد به زمین فشار بیاورد. در این حالت زانوهای کودک می بایست زاویه 90 درجه داشته باشند .
در همین حالت از کودک بخواهید که وسیله ای را از روی زمین بر دارد و دوباره به روی چهارپایه بنشیند. آن عروسک و یا شی را به اطراف چهارپایه بگذارید تا عضلات مختلف درگیر شوند.
این تمرین عضلات پاها ، پشت و شانه های کودک را تقویت می کند و او را آماده برای راه رفتن می کند. این تمرین همچنین به کودک کمک می کند تا پاهایش را به شکلی قرار دهد که بتواند وزن خودش را بر روی آنها بگذارد.
مطالعه مقاله؛ ۴ تمرین برای گردن گرفتن نوزاد یا کودک | تقویت و سفتی عضلات گردن، رفع شلی و کجی گردن را به شما پیشنهاد می دهیم.
2-استفاده از اسباب بازی برای ایستادن
اسباب بازی را در نزدیکی او و کمی بالاتر از او قرار دهید و او را تشویق کنید تا بلند شود و اسباب بازی را بگیرد.
3-ایستادن با کمک (گشت زدن)
تمرین گشت زدن (به انگلیسی Cruising) می تواند راه رفتن به کودک کمک کند. کودک از طریق مبل و یا صندلی هم سطح می تواند به ایستد و شما به یکی از دستانش را برای حظ تعادل بگیرید. در این حالت به آرامی به جلو و عقب بروید .
آموزش راه رفتن به کودک از طریق تمرین گشت زدن می تواند بسیار مفید باشد. در اجرای این تمرین عجله نکنید و صبور باشید. به مرور کودک یاد می گیرد که دستان شما را بگیرید و آرام به جلو حرکت کند.
اگر کودک نیاز به انگیزه دارد می توانید یک عروسک را در انتهای مبل قرار دهید تو او به سمت عروسک حرکت کند.
در صورتیکه کودک شما به علت بیماری و اختلالات حرکتی، در راه رفتن مشکل دارد؛ می توانید به مراکز کاردرمانی مراجعه کنید:
مراکز کاردرمانی | لیست کامل کلینیک های کار درمانی کشور
4-گشت زدن و شوت زدن
هنگامیکه کودک شما در حال انجام تمرین گشت زدن است، شما می توانید یک توپ سبک را در جلوی پای او قرار دهدی و تشویق کتید تا به آن ضربه بزند. در ابتدا بهتر است خودتان چند ضربه به توپ بزنید.
اگر شما توپ را پشت پای او قرار دهید او برای ضربه زدن مجبور است پای خود را بلند کند تا به توپ ضربه بزند. توپ را در دو طرف او قرار دهید تا تمرین ضربه زدن با هر دو پا را یاد بگیرد.
5-به کودک کمک کنید که بنشیند.
برخی از کودکان شروع به بلند شدن می کنند ولی نمی توانند بنشینند. بنابراین آنها پس از بلند شدن ممکن است گریه کنند و بعدا تمایلی به دوباره بلند شدن نشان ندهند.به کودکتان کمک کنید تا به آرام خم شود و بنشیند.
6-گرفتن لگن
یکی دیگر از تمرینات کاربری برای آموزش راه رفتن کودک در خانه بدین شکل است که در والدین در مقابل کودک می نشنیدند. دستان کودک رو شانه خود قلاب می کنند و همزمان با گرفتن لگن کودک ، او را تشویق به راه رفتن می کنند. برای این کار والدین می تواند آرام آرام به عقب بروند تا کودک را به جلو هدایت کنند. به مرور والدین می توانند میزان حمایت خود را کم کنند.
7-راه رفتن با کمک
یکی دیگر از روشهای آموزش راه رفتن به کودک این است که او را بلند کنید و پشت او قرار بگیرید. سپس به آرامی یکی از بازوان اش را به جلو و سپس دیگری را بکشید.
جمع بندی آموزش راه رفتن کودک
در این نوشته سعی کردیم تمریناتی برای آموزش راه رفتن کودک و کمک به راه رفتن کودک معرفی کنیم. راه رفتن کودک به مرور تا سن 11تا 14 ماهگی اتفاق می افتد. اگر چنین نشد و یا کودک شما در بدو تولد دارای بیماری پزشکی است بهترین راه حل شما مراجعه به متخصص کاردرمانی است. یکی از اختلالاتی کاردرمانگر به ارزیابی و درمان آن می پردازد اختلالات حرکتی نوزادان و کودکان است .
ما در همین وب سایت لیست مراکز کاردرمانی را به تفکیک استان و شهر جمع آوری کردیم که شما می توانید با مراجعه به آنها مشاوره و درمان لازم و اصولی را دریافت کنید.
هنوز سوالی دارید ؟
ما سعی کردیم در این نوشته تمامی سوالات شما را درباره آموزش راه رفتن کودک پاسخ بدهیم. با این حال اگر درباره مهارت راه رفتن فرزندتان هنوز سوالی دارید بدون نگرانی در قسمت نظرات از ما بپرسید. ما درسریع ترین زمان ممکن سوال شما را پاسخ می دهیم.
منابع :
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
سلام بچه من 14ماهه هستش ازمبل میگیره بلند میشه راه میره ولی اینکه مستقل و بدون کمک بتونه راه بره چیکار کنم چون خیلی وقته که اینکارومیکنه وایمیسته چکار کنم مستقل راه بره
بچه ام 13 سالش ولی هنوزراه نمیره
سلام، پسر من دقیقا یک سالشه، هنوز راه نمیره، یعنی در حال عادی پاهاشو زمین نمیزاره، اما پشت فرمان ماشین فرمان را که میگیرد صاف می ایستد و با شکم به فرمان تکیه میدهد. نشستن رو کامل بلده ، کپ کپی هم قشنگ میره. آیا باید نگران راه رفتن باشیم یا نه؟؟؟
سلام من پرستار یک پسربچه ام ک مشکل حرکتی دست وپا داره گردنشو تکون میده باید چیکارکنم بادستاش چیزی بگیره بچه ۹ماهشه ولی میگن فعلا عقلش ۶ماهس
سلام خیلی عذر میخوام یک چندتا بازی میخوام که به مهارت رافتن کودکم کمک کنه
نکته اش اینه که میخوام در قالب بازی باشه
سلام پسرم هفته بعد یکساله میشه فقط قل میخوره و میشنه پاهاشم برا ایستادن نگه نمیداره جمع میکنه چیکار کنم
سلام کاردرمانی به مرور وضعیت او را بهتر می کند کمی صبور باشید.
سلام دختر من با وزن ۱۷۹۰بدنیا اومد الانم یکسال و ۴روزشه ،ده ماه نشست ولی هنوز نه راه میره نه چهار دست وپا و نه سینه خیز ،تقریبا یکماهه کاردرمانی میبرمش ولی هنوز راه نیفتاده خیلی نگرانشم
سلام کاردرمانی می تونه متناسب با مشکل دخترتون بهتون راهنمایی بده به کلینیک کاردرمانی مراجعه کنید
باسلام
دختر من ۱۴ ماهو پانزده روزشه میشینه با کمک وسایل اطرافش بلند میشه عقب جلو میره وازپله ها هم بالا وپایین میره وقتی سرپا باشه ما دستاشو ول کنیم واسه چن دقیقه خودش سرپا میمونه بدون اینکه بجایی تکیه داده باشه وقتی یه دستشو میگیریم خودش راه میره اما میترسه تا دستشو ول میکنیم میشینه سرجاش نمیدونیم چیکار کنیم که نترسه
سلام لطفا برای ارزیابی و تشکیل برنامه درمانی احتمالی به کاردرمانی مراجعه کنید. درمان دارویی می توانند کمک کننده باشد اما به تنهایی کافی نیست.
سلام در سن یکسالگی کودکان توانایی راه رفتن را بدست می اوردند. با توجه به این تاخیر ره کاردرمانی مراجعه کنید تا مشکل حرکتی حل شود. در خصوص مشکل گفتاری هم می بایست به گفتاردرمانگر مراجعه نمایید. هر چقدر در سنین پایین مراجعه کنید تاثیر این جلسات بیشتر است.