چگونه ر را تلفظ کنیم؟ | گفتار درمانی حرف ر در منزل

تلفظ صحیح حرف ر

در این نوشته می گوییم چگونه ر را درست تلفظ کنید. بعنوان یک گفتار درمانگر می خواهم ۴ روش گفتار درمانی حرف ر در منزل را به شما آموزش بدهم.

این روشها هم برای کودکان و هم بزرگسالان قابلیت اجرا دارد. آموزش تلفظ حرف ر در هر سنی امکان پذیر است پس لطفا با ذهن محدود این تمرینات را انجام ندهید.

برای اطلاع از بهترین مرکز گفتار درمانی کودکان در تهران لطفا روی لینک کلیک کنید.

چگونه  ر  را تلفظ کنیم؟

چگونه ر را تلفظ می کنیم ؟

گفتار درمانی حرف ر در منزل تصویر
چگونه ر را تلفظ می کنیم؟

همانطور که در تصویر مشاهده می کنید برای تلفظ حرف ر زبان می بایست به سمت سقف دهان برود.

در تلفظ حرف ر زبان به دندانها برخورد نمیکند.

در تلفظ حرف ر ، زبان به محکمی بر سقف دهان نمی چسبد بلکه هوا بصورت مسلسل وار ازمسیر زبان خارج می شود. زبان سقف دهان را به آرامی لمس می کند.

محل تلفظ حرف ر نزدیک به صدای ل می باشد. با این تفاوت که در بیان حرف ( ل ) زبان باید محکم به سقف دهان برخورد کند و در تلفظ حرف ر زبان بسیار نزدیک سقف دهان است. زبان سفت نیست و شل به سقف دهان برخورد می کند.

برای گفتار درمانی حرف د برای کودکان و اطلاعات بیشتر و تمرین های مربوط به آن، کافیست روی لینک بزنید و وارد صفحه مربوطه شوید.

گفتار درمانی حرف ر در منزل چگونه است ؟

برای گفتار درمانی حرف ر در خانه باید این سه اصل را بدانیم و به آن توجه کنیم:

اصل اول : در ابتدای تلفظ قطعا صدایی که از دهان ما خارج می شود کاملا شبیه به صدای ر نیست بلکه به مرور با تمرین مستمر این تلفظ بهتر می شود.

اصل دوم : قبل از اینکه یاد بگیریم چگونه ر را تلفظ کنیم نیاز است یکسری تمرینات برای تقویت بخشی از عضلات زبان انجام بدهیم. ( زبان مجموعه از چند عضله است )

اصل سوم: بعد از یادگیری گفتار درمانی حرف ر در منزل نیاز است که صدایی یاد گرفته شده را در هجا و سپس کلمه نیز تمرین کنیم. بدین معنا که ابتدا حرف را باید در هجاهای مختلف مثل : را ، رو ، ری و.. تمرین کنیم. سپس باید آن را در کلمات مثل روباه ، رامین ، در ، و.. نیز تمرین کنید.

در ادامه چند تمرین مهم برای آموزش تلفظ حرف ر به شما آموزش می دهیم.

تمرین تقویت زبان برای تلفظ حرف ر

از طریق نوک زبانتان سقف دهان خود را جارو بزنید. بدین صورت که با نوک زبان خود سعی کنید سقف دهان خود را بصورت کامل تمیز کنید. در این حالت نوک زبان با سقف دهان تماس می گیرد. این تمرین به مرور سبب آمادگی بیشتر برای گفتن حرف ر می شود.

تولید صدای مسلسل

تلاش کنید که صدای تفنگ مسلسل را تولید کنید. صدایی شبیه ترررررر تررررر تررررر. در این حالت نوک زبان حالت رفت و برگشتی دارد و این نیز امادگی را برای بیان تلفظ حرف ر بیشتر می کند.

کشیدن حرف د

در حالت عادی نمی توان صدای د را کشید. اما اگر با کمی خلاقیت بخواهید صدای د را بکشید و یا در حین گفتن صدای د ، زبان خود را برای مدتی شل کنید تا هوا خارج شود احتمالا چیزی شبیه صدای ر خواهیم شنید.

توجه کنید که صدای آغازین ممکن است متفاوت باشد اما به مرور آن صدا به تلفظ حرف ر نزدیک تر می شود.

آیا آموزش ر در بزرگسالان نیز موثر است؟

قطعا بله. هرچه سن فرد بیشتر شود احتمال درمان خود به خودی کمتر و طول درمان بیشتر خواهد بود. ولی با این وجود درمان قطعی است. 5 راهکار درمان مشکل تلفظ حرف را در پایین انجام بدهید. قطعا از طریق یکی از راهکارها مشکل شما برطرف خواهد شد. لطفا در انجام تمرینات آموزش ر، صبور باشید.

آموزش حرف ر در بخش

پس از آن صدای ر را یاد گرفتید برای گفتار درمانی حرف ر در منزل لازم است که این صدا را در بخش هم تولید کنید. در این صورت بخش های زیر را تمرین کنید:

را ، ، رُ ، ری ، رو ، رِ ، رَ

روش درست این است که همه این هجا را پشت سر هم نگویید بلکه هر هجا ده بار جداگانه تمرین کنید و در صورت تسلط به هجا یا بخش بعد بروید.

پس از اینکه در هجا ها یا بخش های آغازین تلفظ را یاد گرفتید بخش های زیر را تمرین کنید:

آر ، اِر ، اَر ، اور ، ایر

آموزش ر در کلمه

پس از اینکه حرف ر را توانستید در هجا بدرستی تلفظ کنید در ان صورت به سراغ کلمه بروید. لیستی از کلماتی که حرف ر آغازین یا پایانی ، یا میانی دارند را انتخاب و با فرزندتان تمرین کنید.

1-کمک گرفتن از گفتار درمانگر:

آسیب شناسان گفتار و زبان (گفتار درمانگر) ، تنها متخصصانی هستند که برای ارزیابی و درمان اختلالات گفتار و زبان آموزش های دانشگاهی دیده اند.

یادگیری اینکه چگونه ر را تلفظ کنیم با کمک گفتار درمانگر بسیار ساده تر است تا اینکه بخواهیم خودمان در خانه تمرین کنیم. گفتار درمانگر براساس نحوه تلفظ ما از تکنیک های متنوع استفاده می کند و براساس آن تکنیک ها به شما در یادگیری صحیح حرف ر کمک می کند.

هدیه می خوای ؟

می خوای یک جلسه مشاوره رایگان با یکی از بهترین گفتار درمان ها داشته باشی

کلینیک گفتار درمانی تخصصی باران ( شعبه غرب تهران )

آدرس : فلکه دوم صادقیه – خیابان آیت الله کاشانی – نبش نجف زاده فروتن – طبقه ۳ واحد ۱۱

برای دریافت یک هدیه جلسه مشاوره رایگان با متخصص گفتاردرمانی
فقط تا پایان این هفته فرصت دارید که سن فرزندتان را به شماره 0087-513-0921 بفرستید.

گفتار درمانی حرف ر در منزل

2-آموزش جایگاه تولید حرف ر:

در این تصویر، جایگاه تولید حرف “ر” در زبان فارسی می بینید.

گفتار درمانی حرف ر در منزل تصویر

اختلالاتی که باعث مشکل در گفتار حرف ر میشود

  1. روتاسیسم
    روتاسیسم یک اختلال واج شناختی است که با مشکل در تولید صدای “ر” مشخص می شود. افراد دارای روتاسیسم ممکن است “ر” را با صداهای دیگری مانند “و” جایگزین کنند. این جایگزینی می تواند به ویژه در کودکان قابل توجه باشد، که ممکن است به دلیل تغییرات طبیعی در رشد گفتار، توانایی کمتر توسعه یافته ای برای بیان صدای “ر” از خود نشان دهند.
  2. اختلالات مفصلی
    اختلالات بیانی به مشکلات در تولید فیزیکی صداهای گفتاری اشاره دارد. کودکان مبتلا به اختلالات بیان ممکن است با قرار دادن زبان یا استفاده از صدا در هنگام تولید صدای “ر” مشکل داشته باشند. این مشکلات می تواند تحت تأثیر ساختارهای آناتومیکی آنها، مانند شکل حفره دهان یا عملکرد عضلانی باشد.
  3. اختلالات واجی
    اختلالات واجی شامل مشکل در سیستم صوتی یک زبان است که بر نحوه سازماندهی و استفاده صداها تأثیر می گذارد. کودکان مبتلا به این اختلالات ممکن است قوانینی را برای ساده کردن الگوهای صدای گفتار اعمال کنند که می تواند منجر به اجتناب از صدای ر به طور کلی شود. به عنوان مثال، آنها ممکن است به طور مداوم از صدای “ل” به جای “ر” استفاده کنند.

اهمیت گفتاردرمانی خانگی

  • دسترسی: گفتار درمانی مبتنی بر خانه دسترسی بیشتری را ارائه می دهد، به ویژه برای خانواده هایی که در مناطق روستایی زندگی می کنند، کسانی که مشکلات حمل و نقل دارند یا افرادی که مشکلات حرکتی دارند. این رویکرد به مراجعان امکان می دهد بدون نیاز به مسافرت گفتار درمانی مداوم و منظم دریافت کنند و در نتیجه موانع دسترسی به مراقبت را کاهش می دهد.
  • آسایش و راحتی: انجام درمان در یک محیط خانه آشنا می تواند اضطراب را برای افراد، به ویژه کودکان کاهش دهد. راحتی می تواند تعامل را افزایش دهد و فضای یادگیری موثرتری را ترویج دهد. خانواده ها همچنین از راحتی برنامه ریزی جلسات درمانی حول برنامه های روزمره بهره مند می شوند.
  • مشارکت خانواده: درمان خانگی باعث مشارکت بیشتر اعضای خانواده می شود. مراقبان می توانند به طور فعال در فرآیند درمانی شرکت کنند، تکنیک هایی را یاد بگیرند که می توانند در تعاملات روزمره پیاده سازی کنند. این مشارکت نه تنها به تقویت مهارت های آموخته شده کمک می کند، بلکه پیوند والدین و فرزند را نیز تقویت می کند.

سخن آخر

گفتار درمانی کودکان می توانند بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم دنبال شود. تنها متخصص برای درمان اختلالات گفتار و زبان گفتار درمانگر می باشد. در سامانه جستجوی مطب گفتار درمانی  ما لیستی از بهترین مطب های گفتار درمانی جمع آوری کردیم که می توانید براساس شهر و تخصص مورد نظر خود مطب گفتار درمانی را به همراه آدرس و شماره تلفن پیدا کنید.

برخی از منابع:

childdevelopment

4 دیدگاه دربارهٔ «چگونه ر را تلفظ کنیم؟ | گفتار درمانی حرف ر در منزل»

  1. مدیریت وب سایت

    سلام محصولی که سفارش دادید رایگان و دانلودی است . پس از سفارش لینک دانلود را در ایمیلتان دریافت کنید.

  2. سلام
    اول اینکه برای حل این مشکل از خداوند بزرگ بخواهید که شما رو راهنمایی و کمک کنه چون آدم برای بستن بند کفشش هم نیاز به کمک خدا داره و بعد پشتکار هم داشته باشید ان شاالله زود مشکل مرتفع میشه.
    دوم اینکه برای تلفظ حرف راء باید مخرج حرف رو پیدا کرد ( یعنی زبان رو در مکانی قرار داد که این حرف تلفظ می شه) سپس به طور مناسب با خروج هوا صوت مناسب رو ایجاد کرد.
    مخرج حرف راء بسیار به مخرج حرف لام نزدیک است با این تفاوت که زبان به طور کامل به سقف دهان نمی چسبد به بیان دیگر اگر نوک زبان رو به سه بخش تقسیم کنیم سمت راست و چپ نوک زبان با سقف دهان در تماسه اما وسط نوک زبان به سقف دهان نمی چسبد که با عبور هوا از ناحیه وسط نوک زبان که به سقف دهان نچسبیده صدای ر تولید می شود( تمارینی مثل جاروب زبان و صدای مسلس دددددررررر می تونه مفید فایده باشه )
    مساله بعدی اینه که کسی که نمی تونه حرفی رو به درستی تلفظ کنه باید منشا مشکل رو پیدا کنه بعد برای رفع اون مشکل اقدام کنه . اگر مشکل ، مشکل فیزیکی زبان یا دهان یا … باشه که معمولا این طوری نیست نیاز به جراحی های مخصوص خودش رو داره .اما چیزی که بیشتر فرا گیره اینه که فرد قادر به تولید حرف راء هست اما این حرف رو خوب یاد نگرفته بنابر این نمی تونه اون رو تلفظ کنه یعنی توانایی تلفظ این حرف رو داره.
    یکی از دلایل اصلی این مشکل اینه که شخص از کودکی صدای خودش رو هنگام تولید حرف راء به درستی نمی شنوه بنابراین نمی تونه اون رو به طور صحیح تصحیح کنه و در نهایت تا بزرگسالی به همین طریق باقی می مونه و این حرف به درستی تلفظ نمیشه در حالی که حروف دیگه رو به خوبی تلفظ می کنه البته شاید این برای شما کمی عجیب بیاد ولی واقعیت داره. برای حل این مشکل نیازه که فرد ابتدا مخرج حرف رو به خوبی پیدا کنه و با مشاهده کسانی که این حرف رو خوب تلفظ می کنند و حالت دهانشون طرز تلفظ حرف رو به خوبی یاد بگیره ( حتی یک دوست صمیمی می تونه کمک بزرگی باشه ) سپس صدای خودش رو از محیط خارج بشنوه و با تمرین حرف مورد نظر رو تولید کنه سپس اون حرف رو با حروف دیگر ترکیب کرده ، کلمات مناسب رو تلفظ کنه. تاکید ما در اینجا شنیدن صدا از طریق محیط است برای این کار می تونه از اکو یا ضبط صدا یا تاخیر صدا که در کامپیوتر و موبایلای امروزی هست استفاده کنه و اونقدر تمرین کنه تا به خوبی مسلط بشه ( حتی اگر این ها هم نبود می تونه با دو دست صوت رو به طور مستقیم به گوشش هدایت کنه تا بتونه حرف مورد نظر رو صحیح بشنوه )
    به بیان دیگر شخص باید صدای خودش رو از بیرون به شکل صحیح بشنوه تا کم کم بتونه اون رو به طور دقیق و مناسب تصحیح کنه
    چون فکر کردم ممکنه این مطلب مفید باشه این رو براتون گذاشتم. با تشکر

دیدگاه‌ها بسته شده‌اند.