9 تکنیک آموزش حرف زدن به نوزاد | مختص والدین در خانه

حرف زدن نوزاد

آموزش حرف زدن به نوزادان، مسئله ای پیچیده و سختی نیست. البته حرف زدن نوزاد و یا حرف زدن کودک یک شبِ اتفاق نمی افتد. نوزادان عاشق حرف زدن و صحبت کردن هستند. بخصوص اگر با صدایی گرم و پر محبت با نوزادتان حرف بزنید. ما در این مقاله راهکارهایی که به زود حرف زدن نوزادتان کمک می کند را معرفی می کنیم

نوزاد حرف زدن را از طریق تقلید صدا ها و کلماتی  که می شنود یاد می گیرد. اما یک سوال مهم، کی باید منتظر حرف زدن نوزاد تان باشید ؟

سن حرف زدن نوزاد

ما در نوشته سن حرف زدن کودکان  گفتیم که کودکان قبل از بیان کلمات، درک کلمات را یاد می گیرند. آنها اولین کلمات را در سن 12 ماهگی بیان می کنند. اما این بدان معنا نیست که کودکان به یکباره و یک شبِ حرف زدن را آغاز می کنند.

کودکان از لحظه تولد تا 12 ماهگی آرام آرام محیط اطرافش را می شناسند. ممکن است آنها در ابتدا برای درخواست چیزی “نق نق ” کنند. بعدا یاد میگیرند آن شی را نشان دهند و دستشان را به سمت آن دراز کنند. در ادامه از شبه کلمات استفاده می کنند و سر انجام یاد میگیرند که هر شی یک اسم دارد و سعی می کنند برای درخواست کردن چیزی، اسم آن را بگویند.

9 تکنیک آموزش حرف زدن به نوزاد

در اینجا راهکارهایی برای کمک به زود حرف زدن نوزاد را لیست کرده ایم. این نوشته را مطالعه و سعی کنید به شکل سرگرم کننده ولذت بخش آنها را برای کودکتان اجرا کنید.

1-کودک خود را به صدا سازی تشویق کنید

کودکتان را تشویق کنید تا صداهایی شبیه به “ما” ، “دا” و “با” را بگوید. کودک را مقابلتان بنشانید یا او را طوری قرار دهید که صورتش مقایل صورت شما باشد. شروع کنید به تولید زنجیره های آوایی نظیر ما ما ما ما ما و یا دا دا دا. در صورت تولید این زنجیره های آوایی و یا چیزی شبیه به آن توسط کودک، او را تشویق کنید .

2- از طریق ارائه بازخوردهای مناسب به زود حرف زدن نوزاد تان کمک کنید

از طریق حفظ تماس چشمی ( زمانهایی که اوا سازی یا صدا سازی  می کند به چشمان او نگاه کنید)، پاسخهای کلامی، تقلید صداسازیهای کودک و استفاده از آهنگ کلامی .. گفتار کودکتان را تقویت کنید.

3- خنده ها و حالات چهره نوزادتان را تقلید کنید

در مقابل کودک بنشینید و سعی کنید هر کاری که او کرد شما نیز تقلید کنید. اگر کودتان خندید شما نیز بخندید .

حرف زدن نوزاد

4- تقلید کردن حرکات خودتان را به کودک یاد دهید

همانطور که گفتیم حرف زدن نوزاد از طریق تقلید صداهایی که می شنود به وقوع می پیوندد. بنابراین یادگیری مهارت تقلید کردن یک مهارت ضروری برای  آموزش حرف زدن به کودک می باشد. مقابل کودک بنشینید دست بزنید و از او بخواهید که دست بزند. دستهایتان را به سمت او دراز کنید و از او بخواهید دستهایش را به طرف شما دراز کند و یا دستهای شما را بگیرد.  همچنین می توانید تقلید حرکاتی نظیر: بالا بردن دستها ، بوسه فرستادن ، بازی با انگشتان و… را به یاد دهید.

مطالعه این نوشته را به شما پیشنهاد می دهیم: گفتار درمانی کودک ۲ ساله | کمک به حرف نزدن کودک دو ساله

5- در موقعیتهای مختلف با نوزاداتان  صحبت کنید

در موقعیت های مختلف مانند حمام، لباس پوشیدن، غذا خوردن با کودکتان صحبت کنید. در مورد کارهایی که انجام می دهید، کارهایی که می خواهید انجام بدهید و یا انجام دادید با او صحبت کنید. ( کجا می خواهید بروید، چه کسی را دیدید..). فراموش نکنید برای حرف زدن نوزاد، محیط کودک باید غنی از واژگان باشد.

6- در حین حرف زدن از ژست ها استفاده کنید.

از ژست ها برای انتقال معانی واژگان کمک بگیرید. مثلا هنگام خداحافظی در حالی که می گویید “بای بای ” دستانتان را نیز به نشانه خداحافظی تکان بدهید. و یا وقتی بدنبال شی ای هستید و ان را ندید علاوه برگفتن “نیست”  با دستان نیز ژست مربوطه را نشان دهید.

کودکان در راه کسب بیان واژگان، از ژست‌های هدفمندی برای بیان خواسته‌هایشان استفاده می‌کنند. در اینجا و در ابتدای راه این  ژست‌ها و حرکات بدن وسیله‌ای برای برقراری ارتباط با اطرافیان هستند.( شبیه بای بای کردن ).  اغلب این ژست‌ها و حرکات تقریباً در سن ۱۲ ماهگی دیده می‌شوند. (زمانی که کودکان تقلید حرکات را یاد می‌گیرند).

ژست‌ها یک علامت مهم برای حرف زدن هستند ، به‌طورمعمول قبل از بیان اولین واژه‌های حقیقی این حرکات دیده می‌شود.

