برای کودکان با فلج مغزی داروهای متنوعی ممکن است تجویز شود. این داروها برای کنترل و مدیریت برخی از مشکلات و عوارض فلج مغزی مفید خواهند بود. در این نوشته می خواهیم درباره داروی سی پی و یا نقش داروها در فلج مغزی بنویسم.
فهرست عناوین این نوشته
- داروهای فلج مغزی چه کمکی می توانند بکنند؟
- مشهورترین داروهای سی پی کدامند؟
- داروی اسپاسیتی
- دارو برای حرکات مداوم غیر ارادی و پیچیشی
- دارو برای کنترل تشنج سی پی
- دیگر موارد کاربرد دارو در درمان سی پی
- بی اختیاری ادرار
- برگشت اسید معده ( رفلاکس )
- مشکلات رفتاری
- آیا تجویز دارو برای فلج مغزی ضروری است ؟
- تجویز دارو در کودکان فلج مغزی
- جمع بندی
داروهای فلج مغزی چه کمکی می توانند بکنند؟
در برخی از انواع فلج مغزی، کودکان سی پی مشکلات و محدودیت های شدیدی دارند. داروهایی برای ان کودکان وجود دارد که علائم و عوارض آنها کمتر و زندگی با کیفیتی برای آنها به همراه می آورد.
این داروها هم برای برخی از محدودت های حرکتی و هم برای دیگر مسائل مربوط به سلامت کودک ممکن است تجویز شود. برای نمونه دارو برای درمان مشکلات کلیوی برخی از کودکان سی پی که دارای بی اختیاری هستند.
مشهورترین داروهای سی پی کدامند؟
هر کودک مبتلا به فلج مغزی احتمالا یک ترکیب منحصر به فرد از داروها برای درمان بیماری خاص خود دارد. برخی از داروهای مورد استفاده ممکن است موقتی و برخی دیگر ممکن است نیاز به استفاده طولانی مدت داشته باشند.
مشهورترین داروهای فلج مغزی شامل :
- داروهای ضد تشنج
- داروهای شل کننده عضلات
- بنزودیازپین
- بلاک عصبی
- بوتاکس
- باکلوفن
- آنتی کولینرژیکدارو برای اسپاسیتی
داروی اسپاسیتی
اسپاسیتی (سفتی عضلات) یکی از شایع ترین اختلالات حرکتی در کودکان فلج مغزی است. در فلج مغزی اسپاستیک سفتی و اسپاسیتی عضلات دیده می شود. داروها (چه تزریقی چه خوردنی ) می تواند این سفتی را کنترل کنند. براساس محل اسپاسیتی و محدودیتهای حرکتی دارو تزریق و یا تجویز می شود.
اسپاسیتی عمومی به طور معمول با شل کننده های عضلانی یا بنزودیازپین ها مانند Valium درمان می شود. باکلوفن، داروی دیگری که برای درمان اسپاسم عمومی استفاده می شود. باکلوفن ممکن است خطر کمتری نسبت به بنزودیازپین ها داشته باشد. باکوفن ممکن است به صورت خوراکی یا مستقیم -تزریق به مایع نخاعی – تجویز شود.
اگر اسپاسیتی صرفا مربوط به یک منطقه خاص باشد، بلوک کننده های عصبی ممکن است به عضلات درگیر تزریق شود. همچنین بوتاکس در برخی از موارد برای کاهش اسپاسم موضعی تجویز می شود.
رایج ترین عوارض داروهای کاهنده اسپاسیتی در فلج مغزی عبارتند از :
- خستگی
- خواب آلودگی
- از دست دادن هماهنگی عضلانی
- سرگیجه
- سردرد
- حالت تهوع
مطلب پیشنهادی: تعریف فلج مغزی ( CP سی پی ) چیست ؟| علائم ، تشخیص ، علت |درمان انواع فلج مغزی
دارو برای حرکات مداوم غیر ارادی و پیچیشی
فلج مغزی اتتوئید با تون عضلانی پایین، حرکات مدوام غیر ارادی و پیچیشی شناخته می شود. کودکان با سی پی اتتوئید برای کاهش حرکات مداوم و غیر ارادی شان ممکن است دارو دریافت کنند.
داروهای آنتی کولینرژیک از طریق بلاک کردن عصب های منشا حرکات غیرارادی و مدوام می توانند این علائم را کاهش بدهند. همچنین برخی داروهای فلج مغزی می تواند آبریزش دهان – از نشانه های شایع سی پی اتتوئید – را کنترل کنند.
عوارض جانبی داروهای فلج مغزی در این مورد عبارتند از :
- بی اختیاری ادرار
- خشکی دهان
- سرگیجه
- یبوست
دارو برای کنترل تشنج سی پی
آسیب های مغزی، احتمال بروز تشنج را افزایش می دهند. بنابراین خیلی عجیب است که درصد شیوع تشنج در کودکان فلج مغزی بالا باشد. بر طبق یک گزارش در مرکز بیماری ها در سال 2008، 41 درصد از کودکان دارای سی پی ، تشنج را تجربه کرده اند. این درصد در ایالت های مختلف نیز بدست آمده بود. داروهای مختلفی برای کنترل تشنج کودکان cp وجود دارد.
در این بین دو دارو از همه شایع تر است 1- باربیتورات 2- بنزودیازپین .
بنزودیازپین معمولا به همراه دیلانتین ،کلونوپین و دیازپام تجویز می شود. این داروها ضد اضطراب ، ضد انعقادی و آرامبخش عضلانی هستند.
برخی از عوارض جانبی این داروهای فلج مغزی در کنترل تشنج عبارت اند از :
- سرگیجه
- ضعف
- خستگی
- گیجی
دیگر موارد کاربرد دارو در درمان سی پی
به غیر از شایط بالا ، مواردی دیگری نیز در فلج مغزی وجود دارد که برای آنها دارو تجویز می شود.برخی از این مشکلات معمولا بدنبال محدودیتهای حرکتی بوجود می آیند. به نوعی عامل بوجود آورنده آنها محدودیت های حرکتی است. برخی دیگر مشکلات همراه سی پی هستند برای نمونه اگر آسیب مغزی علاوه بر محدودیت های حرکتی مشکلات ذهنی نیز در پی داشته باشد.
بی اختیاری ادرار
کودکان فلج مغزی به دلیل عدم توانایی در کنترل عضلات دستگاه ادراری ممکن است بی اختیاری ادرار داشته باشند. در این حالت تجویز توفرانی ( به انگلیسی tofrani ) یا ایمیپرامین می تواند برای کنترل ادرار مفید باشد.
برگشت اسید معده ( رفلاکس )
مشکل دیگری که به دلیل کمبود کنترل عضلانی است، ریفلاکس معده است. در رفلاکس معده اسید معده به بالا و ناحیه گلو می آید. در کودکان مبتلا به CP، عضله ای که مانع از انتقال اسید معده به مری می شود، به اندازه کافی قوی نیست تا از رفلاکس اسید جلوگیری کند. در این مورد برخی از داروهای کاهنده اسید معده مانند رانیتیدین ( زانتاک ) می تواند کمک کننده باشد.
مشکلات رفتاری
برخی از کودکان فلج مغزی، مشکلات رفتاری همچون بیش فعالی ، عقب ماندگی ذهنی و.. را نیز دارند. در خصوص بیش فعالی معمولا ریتالین و آدرال ( adderall ) تجویز می شود.
برای بررسی بیشتر مشکلات رفتاری میتوانید از یک روانشناس کودک کمک بگیرید. درصورت نیاز روانشناس شما را به مراکز کاردرمانی و گفتاردرمانی برای بهبود مشکلات حرکتی و گفتاری ارجاع می دهد. در ادامه لیست این مراکز در سراسر کشور را برای راحتی شما عزیزان آورده ایم:
لیست مراکز مشاوره و روانشناسی کشور | به تفکیک شهر و استان
مراکز گفتار درمانی | لیست کلینیک ها و مراکز گفتاردرمانی کشور
مراکز کاردرمانی | لیست کامل کلینیک های کار درمانی کشور
آیا تجویز دارو برای فلج مغزی ضروری است ؟
بسیار یا والدین در مورد مصرف دارو برای فرزندان خود نگران هستند. این والدین معمولا از عوارض جانبی و وابستگی که این دارو ها دارند نگران هستند. بنابراین بسیار یاز والدین از ما سوال می پرسند که آیا مصرف این دارو ها برای کودکان فلج مغزی ضروری است و آیا راهکار جایگزینی به حای مصرف دارو وجود دارد ؟
برای بسیاری از دارو ها موارد جایگزینی وجود دارد. برای نمونه برای بهبود مهارتهای حرکتی کاردرمانی و فیزیوتراپی موثرتر و پایاتر است. همچنین برای مشکلات توجه کاردرمانی ذهنی نیز اثرات طولانی تر بر کودک می گذارد.
با این حال این را نباید فراموش کنید که اگر پزشک شما تشخیص به تجویز دارو داد نباید سرخورد مصرف آن را قطع کنید. درمان فلج مغزی ( گفتار درمانی ، کاردرمانی ، فیزیوتراپی ) برای کودک ضروری هستند و داروها می توانند با صلاح دید پزشک بعنوان مکمل و نه جایگزین استفاده بشوند.
تجویز دارو در کودکان فلج مغزی
والدین می بایست انتظارات صحیحی از تجویز دارو داشته باشند. این انتظارات می بایست توسط پزشک به درستی و واقع بینانه تبیین شوند. والدین می بایست از عوارض و فواید داروها مطلع شوند.
بسیار مهم است که والدین بدانند که هر کودک شرایط متفاوتی دارد و نمی توان از داروهای یک کودک برای کودک دیگری استفاده کرد. برخی از کودکان سی پی ممکن است اصلا نیازی به دارو نداشته باشند.
جمع بندی
ما در این مقاله لیست داروهای مورد نیاز برای فلج مغزی یا سی پی را بیان کردیم. همچنین نقش برخی از این داروها را در درمان این بیماری بررسی کردیم. شما عزیزان می توانید از طریق لیست مراکز روانشناسی، کاردمانی و گفتاردرمانی که در متن آوردیم به این مراکز در جهت بهبود مشکلات فرد دارای پی سی اقدام کنید.
درصورتیکه سوالی در خصوص این نوشته داریداز طریق کامنت با ما در میان بگذارید. در کمترین زمان به شما پاسخ می دهیم.
منابع :
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
سلام پسر منم سی پی اتتوییدهست الان یکسال و چهارماهشه کاردرمانی کمابیش میبرمش اما بیشتر خودم درمنزل باهاش کارمیکنم برای تقویت عضلات بالا تنه چکار باید بکنم برای کامل گردن گرفتنش و نشستن
منم یک دختر سی پی دارم.