پیر صوتی عارضه ای است که متناسب با سن و معمولا در افراد دارای سن بالا اتفاق می افتد. به بیانی دیگر، تغییر صدا با افزایش سن می تواند به دلیل پیرصوتی باشد. مراجع مرد 63 ساله چند روز پیش با شکایت گرفتگی صدا به کلینیک مراجعه کرد که پس از تصویر برداری از حنجره، تشخیص پیر صوتی را دریافت کرد. در ادامه این نوشته درباره این اختلال صدا که با افزایش سن در ارتباط است نوشته ایم. با ما همراه باشید.
پیر صوتی و نازک شدن تار صوتی
فهرست عناوین این نوشته
با افزایش سن برخی از تغییراتی که در تارهای صوتی رخ می دهد، سبب ایجاد مشکل در تولید با کیفیت صدا می شود. در این حالت صدای فرد کمی گرفته و نفس آلود می شود.
تارهای صوتی ساختاری لایه ای دارد که هر لایه نقش مهمی در تولید صوت بر عهده دارد. با افزایش سن، این لایه ها نازک تر می شوند. این نازک شدن، در ارتعاش صحیح آن مشکل ایجاد می کند. تارهای صوتی نازک در پیر صوتی، سبب هدر رفتن هوا در هنگام آواسازی و تولید صدای نفس آلود می شود.
در این حالت بدلیل خروج بیش از حد هوا در حین آواسازی، فرد پس از بیان چند کلمه نفس کم می آورد و اغلب حرف زدن برای او احساس خستگی ایجاد می کند. افرادی که دچار پیر صوتی می شوند بخصوص در محیط های پر سر و صدا برای شنیدن صدایشان در طول مکالمه تلاش و تقلا بیشتری می کنند.
نوشته پیشنهادی : توصیه هایی برای مراقبت از صدا
علائم پیر صوتی
نشانه های پیر صوتی ممکن است موارد زیر باشد:
- صدای ضعیف
- صدای نفس آلود
- مکالمه با تلاش و تقلا
- تغییرات ناگهانی در زیر و بمی صدا
- در مواردی زنانه شدن صدای مردان
نقش سیستم عصبی در پیر صوتی
در پیر صوتی ممکن است عصب های کنترل کننده تارهای صوتی، کارایی کمتری داشته باشند. ارتعاش تارهای صوتی نیازمند یک هماهنگی پیچیده عصبی است. با افزایش سن برخی از اتصالات نورون های عصبی کاهش می یابد در نتیجه کارایی عصب کمتر می شود. در نتیجه ممکن منجر به تغییر صدا با افزایش سن شود.
تشخیص و درمان
مراجعان در کلینیک متخصص گوش حلق و بینی و یا کلینیک آسیب شناسی گفتار و زبان (گفتار درمانی) با شکایت گرفتگی صدا مراجعه می کنند. پس تصویر برداری از حنجره تغییر بافت تارصوتی ( آتروفی دو سوم قدامی تارهای صوتی ) و الگوی ارتعاش، بیانگر پیرصوتی خواهد بود.
در رابطه با درمان پیرصوتی بهتر است بجای عبارت “درمان” از عبارت “مدیریت اختلال ” استفاده کنیم. راهکارهای مدیریت این مشکل عبارت اند از:
- صوت درمانی جلسات انفرادی است که توسط آسیب شناس گفتار و زبان (گفتار درمانگر) برای بهبود کیفیت صدا انجام می شود. در صوت درمانی قرار نیست بافت تارهای صوتی تغییر کند بلکه صوت درمانی کمک می کند تا اثرات این مشکل کمتر شود و صدای بهتری فرد داشته باشد.
- تزریق به تارصوتی، در اینجا با تزریق به تار صوتی سعی بر افزایش ضخامت تارهای صوتی می شود که این فرایند ممکن است در اتاق جراحی و مطب انجام شود. این راهکار تاصیر دائمی ندارد و ممکن است پس از چند ماه یا چند سال به حالت قبل برگردد.
- تایروپلاستی
برای راحتی شما عزیزان لیست مراکز گفتاردرمانی در سراسر کشور را در برگه زیر فراهم کرده ایم:
مراکز گفتار درمانی
جمع بندی
ما در این نوشته درباره پیرصورتی صحبت کردیم. گفتیم که این بیماری با سن مرتبط است و معمولا در افراد سن بالا اتفاق می افتد. پیشنهاد می کنیم در صورت مشاهده علائم ذکر شده، برای بررسی های بیشتر به کلینک گفتاردرمانی مراجعه کنید.
درصورتیکه در این باره سوال یا نظری دارید از طریق قسمت دیدگاه با ما به اشتراک بگذارید.
برخی از منابع
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
مقاله علمی گذاشتین ولی غلط املایی دارین؟
تاثیر رو اینگونه مینویسن نه تاصیر