7- صدای حیوانات و صداهای محیطی را به کودکتان آموزش دهید

صداهای حیوانات را ( برای ساخت ارتباط بین یک صدای مشخص با یک معنی خاص ) به کودکتان آموزش دهید. در مقابل کودک بنشیند و قبل از نشان دادن تصویر گاو ، صدایش را به شکل هجای گفتاری به او آموزش دهید.( پس از آنکه کودکتان صدای مورد نظر را شنید تصویر را به او نشان دهید). به همین شکل می توانید صدای ماشین “بـــیپ بیـــــپ ” و دیگر صداهای محیطی را  آموزش دهید.

8- به تلاش های نوزادتان برای حرف زدن توجه کنید

به تلاشهایی که برای ارتباط بر قرار کردن انجام می دهد توجه کنید. توجه کردن و تشویق کردن شما سبب تکرار مجدد این تلاشها و در نتیجه زود حرف زدن نوزاد تان می شود.  برای آموزش حرف زدن به نوزاد  باید صبور باشید.

9- هيچ وقت از شيوه‌اي كه فرزندتان كلمه‌ها را ادا مي‌كند، ايراد نگيريد

برخی از والدین  نسبت به خطاهای گفتاری نوزادشان  بسیار حساس هستند و دائما از شیوه  حرف زدن نوزادشان ایراد می گیرند. این  ایرادها نه تنها کمکی به زود حرف زدن کودک نمی کند بلکه سبب کاهش اعتماد بنفس او  و درنتیجه کاهش تلاش برای حرف زدنش می شود.  خوب است بدانید که تلفظ اشتباه واژگان  تا چهار سالگی ،  نگران کننده نیست .  وقتی کودکتان کلمه ای را به اشتباه تلفظ می کند ، سعی کنید همان كلمه يا همان جمله را به شيوه درست براي او تكرار كنيد.

معجزه گفتار درمانی در حرف زدن نوزاد

ما قبلا در نوشته سن حرف زدن کودکان درباره سن حرف زدن کودکان صحبت کردیم . در آنحا گفتیم که اگر کودکتان متناسب با هم سالان خود حرف نمی زند زمان طلایی را از دست ندهید و سریعا به مطب گفتار درمانی و نزد آسیب شناسان گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) بروید.

آسیب شناس گفتار و زبان تنها متخصص برای آموزش حرف زدن به کودک می باشد. آنها بهترین شیوه ممکن را برای حرف زدن نوزاد و یا کودک شما فراهم می کنند.

گفتار درمانی کودکان می توانند بصورت مستقیم و یا غیر مستقیم دنبال شود. تنها متخصص برای درمان اختلالات گفتار و زبان و دیر حرف زدن گفتار درمانگر می باشد.

برای راحت شما والدین عزیز  لیستی از بهترین مطب های گفتار درمانی جمع آوری کردیم که می توانید براساس شهر و تخصص مورد نظر خود مطب گفتار درمانی را به همراه آدرس و شماره تلفن پیدا کنید.

نقش والدین در حرف زدن کودکان

والدين و اطرافیان کودک نقش بسيار مهمی در زبان‌آموزي كودكان خود دارند. تحقيقات  نشان داده است كه كساني كه در دوران كودكي‌شان، بيش‌تر كتاب خوانده‌اند يا برايشان بيش‌تر كتاب خوانده شده يا زمان بيش‌تري را به گفت‌و‌گو با والدين خود گذرانده‌اند، از دانش زبان بيش‌تري بهره‌مند شده و دامنه لغت وسيع‌تري دارند. این تحقیقات به ما یادآوری می کنند که کنار گذاشتن کودک با تلویزیون و یا گوشی و تبلت کمکی به حرف زدن کودکتان نمی کنند.

سخن آخر

در این مقاله 9 تکنیک آموزش حرف زدن به نوزاد را مختص شما والدین عزیز بیان کردیم. شما می توانید این تکنیک ها را در خانه و به راحتی انجام دهید. همچنین در صورتیکه متوجه تاخیر کلامی در نوزاد خود شده اید، نگران نباشید. از طریق لیست مراکز گفتاردرمانی که در نوشته برای شما آوردیم، میتوانید به یک گفتاردرمانگر مراجعه کنید.

برخی منابع

Understanding Your Baby’s Language Development

4 دیدگاه دربارهٔ «9 تکنیک آموزش حرف زدن به نوزاد | مختص والدین در خانه»

  1. سلام دختر من ۲ سال دارد فقط سلام و بابا و مامی گفتن رو درست تلفظ میکنه و دیگه هیچ حرفی نمیزنه چه کار باید انجام بدم لطفا راهنمایی کنید

  2. اینجا من خوندم فقط گفتن گفتار درمان من پسر بزرگم ۸ سالشه دیر حرف زد ژنتیکی دیر حرف میزنن کلی وقت و هزینه صرف گفتار درمانی کردیم کاملا بی فایده بود پسر دومم همین طوره اونو پیش گفتار درمانی نبردم خودم دارم باهاش کار میکنم
    جالبه بدونید پسر اولم فقط تاخیر کلامی داشت که با صبر و حوصله و کار کردن خودم درست میشد رفت گفتار درمانی لکنت گرفت من کاملا بی اعتماد به گفتار درمانی هستم.

  3. مطالب خوبی بود,حقیقتا والدین و بخصوص مادر یا پرستاری که دایم با اوست تاثیر زیادی در به زود حرف آمدن کودک و دامنه لغات او دارند.معتقدم بعد از به حرف اومدن کودک در گفت و گو با او از واژه های مترادف استفاده کنیم,و البته با لذت بسیار با او گفتمان داشته باشیم,بر خلاف بی حوصلگی بعضی بزرگترها, کودکان سرشار از انرژی و تشنه یادگیری هستند

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *