12 علت نابینایی و کم بینایی مادرزادی | از جنینی تا تولد

علت نابینایی مادرزادی

علت نابینایی و یا کم بینایی مادرزادی می تواند ناشی بیماری های مختلف چشمی، ضربه یا نقائص مادرزادی باشد. برخی از اختلال های چشمی به دوران بارداری مربوط می شوند. بنابراین پیشگیری می بایست از دوران جنینی شروع شود. کم بینایی اصطلاحی است که به درجات مختلف کاهش بینایی تا مرز نابینایی مطلق، اطلاق می شود. در این نوشته می خواهیم 12 علت کم بینایی مادرزادی را ذکر کنیم پس با ما همراه باشید.

نابینایی و کم بینایی

12 علت شایع نابینایی و کم بینایی

آگاهی والدین از علل نابینایی جنین در پیشگیری از بروز کم بینایی و یا نابینایی مادرزادی بسیار موثر است. شایع ترین علل مادرزادی کم بینایی به شرح زیر هستند:

  1. کمبود انواع ویتامین B
  2. آب مروارید
  3. آتروفی عصب بینایی
  4. آب سیاه
  5. بیماری های شبکیه
  6. کدری قرنیه
  7. شب بینی
  8. آلبینیسم
  9. ازدواج فامیلی
  10. وارد شدن ضربه حین زایمان
  11. عفونت های داخل رحم
  12. نارس بودن

در ادامه هر کدام از این علت ها را بیشتر توضیح خواهیم داد.

1- کمبود انواع ویتامین B

ویتامین B نقش موثری در چرخه متابولیسم رشد چشم در دوران بارداری دارد. مصرف منابع ویتامین B شامل میوه ها، سبزی ها، انواع باقلا و غلات بخصوص لوبیاها و غذاهایی كه دارای فیبر بیشتری هستند، می تواند در پیشگیری از اختلالات چشمی جنین موثر باشد.

2- آب مروارید

آب مروارید (کدری در عدسی چشم) بر خلاف اغلب آب مرواریدها که با افزایش سن رخ می دهند آب مروارید مادرزادی در هنگام تولد بروز پیدا می کند. این اختلال مانع رسیدن تصویر شفاف به شبکیه می شود. این بیماری از دیگر علت های کم بینایی مادرزادی است، که می بایست خیلی سریع تحت درمان جراحی قرار بگیرد در غیر این صورت باعث ایجاد اختلال در بینایی می شود.

3- آتروفی عصب بینایی

در این بیماری، عصب بینایی از دوران کودکی دچار آتروفی (ضعیف شدن عصب) می شود. بنابراین افراد مبتلا به این بیماری در دید خود اختلال پیدا می کنند. آتروفی می تواند از دیگر علت های کم بینایی نوزاد باشد.

علل آتروفی عصب اپتیک می تواند موارد ذیر باشد:

  • تومور
  • تروما
  • ایسکمی(تامین کم خون دربافت)
  • هایپوکسی(تامین کم اکسیزن دربافت) که ایجاد تورم می کند
  • هیدروسفالی

شروع آتروفی می تواند از لحظه تولد یا در بزرگسالی باشد.

4- آب سیاه

از دیگر علت های مادرزادی کم بینایی یا نابینایی می توان به بالا رفتن فشار چشم در آب سیاه مادرزادی اشاره کرد. اگر آب سیاه دیر تشخیص داده شود به عصب بینایی آسیب می رساند و فرد را دچار اختلال بینایی شدید می کند.

درصورت مشاهده اختلال بینایی در نوزاد برای بررسی های بیشتر و تشخیص زودهنگام به مراکز بینایی سنجی مراجعه کنید. از طریق لیست زیر، آدرس و تلفن تماس مراکز بینایی سنجی در شهر خود را به راحتی پیدا کنید:
لیست مراکز بینایی سنجی و اپتومتری کشور |خدمات عینک طبی

5- بیماری های شبکیه

این بیماری ها از جمله «فوندوس فلاوس ماکولاس» باعث از بین رفتن دید مرکزی می شوند، در حالی که دید محیطی برای فرد باقی می ماند. البته این دید بسیار محدود است به همین دلیل به افراد مبتلا به این بیماری ها کم بینا گفته می شود.

6- کدری قرنیه

کدری قرنیه از دیگر علت های مادرزادی کم بینایی و نابینایی است. قرنیه اولین سطح کره چشم است که تصاویر از طریق آن وارد چشم می شوند. کدری قرنیه سبب تاری دید می شود. عوامل مختلفی باعث بروز این عارضه می شوند که یکی از آنها می تواند جنبه ارثی آن باشد.

علل نابینایی مادرزادی

7- شب کوری

معمولا از همان سال های اول تولد مشخص می شود. افراد مبتلا به شب کوری دچار اختلال شدید دید در هنگام شب هستند. شب کوری معمولا پیش رونده است و به تدریج باعث از بین رفتن دید محیطی می شود.

8- آلبینیسم

آلبینیسم یا زالی از گروه بیماری های ژنتیکی است که در آن شبکیه، عنبیه، و پوست بدون رنگدانه هستند. این موضوع باعث اختلال شدید در بینایی می شود برخی از افراد دچار آلبینیسم چشمی هستند اما در بعضی دیگر علائم بیماری در تمام بدن دیده می شود.

9- ازدواج فامیلی

بسیاری از بیماری های مادرزادی بر اثر ازدواج های فامیلی بروز پیدا می کنند، در واقع ژن های نهفته بیماری در بدن پدر و مادر می توانند با ازدواج های فامیلی خود را به صورت ژن بارز در فرزند نشان دهند. ازدواج فامیلی از دیگر علت های شایع کم بینایی یا نابینایی در فرزند است.

10- وارد شدن ضربه به هنگام زایمان

این اتفاق امروز دیگر شایع نیست، در گذشته وقتی برای زایمان های طبیعی دشواراز فورسپس (نوعی ابزار دستی برای کمک به  بیرون آوردن نوزاد) استفاده می شد در مواردی باعث ضربه به کودک می شد. که این ضربه می توانست به بینایی کودک آسیب برساند و از علت های کم بینایی کودک باشد.

11- عفونت های داخل رحم

عفونت های داخل رحم نه تنها می تواند باعث اختلال چشمی در نوزاد شود بلکه احتمال مشکلات مغزی، رشدی و فلج اندام را هم افزایش می دهند از جمله این عفونت ها می توان به عفونت ویروسی «سایتومکان» یا عفونت انگلی «توکسوپلاسموز» اشاره کرد.

در صورت مشاهده درد و علائم عفونت رحم در دوران بارداری، پیشنهاد می کنیم در اسرع وقت به پزشک متخصص مراجعه کنید.

12- نارس بودن

زایمان زودتر از30 هفته و کم وزن بودن نوزاد، وزن زیر (1500) گرم باید برای چند مدت بعد از تولد در آنکوباتور تحت درمان با اکسیژن قرار بگیرند که این اکسیژن ممکن است باعث رشد عروق غیرطبیعی در شبکیه نوزاد و بروز یک اختلال به نام «رتینوپاتی نوزادان نارس» شود.

نتیجه گیری

ما در این مقاله 12 علت شایع نابینایی و کم بینایی را مورد بررسی قرار دادیم. امیدواریم با مطالعه این نوشته به اطلاعات خوبی رسیده باشید. همچنین ما در وب سایت مجله توانبخشی هوش کالا لیستی از مراکز بینایی سنجی را جمع آوری کردیم که آدرس و شماره تلفن آنها را می توانید به راحتی پیدا و خدمات مشاوره در زمینه بینایی را از آنها دریافت کنید.

برخی منابع

نابینایی | ویکی پدیا

Severe Visual Impairment and Blindness in Infants

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *