علل ناشنوایی مادرزادی | بررسی علل ژنتیکی و غیرژنتیکی

علل ناشنوایی مادرزادی

یکی از اولین سوالاتی که والدین کودک پس از تشخیص کم شنوایی و یا ناشنوایی فرزندشان می پرسند این است علت کم شنوایی و ناشنوایی کودکم چیست ؟. در این نوشته می خواهیم به این سوال والدین پاسخ بدهیم. ما در این مقاله علل ناشنوایی مادرزادی را برای شما عزیزان بیان می کنیم. اما قبل اینکه علتهای ناشنوایی مادرزادی را نام ببریم باید بگوییم ناشنوایی مادرزادی چیست ؟

با ما همراه باشید تا با هم پاسخ این پرسش ها را بررسی کنیم.

 ناشنوایی مادرزادی

ناشنوایی مادرزادی چیست ؟

اگر فرزند شما در همان بدو تولد دارای کم شنوایی و یا ناشنوایی بود، ناشنوایی او در دسته مادرزادی، قرار می گیرد. علت این مسئله، می تواند ژنتیکی (ژن معیوب از یک والد و یا هر دو به کودک به ارث رسیده باشد) و یا غیر ژنتیکی باشد.

فرزند شما در دوران بارداری به دلایلی، از جمله بیماری مادر، ضربه، مصرف دارو و.. نیز می تواند دچار کم شنوایی و یا ناشنوایی مادرزادی شده باشد. ناشنوایی مادرزادی می تواند در حین زایمان و تا یک ماه بعد از تولد نیز اتفاق بیفتد. بصورت خلاصه می توان گفت ناشنوایی مادرزادی، کم شنوایی و یا ناشنوایی است که کودک در زمان تولد آن را نشان می دهد.

علل ناشنوایی مادرزادی چیست ؟

ناشنوایی مادرزادی می‌تواند پی‌آمد یک اختلال ژنتیکی یا یک مشکل پیش‌آمده درون رحم و در پی یک عفونت٬ تروما( ضربه ) یا آسیب کروموزومی و مورفولوژی باشد. بنابراین علت های زیادی می تواند سبب ناشنوایی و یا کم شنوایی مادرزادی شود. اما به طور کلی محققان، برای درک بهتر این علت ها را به سه دسته تقسیم بندی می کنند:

  1. علل غیر ژنتیکی
  2. علل ژنتیکی
  3. علل ناشناخته .

در ادامه علل ژنتیکی و غیرژنتیکی ناشنوایی را با هم بررسی می کنیم.

علل ژنتیکی ناشنوایی

ما قبلا در نوشته کم شنوایی ژنتیکی به طور مفصل درباره این نوع کم شنوایی ها و علل آنها صحبت کردیم. همچنین گفتیم که کم شنوایی های ژنتیکی  به دو دسته کم شنوایی سندرمی و کم شنوایی های غیر سندرمی تقسیم می شوند.

ژن ها حامل اطلاعاتي هستند که تعيين کننده ي ويژگي هاي شما هستند. ويژگي ها شامل مواردي مي شود که شما از والدين خود به ارث مي بريد. يعني والدين شما مقداري از ويژگي هاي خود را از طريق ژن ها به شما انتقال مي دهند. یا به بیانی دیگر، ژن ها از والدین به فرزندان به ارث می رسند. همچنین نسبت این ژن ها در هر فرزند متفاوت است.

یک علل مهم کم شنوایی و ناشنوایی مادرزادی، ژنتیک است. ژن یا ژنهای معیوب از والدین به ارث می رسند و سبب انواع کم شنوایی عا در کودک می شوند.

در این دسته به ارث رسیدن یک یا چند ژن معیوب، از پدر، مادر و یا هر دوی آنها، علت ناشنوایی مادرزادی فرزند است. برخی از کودکان علاوه بر کم شنوایی و ناشنوایی، مشکلات پزشکی دیگری نیز دارند. اصطلاحا این کودکان دارای سندرم مشخصی هستند. برخی دیگر از کم شنوایی های ژنتیکی بدون هیچ گونه مشکلات پزشکی دیگر هستند که به آنها کم شنوایی غیر سندرمی می گویند.

دانشمندان ژنتیک، کم شنوایی ناشی از ژنتیک را به دو دسته سندرمی و غیر سندرمی تقسیم کرده اند. در دسته سندرمی، کودک، علاوه بر کم شنوایی مشکلات پزشکی دیگری نیز دارد. در دسته غیر سندرمی که بیش از ۲/۳ علل کم شنوایی ژنتیکی شامل می شود، افت شنوایی بدون هیچ علامت پزشکی همراهی رخ می دهد.

علل ناشنوایی مادرزادی

در صورتیکه مشکلات شنوایی را در کودکتان مشاهده کردید برای بررسی بیشتر به مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید. ما برای راحتی شما والدین عزیز لیست مراکز شنوایی سنجی در سراسر کشور را در زیر آورده ایم:
مراکز شنوایی سنجی | آدرس و شماره تلفن کلینیک های شنوایی سنجی کشور

7 علت مهم غیر ژنتیکی ناشنوایی مادرزادی

تقریباً علت ۲۵ درصد از کم‌شنوایی‌ ها، غیر ژنتیکی تشخیص داده می‌شوند. کم شنوایی غیر ژنتیکی اغلب براثر بیماری و یا ضربه در دوران بارداری و یا در حین زایمان اتفاق می‌افتند. نوزادان و یا کودکان نیز می‌توانند در حین رشد براثر بیماری و یا ضربه دچار کم شنوایی شوند. در ادامه بصورت خلاصه عنوانی از علل ناشنوایی مادرزادی ( غیر ژنتیکی) را ذکر می کنیم.

  • نمره پایین آپگار
  • تهویه مکانیکی طولانی‌مدت
  • وزن کم هنگام تولد
  • عفونت‌های ویروسی
  • مننژیت باکتری یا ویروسی
  • زردی
  • داروهای اتوکسیک

ما در مجله توانبخشی هوش کالا، به طور مفصل درباره کم شنوایی های غیرژنتیکی صحبت کردیم. پیشنهاد می کنیم برای آگاهی بیشتر حتما این مقاله را مطالعه کنید.

 جمع بندی نهایی

در این نوشته سعی کردیم مطالبی درباره علل ناشنوایی مادرزادی بنویسم. تلاش ما این بوده که مطلب را در ساده ترین حالت ممکن بنویسیم. اگر هنوز سوالی درباره علت های ناشنوایی مادرزادی دارید اصلا نگران نباشید ، سوال خود را در پایین در قسمت نظرات بنویسید از ذکر جزئیات غافل نشوید. منتظر بمانید در سریع ترین زمان ممکن پاسخ شما را خواهیم داد.

منابع

ناشنوایی | ویکی پدیا

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *