گفتار درمانی کودک 2 ساله | کمک به حرف نزدن کودک دو ساله

گفتار درمانی کودک 2 ساله, گفتار درمانی کودک 3 ساله, آموزش گفتار درمانی تصویر

در بین عموم مردم، منظور از  گفتار درمانی کودک 2 ساله ، فعالیت هایی است که جهت تشویق  و آموزش حرف زدن کودک2 ساله ، در منزل توسط والدین انجام می شود. ما هم در این مطلب این فعالیتها را به شما آموزش می دهیم . این تمرینات به تنهایی معرف گفتاردرمانی نیست.

مطلب پیشنهادی: بهترین مرکز گفتار درمانی کودکان در تهران

گفتار درمانی کودک 2 ساله  | کمک به حرف نزدن کودک دو ساله

گفتاردرمانی یکی از رشته های علوم پزشکی است که توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتاردرمانگر ) انجام می شود. گفتاردرمانگر براساس وضعیت فرزند دو ساله شما ، تمرینات سفارشی را به بهترین شکل ممکن اجرا می کند. که نتیجه آن پیشرفت سریع کودک خواهد بود.


فرزند شما در 18 ماهگی باید توانایی بیان 50 کلمه را داشته باشد و به مرور بتواند این کلمات را با هم ترکیب کند. در دو سالگی توانایی بیان عبارات و جملات دو کلمه ای را بدست می اورد.

روشهای تشویق حرف زدن کودک 2 ساله

اگر کودکتان کمتر از دو سال سن دارد توصیه می شود حتما در ابتدا نوشته روشهای به حرف آوردن نوزادان   را مطالعه کنید. اما در این نوشته می خواهیم در مورد تمرینات گفتاردرمانی کودک دو ساله بنویسم . این روشها، مناسب کودکانی است که گفتارشان تاخیر زیادی ندارد و یا بیماری خاصی ندارند. اگر تاخیر گفتاری فرزند شما زیاد است ( برای مثال دو ساله است و هیچ کلمه ای نمی گوید) و یا اختلال دیگری نظیر کم شنوایی ، فلج مغزی ، اوتیسم و.. دارد نباید صرفا به انجام این تمرینات اکتفا کنید و حتما تحت نظر یک متخصص ( گفتاردرمانگر ) باشید.

در نوشته مراحل رشد گفتار کودکان طبیعی با توجه به سن  می توانید وضعیت گفتار کودک خود را با دیگر هم سن سالانش مقایسه کنید. در آنجا نوشته ایم که بچه های طبیعی در هر سن چه توانایی هایی دارند.

در ادامه 9 تمرین و تکنیک برای گفتاردرمانی کودک دو ساله را آورده ایم شما همچنین می توانید در صورت تمایل جلسات انلاین گفتاردرمانی را در هر جایی که هستید از طریق لینک زیر برای کودکتان رزرو کنید و تحت نظر بهترین متخصصین گفتاردرمانی به رشد گفتار و زبان فرزندتان کمک کنید.

1-فرزندتان الگوهای مناسب گفتاری بدهید.

برای کمک به حرف نزدن کودک دو ساله ، حرف زدن شما باید واضح و دارای جملاتی ساده باشد. هرچقدر گفتار شما واضح تر و ساده تر باشد ، فرزند شما بهتر متوجه صحبتهای شما می شود و علاقه بیشتری به تکرار و استفاده انها خواهد داشت. فرض کنید می خواهید یک زبان خارجی را یاد بگیرد ، اگر فردی که به شما آموزش می دهد بدون در نظر گرفتن توانایی شما شروع به استفاده از جملات طولانی با سرعتی بالا کند آیا شما از این فرد چیزی یاد خواهد گرفت ؟

غالب الگوهای شما بصورت عبارت تک کلمه ، دو کلمه و گاها سه کلمه باشد. کلمات را به آرامی تلفظ کنید.

2-آنچه می گوید را تکرار و بسط دهید.

بجای اینکه به فرزندتان بگویید ” نه جمله رو کامل بگو ” ، “دقیقا بگو چی میخوای ؟” ، “درست حرف بزن ” و..  جمله درست را بعد از او تکرار کنید. آنچه را که از او می خواهید در گفتارش رعایت کند، پس از او با لحنی طبیعی خودتان بگویید. با این هم مانع از کاهش اعتماد به نفس کودک می شوید و کلام او را بسط می دهید .به او فرصت بدهید و از او نخواهید دقیقا بعد از شما جمله درست را بگوید ، به مرور کودکتان از شما یاد خواهد گرفت که جملات را کامل بگوید. آنچه کودکتان می گوید را تکرار ، تکمیل و بسط دهید.

گفتار درمانی کودک دو ساله

 وقتی فرزندتان می گوید سیب  . شما بگویید : سیب ؟ سیب می خوای؟ من سیب دارم . می خوای بهت سیب بدم؟

3-در مواقع لزوم از گفتار کودکانه استفاده کنید.

از گفتار کودکانه فقط در مواقعی که نیاز دارید پیامتان را به فرزندتان منتقل کنید استفاده کنید. ( مواقعی که کودک درک کلمات بزرگسال را نداشت).  الان وقت به به است . حالا بیا غذا بخوریم .

همانطور که گفتیم از گفتار کودکانه فقط در مواقع لزوم و مواقعی که کودک درک کلمات بزرگسالان را نداشت باید استفاده کنیم. اگر بی دلیل و جهت جلب توجه از گفتار کودکانه استفاده کنیم . کودک کلمات جدید را یاد نمی گیرد و ممکن تشویق به این نوع حرف زدن بشود.

4-آلبومی از تصاویر بریده ، درست کنید.

حرف نزدن کودک دو ساله

یکی دیگر از روشهای گفتار درمانی کودک 2 ساله  ( بهتر است بگوییم آموزش حرف زدن به کودک در منزل ) ساخت آلبوم تصاویر است . تصاویر مورد علاقه کودک و آشنا را از کتب مختلف ببرید و در یک البوم جمع کنید. در مورد تصاویر با هم صحبت کنید. تصاویر را طبقه بندی کنید. ( خوراکیها ، لوازم حمام ، حیوانات و.. ) . بعضی از مواقع عمدا یک تصویر از طبقه دیگر را ، در جای طبقه اشتباه بگذارید ( تصویر حوله را میان تصاویر خوراکیها بگذارید) و در مورد اشتباه رخ داده شده صحبت کنید.بسیار مهم است که در ساخت این آلبوم کودک همراه با والدین مشارکت داشته باشد.

نوشته پیشنهادی : چه زمانی باید نگران حرف نزدن کودک باشیم ؟

5-در درک کلمات پرسشی به او کمک کنید.

معمولا خانواده ها در سوال پرسیدن کمی زیاده روی می کنند. ما قبلا در نوشته روشهای به حرف آمدن کودکان  نوشتیم که برای رشد کلامی فرزندشان ، کمتر سوال بپرسند و بیشتر حرف بزنید.

در این تمرین ما بدنبال آموزش درک کلمات پرسشی هستیم. برای این منظور از شما می خواهیم ، از طریق بازی هر از گاهی  از کودکتان سوال بپرسید. سعی کنید سوالاتی را بپرسید که اطمینان دارید فرزندتان می تواند پاسخ آن را بدهد و یا با کمی راهنمایی قادر به پاسخگویی است. 

می توانید آرام آرام ، سوالات سخت تری بپرسید . سوالاتی که می پرسید باید  متداول، پرکاربرد و مربوط به امور روزمره کودکتان باشد. در ابتدا می توان از سوالات “بلی و خیر ” شروع کنید. از او بپرسید ” تو پسری؟ ” “تو دست داری؟”…

گفتار درمانی توسط آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) انجام می شود  و تمرینات گفتار درمانی آن می تواند بسیار متفاوت از این تمرینات باشد. روشهایی که تاکنون به عنوان گفتار درمانی کودک 2 ساله مطرح کردیم عمومی و قابل اجرا توسط والدین است . تمرینات اختصاصی فرزند شما پس از ارزیابی توسط آسیب شناس گفتار و زبان مشخص می شود شما می توانید لیست کلینیک های گفتاردرمانی سراسر کشور را از طریق لینک زیر مشاهده کنید :

کلینیک های گفتاردرمانی سراسر کشور

آموزش گفتار درمانی به بچه 2 ساله

 

6-انتخاب بازی یا وسایل را به فرزندتان بدهید.

یکی از نکات کلیدی در تمرین با فرزندتان انتخاب موضوعات ، وسایل و یا بازی هایی است که کودک به آنها علاقه دارد. قبل از انتخاب یک وسیله از او سوالاتی بپرسید که انتخاب را به فرزندتان می دهد. سیب میخوای یا موز؟  پیراهن آبی می خوای یا سفید با قرمز؟ بچه ها از بازی هایی که خودشان انتخاب می کنند علاقه بیشتری دارند.

7-واژگان کودک را گسترش بدهید:

برای گشترش واژگان ، می توانید از واژگانی که هم اکنون دارد ، استفاده کنید.  آنها را گسترش بدهید . برای نمونه : گوش ، این گوشِ ، با گوش می شنویم ، من با گوشم حرفاتو می شنوم.

8-برای کودکتان شعرهای ساده بخوانید

گفتاردرمانی دو ساله می تواند شامل آموزش واژگان و جملات از طریق شعر خوانی باشد. کودکان علاقه ای بیشتری به شعر و کلمات ریتمیک دارند. همچنین بخاطر سپاری شعر راحت تر است. از شعرها و اهنگهای ساده استفاده کنید. در هنگام خواند شعر ها ، قافیه شعرها تکرار کنید.

یکی از دلایلی که کودکان به شعر علاقه دارند حرکات و حس خوبی است که هنگام شعر خواندن پیدا می کنند. در هنگام خواندن شعر خواندن او را آزاد بگذارید و اجازه بدهید بالا و پایین بپرد.

هدیه می خوای ؟

می خوای یک جلسه مشاوره رایگان با یکی از بهترین کار درمان ها داشته باشی

کلینیک کار درمانی تخصصی کودکان باران ( شعبه غرب تهران )

آدرس : فلکه دوم صادقیه – خیابان آیت الله کاشانی – نبش نجف زاده فروتن – طبقه ۳ واحد ۱۱

برای دریافت یک هدیه جلسه مشاوره رایگان با متخصص کاردرمانی
فقط تا پایان این هفته فرصت دارید که سن فرزندتان را به شماره 0087-513-0921 بفرستید.

 9-کاربرد اشیا آشنا را به او آموزش دهید

کودکان کنجکاو هستند و علاقه زیادی دارند دارند کاربرد هر شی را بدانند و خود نیز از آن شی استفاده کنند. احتمالا تنها چیزی که در این زمانها می شوند این است : ” نکن” ، ” دست نزن” . شما می توانید از این حس کنجکاوی استفاده کنید تا واژگان و جملات جدید را به او یاد بدهید . اشیا آشنا را در کنارش قرار دهید و به او اسم آن شی و کاربرد آنها رو توضیح دهید. با هم کاری انجام بدهید که آن شی استفاده می شود.

این توپه ، من توپ رو شوت می کنم.

گفتار درمانی کودک 2 ساله و کاربرد شی

معجزه گفتار درمانی در حرف زدن کودک 2 ساله  :

ما قبلا در نوشته  سن حرف زدن کودک درباره سن حرف زدن کودکان صحبت کردیم . در آنحا گفتیم که اگر کودکتان متناسب با هم سالان خود حرف نمی زند زمان طلایی را از دست ندهید و سریعا به مطب گفتار درمانی و نزد آسیب شناسان گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) بروید. آسیب شناس گفتار و زبان تنها متخصص برای آموزش حرف زدن به کودک می باشد. آنها بهترین شیوه ممکن را برای حرف زدن نوزاد و یا کودک شما فراهم می کنند.

گفتار درمانی کودکان می توانند بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم دنبال شود. تنها متخصص برای درمان اختلالات گفتار و زبان و دیر حرف زدن گفتار درمانگر می باشد. در  فهرست  مراکز گفتار درمانی  ما لیستی از بهترین مطب های گفتار درمانی جمع آوری کردیم که می توانید براساس شهر و تخصص مورد نظر خود مطب گفتار درمانی را به همراه آدرس و شماره تلفن پیدا کنید.

انواع مشکلات گفتاری کودکان 2 ساله

گفتار درمانی نقش مهمی در حمایت از رشد گفتار و زبان کودکان خردسال دارد. برای کودکان 2 ساله که ممکن است با مشکلات گفتاری مواجه شوند، مداخله زودهنگام با گفتار درمانی می تواند به طور قابل توجهی توانایی های ارتباطی آنها را افزایش دهد.

برخی از کودکان 2 ساله ممکن است مشکلات گفتاری را تجربه کنند، مانند:

گفتار تاخیری: عدم برآوردن نقاط عطف مورد انتظار برای توسعه گفتار
اختلالات صدای گفتار: مشکل در تولید صداهای گفتاری خاص ( مشکل در صدای “ر”)
اختلالات زبان بیانی: مشکل در استفاده از زبان برای برقراری ارتباط افکار و عقاید
اختلالات زبان دریافتی: مشکل در درک زبان (مثلاً پیروی از دستورالعمل ها)

زمان مراجعه به گفتار درمانی برای کودک دو ساله: شناخت علائم


چند سال اول زندگی برای رشد زبان بسیار مهم است، و در حالی که هر کودک با سرعت خود پیشرفت می کند، نقاط عطف خاصی وجود دارد که نشان دهنده رشد گفتار سالم است. اگر یک کودک دو ساله از این نقاط عطف عقب مانده است، ممکن است زمان آن رسیده که گفتار درمانی را در نظر بگیرید.

درک رشد گفتار معمولی:

در سن دو سالگی، اکثر کودکان می توانند دستورالعمل های ساده را بفهمند و از آنها پیروی کنند، از عبارات دو کلمه ای استفاده کنند و هنگام نامگذاری به اشیاء آشنا اشاره کنند. آنها همچنین می توانند حدود 50 کلمه را بگویند و یک واژگان در حال ظهور را نشان دهند. با این حال، بسیار مهم است که به یاد داشته باشید که اینها فقط دستورالعمل هستند، و برخی از کودکان ممکن است زودتر یا دیرتر به این نقاط عطف برسند.

علائمی که ممکن است نشان دهنده نیاز به گفتار درمانی باشد:

عوامل متعددی می تواند نشان دهد که یک کودک دو ساله ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد. این شامل:

واژگان محدود: اگر کودک شما کمتر از 50 کلمه دارد یا بیشتر از کلمات تکی استفاده می کند، ممکن است نیاز به گفتار درمانی داشته باشد.
مشکل در عبارات دو کلمه ای: اگر کودک شما در تلاش است تا کلمات را در عبارات ساده ترکیب کند، مانند “آبمیوه می خواهم” یا “بیشتر شیرینی”، این می تواند نشان دهنده تاخیر در رشد زبان باشد.
عدم درک: اگر کودک شما دستورالعمل های ساده ای مانند “بیا اینجا” یا “توپ را به من بده” را نمی فهمد، ممکن است نیاز به مداخله را نشان دهد.
گفتار نامشخص: در حالی که برخی از تلفظ های نادرست در این سن طبیعی است، اگر درک گفتار کودک شما به طور مداوم حتی برای اعضای خانواده دشوار است، ممکن است نیاز به ارزیابی باشد.
تعاملات اجتماعی محدود: اگر به نظر می رسد فرزند شما در تعامل با دیگران یا شروع مکالمه مشکل دارد، ممکن است نشان دهنده یک تاخیر رشد باشد که گفتار درمانی می تواند آن را برطرف کند.
بی علاقگی به برقراری ارتباط: اگر فرزند شما به نظر نمی رسد که علاقه ای به برقراری ارتباط با دیگران از جمله از طریق اشاره، اشاره یا تلاش برای گفتار داشته باشد، این می تواند نشانه ای از چالش ارتباطی مهم تری باشد.

همچنین شما می توانید در هر جایی که هستید از خدمات گفتاردرمانی از راه دور استفاده کنید. از طریق آنلاین و با تماس صوتی و تصویری با بهترین متخصصان گفتاردرمانی صحبت کنید و تمرینات فرزند خود را دریافت و درخانه کار کنید. برای اینکار بر روی لینک زیر کلیک کنید.

 ویرایش جدید : 29 تیر 1403

44 دیدگاه دربارهٔ «گفتار درمانی کودک 2 ساله | کمک به حرف نزدن کودک دو ساله»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *