علل غیر ژنتیکی کم شنوایی
در این نوشته می خواهیم درباره علل غیرژنتیکی کم شنوایی و ناشنوایی صحیت کنیم . تقریباً علت 25 درصد از کمشنواییها ، غیر ژنتیکی تشخیص داده میشوند. کم شنوایی غیر ژنتیکی اغلب براثر بیماری و یا ضربه در دوران بارداری و یا در حین زایمان اتفاق میافتند. نوزادان و یا کودکان نیز میتوانند در حین رشد براثر بیماری و یا ضربه دچار کم شنوایی شوند.
فهرست عناوین این نوشته
ریسک فاکتورهای کم شنوایی غیر ژنتیک
کم شنوایی غیر ژنتیکی میتواند به دلایلی مختلفی از بیماریها و یا مشکلات تولد اتفاق بیفتد که متخصصان در همان زمان تولد با بررسی اطلاعات تولد کودک به دنبال تشخیص کم شنوایی غیر ژنتیکی میگردند. برخی از این ریسک فاکتورها در زیر شده است :
1- نمره پایین آپگار
2- تهویه مکانیکی طولانیمدت
3- وزن کم هنگام تولد4- عفونتهای ویروسی
5- مننژیت باکتری یا ویروسی
6- زردی
7- داروهای اتوکسیک
نمره پایین آپگار :
نمره دهی آپگار (به انگلیسی: Apgar score) یا آپگار نوزاد٬ روشی سریع و مطمئن در ارزیابی سلامت نوزاد در لحظههای ابتدایی تولد است. مقیاس آپگار توسط ارزیابی نوزاد تازه متولدشده است که با پنج معیار ساده که هرکدام از صفرتا دو عدد دهی میشود و پس از جمعبندی پنج مقدار بهدستآمده سلامت کلی نوزاد مشخص میشود. بنابراین نمره آپگار در یک محدوده صفرتا ۱۰ قرار میگیرد. این 5 معیار عبارتاند از :
1- ظاهر / رنگ و رخسار بدن
2- ضربان قلب
3- رفلکس و تحریکپذیری
4- حرکت و فعالیت
5- تلاش برای تنفس
اگر نمره آپگار نوزاد بین 0 تا 4 باشد احتمال کم شنوایی کودک بالا میرود.
تهویه مکانیکی طولانیمدت
تهویه مکانیکی طولانیمدت (5 روز یا بیشتر) به دلیل فشارخون بالا در نوزادان نارس با کاهش شنوایی همراه است. مشاهده این مشکل تست غربالگری شنوایی پس از تولد را الزامی میکند.
وزن کم هنگام تولد
وزن کم هنگام تولد ( بخصوص کمتر 1500 گرم) یک ریسک فاکتور برای مشکل کم شنوایی کودکان است.
عفونتهای ویروسی :
برخی از عفونتهای ویروسی برای بروز کم شنوایی کودکان کاملاً شناختهشدهاند. بالاترین ریسک برای کم شنوایی کودک مبتلا شدن مادر در حین بارداری و زایمان به این عفونتها است. میزان این کم شنوایی متفاوت است و ممکن است برخی از این نوزادان اصلاً دچار کم شنوایی نشوند.
برخی از مهمترین عفونتهای ویروسی عبارتاند از :
- توکسوپلاسموز
- سیفلیس
- روبلا (سرخک آلمانی)
- سیتومگالوویروس (همچنین به عنوان CMV شناخته می شود)
- تبخال
مننژیت باکتریایی یا ویروسی
یکی بیماریهای که بهاحتمالزیاد میتواند سبب کم شنوایی نوزاد شود مننژیت باکتریایی یا ویروسی است. به دلیل پیشرفت در واکسیناسیون مننژیت ، تعداد این بیماری در سالهای اخیر کاهش یافته است. با اینحال برنامه واکسینایون برای مننژیت ویروسی هنوز در دسترس نیست . از انجائیکه مننژیت باعث عفونت سطوحی مغز و نخاع میشود حس شنوایی و تعادل حساسترین مشکل این بیماری هست.
زردی بالا
اگر زردی به حدی باشد که نیاز به تعویض خون باشد میتواند سبب کم شنوایی شود. این مشکل میتواند به دلیل آسیبی که بیلیروبین بالا بر عصب شنوایی میگذارد باشد.
داروهای اتوکسیک
برخی از داروها با نام اتوکسیک شناخته میشوند این داروها بر شنوایی اثر مخرب میگذارند و برخی مواقع برای درمان عفونت شدید کودک تجویز میشوند. همچنین استفاده مادر در دوران جنینی از این داروها میتواند سبب کم شنوایی نوزاد شود.
در این نوشته درباره علل غیر ژنتیکی کم شنوایی صحبت کرده ایم. این نوشته از سلسله نوشته های مفید برای والدین است. پس از بررسی علل غیر ژنتیکی کم شنوایی و ناشنوایی ، به علل ژنتیکی آن خواهیم پرداخت. اگر در این خصوص سوال یا نظری دارید حتما در قسمت نظرات در پایین از ما سوال و یا نظر خود را بپرسید.
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان