اکولالیا چیست ؟ از علائم تا درمان

اکولالیا چیست ؟ علت کلمات و جملات کودکان

اکولالیا چیست؟ اکولالیا یعنی وقتی کسی کلمات یا جمله‌های دیگران را تکرار می‌کند، بدون اینکه معنی آن‌ها را بفهمد. مثل وقتی که از کودک می‌پرسیم “اسمت چیه؟” و او به جای جواب دادن، همین سؤال را تکرار می‌کند: “اسمت چیه؟”. این حالت در کودکان دارای اوتیسم، تأخیر رشدی یا مشکلات زبانی بیشتر دیده می‌شود.

در کودکان زیر ۳ سال، تکرار کردن کلمات دیگران طبیعی است و بخشی از یادگیری زبان است. اما اگر بعد از ۳ سالگی ادامه پیدا کند، ممکن است نشانه یک مشکل باشد. گاهی کودک کلمات را فوراً تکرار می‌کند و گاهی بعد از مدتی (مثلاً دیالوگ کارتون‌ها یا آهنگ‌ها را چند روز بعد تکرار می‌کند).

علت اکولالیا می‌تواند این باشد که کودک در فهمیدن یا صحبت کردن مشکل دارد و این روشی است که برای ارتباط برقرار کردن پیدا کرده است. اکولالیا زمانی نگران‌کننده است که پس از ۳ سالگی بیشتر حرف‌های کودک را شامل شود یا با مشکلات دیگری مثل عدم تماس چشمی همراه باشد.

بهترین کار برای والدین، صبر و مهربانی است. به جای اینکه به کودک بگویید “این کار را نکن”، بهتر است با کمک متخصص گفتاردرمانی، روش‌های ارتباطی بهتری را به او یاد بدهید. با جمله‌های ساده با کودک صحبت کنید و به او فرصت دهید تا به روش خودش ارتباط برقرار کند. گفتاردرمانی و کاردرمانی می‌تواند به این کودکان کمک زیادی بکند.

تعریف لکنت زبان  : به اختلال در روانی گفتار و الگوی زمانی طبیعی آن که باعث دشوار شدن حرف زدن می شود لُکنَتِ زبان گفته می‌شود.در لکنت زبان کودک یا فرد در روان حرف زدن مشکل دارد. ممکن است در مواقعی براحتی بگوید ” کتاب ” و در مواقع در یک جمله مثلا بگوید ” بابا ک ک ک ک ک کتاب رو بده” . در لکنت ما قفل شدگی ، تکرار ، و یا کشیده گویی حروف یا کلمات را می بینیم.

تجربه خانواده مهرداد با اکولالیا

مهرداد کودکی شیرین و خندان بود که در دو سالگی رشد گفتاری متفاوتی نسبت به همسالانش داشت. او به جای پاسخ دادن به سؤالات، عیناً جملات و عبارات شنیده شده را تکرار می‌کرد. وقتی مادرش می‌پرسید “آب می‌خوری؟”، مهرداد با همان لحن پاسخ می‌داد: “آب می‌خوری؟”. والدینش در ابتدا این رفتار را بخشی از روند طبیعی رشد زبان تصور می‌کردند و جدی نمی‌گرفتند، اما وقتی مهرداد سه ساله شد و دیدند که همچنان به سؤالات پاسخ مناسب نمی‌دهد و صرفاً کلمات و جملات را تکرار می‌کند، کمی نگران شدند.

یک روز در مهمانی خانوادگی، مهرداد در بازی با پسرعمویش، تمام دیالوگ‌های کارتونی را که صبح دیده بود، کلمه به کلمه تکرار می‌کرد، بدون آنکه ارتباط معناداری با موقعیت بازی داشته باشد. مادر او که یک معلم مهدکودک بود، این رفتار را با دقت بیشتری زیر نظر گرفت و این مورد را با یکی از دوستانش که روانشناس کودک بود در میان گذاشت. دوستش پس از شنیدن توضیحات، احتمال اکولالیا را مطرح کرد و کلینیک گفتاردرمانی باران را به او معرفی کرد که در زمینه اختلالات ارتباطی کودکان تخصص داشت.

در کلینیک، متخصصان پس از ارزیابی‌های دقیق، تشخیص اکولالیا را تأیید کردند و برنامه درمانی جامعی شامل تکنیک‌های بازی-محور و تقویت مهارت‌های گفتگوی متقابل در کنار گفتاردرمانی به خانواده پیشنهاد شد. به والدین آموزش داده شد تا از جملات ساده و کوتاه استفاده کنند و به جای پرسش‌های باز، سؤالات انتخابی مطرح کنند (مثلاً به جای “چی می‌خوری؟” بپرسند “سیب می‌خوری یا موز؟”). همچنین استفاده از تصاویر و کارت‌های ارتباطی به عنوان پل ارتباطی کمکی توصیه شد. با پیگیری منظم تمرینات در خانه و جلسات هفتگی گفتاردرمانی، به مرور بعد از شش ماه، مهارت‌های ارتباطی مهرداد بهبود چشمگیری یافت و تکرار ناخواسته کلمات بسیار کمتر شد.

نکته کاربردی: یکی از مهمترین درس‌های این داستان، اهمیت مداخله زودهنگام است. والدین نباید تأخیر در مهارت‌های ارتباطی کودک را نادیده بگیرند و آن را صرفاً به حساب تفاوت‌های فردی بگذارند. اکولالیا می‌تواند نشانه‌ای از اختلالاتی مانند اوتیسم یا تأخیر رشدی باشد که با تشخیص و مداخله به موقع، پیش‌آگهی بسیار بهتری خواهد داشت. همچنین ایجاد محیطی آرام و بدون قضاوت برای کودک، که در آن احساس فشار برای صحبت کردن نکند، می‌تواند به پیشرفت سریع‌تر کمک کند.

اکولیلیا

توصیه می‌کنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا با انواع اکولالیا، علل، و روش‌های درمانی آن بیشتر آشنا شوید.

اکولیلیا چیست؟

اکولیلیا اصطلاحی است  برای زمانهایی که کودک گفته های دیگران را تقلید و تکرار می کند استفاده می شود. به عنوان مثال اگر از فرزند خود بپرسید کیک می خوری ؟ بجای اینکه بگوید “بله” می گوید “کیک” . همچنین نوعی اکولالیا به نام “delayed echolalia” وجود دارد که کودک چیزهایی را که قبلا شنیده است تکرار می کند.  به عنوان مثال، یک کودک ممکن است یک جمله  از یک فیلم مورد علاقه خود را تکرار کند، حتی ادر زمانهایی که فیلم پخش نمی شود. تکرار جملات در کودکان را می توانیم همان اکولالیا بنایم . در ادامه می خوانیم که ایا تکرار کلمات در کودکان طبیعی است ؟

آیا اکولالیا عادی است؟

در یک کلمه : گاهی اوقات طبیعی است.

اکولیلیا ، و یا تکرار آنچه شنیده می شود، یک بخش بسیار نرمال از رشد گفتار و زبان است. بچه هائی که در حال یادگیری صحبت کردن هستند بصورت مداوم از آن استفاده می کنند. اگر پسر یکساله ام بخواهد برود حمام ، به من می گوید “حم” ( او هنوز کلمه حمام را کامل نمی گوید). اگر از او بپرسم می خواهی برویم حمام ؟ نمی گوید “بله”  ، بلکه دوباره می گوید “حم” . کودکان یاد می گیرند از تکرار آنچه در اطرافشان می شنوند استفاده کنند. سپس، با افزایش مهارت زبان شان ، آنها شروع به ساختن جملات  خود می کنند و شما می بینید که استفاده از “تکرار” یا  “اکو” کاهش می یابد.

با این حال، بعضی از کودکان این مرحله اکولیلیا  را از دست نمی دهند. بعضی از بچه ها فقط گفته های دیگران را  تکرار می کنند و به ندرت افکار یا جملات خود را مطرح می کنند. شاید ما دوست داشته باشیم که طوطی سخن گوی ما گفته های ما را تکرار کند ولی دوست نداریم که فرزندمان صرفا آنچه دیگران می گویند تکرار کنند!. بعضی از کودکان به هیچ وجه حرفی نمی زنند مگر آنکه یک تکه از فیلم و انمیشنی باشد که قبلا شنیده باشند. این نوع اکولالیا بخشی از رشد گفتار و زبان نیست می تواند نشان دهنده مشکلات کودک در یادگیری گفتار و زبان باشد. ما در این نوشته درباره تکرار کلمات کودکان و تکرار جملات کودکان صحبت کردیم و در ادامه می خواهیم بگویم در حالت طبیعی این تکرار کلمات و جملات در کودکان تا چه زمانی ادامه پیدا می کند و از چه زمانی کاهش پیدا می کند.

کی باید اکولیلیا متوقف شود؟

کودکان در سن بین یک تا دوسالگی از طریق تکرار کلمات شما ، شما را مجذوب خود می کنند و به این طریق به شما می فهمانند که در حال یادگیری هستند. با این در سن دوسالگی آنها آرام آرام از جملات و کلمات خودشان استفاده می کنند. البته ممکن است در زمانهایی که سوالات پیچیده ( طول جملات سوالات بیشتر از چند کله باشد )  از آنها می پرسید  و یا مواقعی که دستورات چند مرحله به انها می دهید ( توپ رو از روی کمد بردار بزارش توی سبد قرمز .) آنها نیز از تکرار گویی و اکولالیا استفاده کنند ، با این حال غالب گفته های آنها ، کلمات و جملات خودشان است. یک کودک دو ساله نباید تمام گفته ها و کلماتش بصورت تقلید و اکولالیا باشد.

در سه سالگی شما اکولیلیا ( تکرار جملات کودکان  ) بسیار کمتری در گفتار کودکتان می بینید. در این سن کودک با ساخت جملات ساده خودش با جهان پیرامونش ارتباط برقرار می کند. ممکن است شما در این سن تکرارگویی های بسیار جزئی از او ببینید اما گفتار کودک اغلب ناشی از  افکار خودش هستند.

اکولیلیا با تاخیری (مانند نقل قول از فیلم ها و تلویزیون ها) توسط بسیاری از بچه ها استفاده می شود، تکیه زیاد بر آن می تواند نشان دهنده یک مشکل باشد. . شما ممکن است جملاتی از  فیلم یا تلویزیون را  در گفتار کودک پیش دبستانی خود بشنوید زیرا او نقش بازی می کند و دوست دارد صحنه هایی از کارتون مورد علاقه اش را که دوست دارد تکرار کند. این موارد طبیعی است و جای نگرانی ندارد  ، حال، اگر کودک پیش دبستانی شما  ،  در یک صحنه یا نقل قول گیر کرده و آن را بارها و بارها تکرار کند، ممکن است یک مشکل وجود داشته باشد.

طبیعی است که پسران صحنه هایی از انیمیشن “پاندا کونگ فو کار” را تکرار کنند و در حالیکه با هیجان خود را در نقش آنها می بینند برخی از جملات آنها را تکرار و نقل کنند.

علت تکرار کلمات در کودکان – تکرار جملات در کودکان – اکولالیا چیست؟

درمان اکولالیا

درمان اکولیلیا ساده به نظر نمی رسد. در ابتدا باید مشخص شود که علت این تکرار گویی چیست ؟  در هر صورت پیشنهاد می کنم اگر چنین تکرار گویی های غیر طبیعی را در گفتار فرزندتان دیدید حتما به یک ” آسیب شناس گفتار و زبان ”  ( گفتار درمانگر ” مراجعه کنید.

قبل از اینکه دیر بشه کار اصولی و درست رو انجام بده

می خوای یکبار برای همیشه بهترین برنامه درمانی مختص فرزندت رو دریافت کنی ؟
می خوای با یکی از بهترین گفتار درمانگرهای ایران جلسه ارزیابی داشته باشی؟

ارزیابی دقیق مهم ترین قسمت برای نتیجه گرفتن است.

برای رزو نوبت گفتار درمانی با آسیب شناس گفتار و زبان مصطفی قاسمی ( شماره نظام پزشکی ۱۲۵۸)
همین الان به این شماره پیامک بده
۰۹۲۱-۵۱۳-۰۰۸۷

آدرس : فلکه دوم صادقیه – خیابان آیت الله کاشانی – نبش نجف زاده فروتن – طبقه ۳ واحد ۱۱

فقط تا پایان این هفته فرصت دارید که سن فرزندتان را به شماره بفرستید.

در اینجا ما مراکز گفتار درمانی کشور که می توانید با مراجعه به آنها مرکز گفتار درمانی مورد نظر خود را جستجو کنید.

برخی از منابع :

https://my.clevelandclinic.org/health/symptoms/echolalia

35 در مورد “اکولالیا چیست ؟ از علائم تا درمان”

  1. سلام پسره من درست ۴ سالشه حرف میزنه ولی بعضی از آدما خوب نمی‌فهمم منو باباش خیلی از حرفاشو می‌فهمیم خیلی باهوشه تا ۴۰ ۵۰ میشماره هم به ترکی هم فارسی و انگلیسی خیلی از حروف الفبا هم بلده هم به انگلیسی هم فارسی خیلی از صدای حیوانات هم میتونه دار بیاره هم میشناسه خیلی از اسم رنگهارو هم بلده وقت تو خانه تنهاست از اول زیاد به بیرون نمیذاشتم تا حال به مهدکودکی هم نرفته زیادی به بله میکه به نه گفتنم نو نو میگه به کارتون گوشی از ۱ سالگی زیاد نگاه می‌کرد دلیل حرف زدنش از میتونه از گوشی باشه

  2. دختر من ۴ سال ونیم سنشه، از هفته پیش موقع حرف زدن کلمه اول حرفشو ۴ یا ۵ بار تکرار میکنه.این چندروز بدتر شده،هیچ اتفاقی هم واسش نیوفتاده بوده.خیلی نگرانم. اگه میشه راهنمایی بفرمائید

  3. سلام دختر من ۵سالشه خوب وکامل حرف میزنه ولی بعضی وقتا میخادیه چیزی رو بگه وسط حرفاش ا ا ا میگه بعدکاملش میکنه خیلی نگرانشم ممنون میشم جواب بدین

  4. سلام. وقت بخیر. دختر 3 ساله من گاهی اوقات شروع جملات رو مشکل داره. مثلا میخوام رو اینجور میگه می می می می میخوام. در صورتی که بعضی مواقع میخوام رو بدون مشکل میگه. قبلا اینجور نبود و کاملا روان صحبت میکرد.بعضی روزها کاملا بدون مشکل صحبت میکنه و بعضی روزها بعضی کلمات رو به شکلی که گفتم بیان میکنه. مشکلش چی میتونه باشه. ممنون میشم راهنمایی کنید

  5. درود وقت بخیر
    دختر من ۴ سالو ۸ ماهشه و کلماتو خیلی تکرار میکنه مثلا وقتی آب میخواد میگه بابا به من آب میدی اگر مثلا من دستم بند باشه و نتوانم همون دقیقه بهش آب بدم مدام تکرار پشت سر هم تکرار میکنه و من هرچی میگم یخورده صبر کن تا بهت بدم متوجه نمیشه و شروع میکنه با جیغ حرفشو پیش ببره
    خیلی از این موضوع عصابم خورده ممنون میشم کمکم کنید.

  6. سلام. وقت بخیر
    دختر من ۴ ساله هستش و چندین ماه هست که وقتی جمله ای رو به بقیه میگه بلافاصله اون جمله رو عینا برای خودش تکرار میکنه. قبلا این تکرار یکبار بود ولی الان ۲ تا ۳ بار شده. ممنون میشم راهنمایی کنید.

  7. سلام پسر من ۳سالش دقیقه کلماتو خوب میگه اما کلمه ای مثل ماشین رو مثلا گاهی میگه ماماماماشین یا گاهی میگه ب ب ب ب بریم دده بعد ما میگیم یکبار بگو درست میگه ماشین یا بریم دده گاهی مثلا درست میگه گاهی نه حرف زدنشم طوریه ک بیشتر من متوجه میشم اطرافیان نه ولی هرچیزیو میگم بگو میگه اما خودش بخواد حرف بزنه نمیگه مثلا میگم مامانو دوس داری میگه مامان دوس یا اسم خودشو میگه و میگه ایلیا عصا یعنی ایلیا عصبانیه .باید چیکارکنم ممنون

  8. پسر من سه سال و نیم شه کامل هنوز صحبت نمیکنه خارج از ایران هستیم و یکم فارسی و یکم انگلیسی میدونه تو حرف زدن هر وقت ازش سوال میپرسم همونو تکرار میکنه
    مثلا میگم مهد خوب بود ؟ همین جمله در پاسخ تکرار میکنه چیکار باید کرد واقعا نگرانم

  9. سلام پسر من سه سال و پنج ماهشه. از مدتی قبل شروع کرد ب تکرار یک کلمه تو جمله ایی ک میخاد بگه .مثلا من من من من میخام برم . میشه لطفاً ی توضیح درباره مشکلش بدید و باید چی کار کنم . ماهم بهش فرصت میدیم و کلماتش رو قطع نمی‌کنیم و اصلا عصبانی نمیشیم ک بدتر نشه . لطفا اگ راه کاری کتابی هست معرفی کنید ممنونم

  10. من یک دختر ۱۵ساله دارم که هرشب موقه ی خواب بعداز شب بخیر گفتن که جوابشو دادم شب بخیر رو دوباره پشت هم میگه .وسطشم یک دستت درد نکنه میگه. وقتی دید جواب شب بخیر دومو نمیدم شب بخیربعدیو داد میزنه .لطفا بگید چیکار کنم.خیلیم ازش سوال کردم چرااینجورس میگی.گفته برای غذا دستت دردنکنرو میگم…شب بخیرارو نمیدونه چرا دوبازه میگه

  11. سلام من دخترم سه سالشه و موقع حرف زدن اول حرف زدنش یکم مکث میکنه و میگم امممممممم و بعد که میخاد جمله رو بگه به صورت بخش بخش جملشو میگه خیلی ناراحتم واسش تورو خدا میشه بگین چرا اینجوری و درمانش چیه

  12. با سلام
    کودک من ۳ سال دارد ۳ روزی است که کلماتی که اول آنها صدای آ یا ای دارند را تکرار میکند
    مثلا میگوید ای ای اینو ببین
    قبل از این ۳ روز، این مشکل را نداشت. هیچ اتفاق خاصی هم روی نداده است
    ممنون میشم راهنماییم بفرمایید

  13. سلام.
    خسته نباشید.
    من بردارم 4 سال و 8 ماه ش همیشه( 90 درصد اوقات) وقتی داره صحبت می کنه حرف رو تکرار می کنه.
    مثلا میگه : آجی آجی خوبی خوبی
    اصلا دست خودش نیست چیکار کنیم؟
    مشکلش لکنته یا اکولیلیا است؟
    شما را به خدا جواب بدید.

  14. سلام دختر من سه سال و نیم هست کاهی اوقات خودش با خودش همش مگه ام ام ام اینو میکشه و میگه و لبخند میزنه انگار تو خیالش هست یکمی هم نمیتونه کامل حرف بزنه ولی لکنت نداره وقت هنوز زبونش صاف نشده این مشکلی داره و تنبلی روده داشته میتونه ربطی ی معده اش داشته باشه؟

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *