فیزیوتراپی برای افرادی که از بیماری ها و اختلالات عصبی، ماهیچه ای و اسکلتی رنج می برند بسیار کاربردی است. برخی از مشکلات را می توان از طریق جراحی و یا حتی گاها مصرف دارو بصورت موقت برطرف کرد. درحالیکه همین مشکلات با کمترین درد و عوارض بصورت دائمی توسط فیزیوتراپی درمان می شود. در این نوشته می خواهیم درباره فواید فیزیوتراپی صحبت کنیم. اما در ابتدا اجازه بدهید یک تعریف ساده از فیزیوتراپی ، داشته باشیم.
فهرست عناوین این نوشته
- فیزیوتراپی چیست؟
- 12 فایده مهم فیزیوتراپی
- 1-کم کردن و یا از بین بردن درد
- 2- کمک به حرکت و توانایی حرکتی
- 3- فواید فیزیوتراپی در ورزش
- 4-پیشگیری از جراحی یا بهبود سریع تر بعد از جراحی
- 5- فواید فیزیوتراپی در سکته مغزی
- 6- کنترل و کاهش مشکلات مربوط به افزایش سن ( پیری )
- 7- حفظ تعادل و جلوگیری از افتادن و شکستگی ناشی از آنها
- 8- کاهش عوارض سوختگی ها
- 9- فیزیوتراپی در بیماری های مغز و اعصاب
- 10- کاهش مشکلات بیماری های قلبی
- 11- کنترل دیابت و کاهش عوارض بیماریهای عروقی
- 12- فواید فیزیوتراپی در بیماریهای ارتوپدی
- معرفی مراکز فیزیوتراپی
فیزیوتراپی چیست؟
فیزیوتراپی به افرادی که بدلیل زخم، بیماری و یا معلولیت، محدودیت ها و دردهایی دارند، از طریق حرکات، ورزش ها، توصیه ها و آموزش ها کمک می کند. فیزیوتراپی شیوهای از درمان بیماریها و اختلالات عصبی، ماهیچهای، اسکلتی با استفاده از تجهیزات مکانیکی، جریانهای الکتریکی، مانورهای دستی، تمرینات ورزشی و عوامل فیزیکی دیگر است. فیزیوتراپی در سالم نگه داشتن و مدیریت درد و جلوگیری از وقوع بیماریها نیز کمک شایانی می کند.
شما عزیزان میتوانید از طریق لیست زیر، متخصص های فیزیوتراپی که خدمات فیزیوتراپی در منزل ارائه می دهند را پیدا کنید:
لیست متخصص های فیزیوتراپی در منزل
12 فایده مهم فیزیوتراپی
اگرچه تمام موارد ذکر شده در بالا از فواید فیزیوتراپی هستند. ولی بطور مشخص درادامه، 12 فایده مهم فیزیوتراپی را بررسی کنیم.
1-کم کردن و یا از بین بردن درد
در دردهای جسمی، کمردرد را در نظر بگیرید. اگر عضلات کمری به اسپاسم فرو بروند فیزوتراپیست تلاش می کند تا اسپاسم عضلات را از بین ببرد. همچنین فیزیوتراپی می تواند در درمان کمر درد، زانو درد، گردن درد کم شایانی به فرد کند. همچنین جلوی پیشرفت بیماری را نیز بگیرد. کم کردن و از بین بردن درد از مزایای فیزیوتراپی در منزل است که کیفیت زندگی بسیار از انسان ها را بالا برده و مانع از ایجاد و یا پیشرفت بیماری دیگری می شود.
2- کمک به حرکت و توانایی حرکتی
شاید این مزیت و فایده فیزیوتراپی بیشتر از همه شناخته شده باشد. اگر در ایستادن، راه رفتن، نشستن و دیگر اعمال حرکتی مشکل دارید. فیزیوتراپی به شما کمک بزرگی می کند. همچنین انجام حرکات و ورزشهای کششی و قدرتی توانایی جسمی فرد را بهبود می بخشد.
3- فواید فیزیوتراپی در ورزش
فیزیوتراپی می تواند به افراد ورزشکار کمک کند تا هم کمتر به آسیب و صدمات ورزشی گرفتار شوند و هم بهبودی و درمان سریعتری پس از آسیب بدست آورند. هم اکنون در بسیاری از تیم های ورزشی وجود حداقل یک فیزیوتراپ در کادر تیم لازم و ضروری است. دانستن اینکه هر حرکت ورزشی به چه شکل می تواند سبب آسیب و صدمات شود منجر به پیشگیری از وقوع چنین حوادثی برای ورزشکاران می شود. همین مسئله از فواید فیزیوتراپی محسوب می شود.
4-پیشگیری از جراحی یا بهبود سریع تر بعد از جراحی
فیزیوتراپی در پیشگیری در بسیاری از بیماریها مانند مشکلات عضلانی-اسکلتی بسیار کمک کننده است. در موارد اندکی مشاهده شده که برخی از پزشکان به دلیل منافع شخصی و مالی، منافع بیمار را نادیده میگیرند و روشهای درمانی غیر ضروریِ پرخطر و پرهزینه را برای بیماران تجویز میکنند.
5- فواید فیزیوتراپی در سکته مغزی
پس از سکته مغزی میزان آسیب بستگی به مکان و شدت آسیب در مغز می باشد. از بعد جسمانی افرادی که دچار سکته مغزی می شوند ، معمولا مشكلاتي در زمينه درد، بيحسي و سوزش اندامها ميتواند داشته باشند. گرفتگي ماهيچه، ضعف و اختلال در راه رفتن نيز در بعضي از افراد ديده ميشود.
در فیزیوتراپی سكته مغزي به فرد آموزش داده ميشود تا حد ممكن استقلال لازم در انجام کارها بشکل مستقل را بدست بیاورند . از فواید فیزیوتراپی می توان به بهیود و درمان مشکلات حرکتی افراد پس از سکته مغزی اشاره کرد.
6- کنترل و کاهش مشکلات مربوط به افزایش سن ( پیری )
با افزایش سن نزول عملکرد سیستم هایی نظیر سیستم قلبی، تنفسی، عروقی، ادراری و ایمنی و.. را می بینیم. دوره سالمندی با افزایش احتمال ابتلا به انواع بیماری ها بخصوص بیماری های مفصلی مانند آرتروز و بیماری های جدی مانند سکته مغزی همراه است. روال پیری نیز به نوبه خود می تواند مشکلات حرکتی زیادی را برای فرد سالمند به همراه داشته باشد. از فواید مهم فیزیوتراپی در پیری را می توان به کنترل و کاهش مشکلات اینچنینی دانست. فیزیوتراپی سالمندان برای کاهش عوارض ناشی از دوران سالمندی و بهبود مشکلات ایجاد شده بسیار موثر است.
7- حفظ تعادل و جلوگیری از افتادن و شکستگی ناشی از آنها
زمانی که فرد فیزیوتراپی را شروع میکند از نظر خطر احتمالی افتادن و شکستگی ناشی از آن، معاینه میشود. در صورتی که خطر افتادن برای فرد بالا باشد فیزیوتراپی، حرکتهای ورزشی را به وی توصیه میکند. با این کار شرایطی مشابه با زندگی واقعی را برای او شبیهسازی می کند تا خطر حرکات شدید بیمار را تهدید نکند.
8- کاهش عوارض سوختگی ها
سوختگی های شدید می تواند سبب بروز محدودیت های حرکتی برای فرد شود. اگر محل سوختگی بزرگ باشد و به ویژه محل آن بر روی مفاصل باشد، ممکن است به فیزیوتراپی برای انجام تمرینهای کششی بر روی مفاصل نیاز باشد تا به این ترتیب از محدودیت حرکتی پس از سوختگی جلوگیری کرد.
از فواید فیزیوتراپی در سوختگی می توان به تحریک الکتریکی با استفاده از ابزارهای فیزیوتراپی، اشاره کرد. این روش در درمان چسبندگی ایجاد شده در تاندون ها به خاطر جراحتهای سوختگی بسیار کمک کننده هستند. در این حالت الکتریسیته به لایههای زیر پوست نفوذ میکند و میتواند نقش موثر در کاهش دردهای ناشی از سوختگی داشته باشد.
9- فیزیوتراپی در بیماری های مغز و اعصاب
از جمله بیماریهایی که می تواند سبب بروز مشکلات جسمی و حرکتی بشوند بیماریهای مرتبط با مغز و اعصاب نظیر: سکته مغزی، ام اس و پارکینسون است. فیزیوتراپی برای کاهش مشکلات این بیماری ها، برنامه درمانی بسیار ارزشمندی دارد.
10- کاهش مشکلات بیماری های قلبی
از فواید فیزیوتراپی در بیماران قلبی، افزایش کارایی سامانه قلبی-عروقی و همچنین کاهش عوارض ناشی عمل جراحی قلب و جلوگیری از خطر مرگ پس از جراحی است. تقريباً انجام توانبخشي قلبي براي تمامي بيماران قلبي قابل اجراست. برخي از بيماريهاي قلبي كه بطور رايج در معرض توانبخشي قلبي قرار ميگيرند عبارتند از:
- سكته قلبي
- جراحي قلب باز و آنژيوپلاستي
- آنژين صدري پايدار
- نارسائي مزمن قلبي
- افراد مسن
- خانمها
- پيوند قلب
- تعويض دريچه
- بيماران مبتلا به گرفتگي قلبي
11- کنترل دیابت و کاهش عوارض بیماریهای عروقی
به عنوان بخشی از طرح کنترل دیابت، ورزش و تمرینات فیزیوتراپی میتواند به طور موثری به تنظیم قندخون کمک کند. ورزش افراد دیابتی زیر نظر فیزیوتراپیست به دلیل اطمینان از حضور یک فرد متخصص برای نظارت بر انواع ورزش ها و چگونگی انجام آن می تواند راه مطمئنی برای ادامه ی ورزش و برآورده شدن نیازهای متابولیک بدن فرد باشد.
متخصصین فیزیوتراپی با انواع حرکات ورزشی و ماساژها آشنایی داشته و متناسب با نیاز هر قسمت از بدن بیمار بطور اختصاصی ورزش های لازم و ماساژهای ویژه ای را برای آن فرد بکار می بندند. همین امر در بهبود گردش خون در اندامهای انتهایی، بهبود زخمها، برطرف شدن نوروپاتی و خشکی مفاصل بسیار موثر است. همچنین به بیماران کمک می کند تا تأثیر حرکات ورزشی را بر سلامت بدن خود بسیار سریع حس کنند.
12- فواید فیزیوتراپی در بیماریهای ارتوپدی
فیزیوتراپی در بیماریهای مانند:
- آرتروز مفاصل مختلف
- خشکی مفاصل
- دررفتگی مفاصل
- کشیدگی های عضلانی و پیچ خوردگی مفاصل
- آسیب منیسک های زانو
- تغییر شکل مفاصل، تریگر پوینت
- اختلالات ستون فقرات (مانند افزایش یا کاهش قوس کمر)
- فتق دیسک بین مهره ای
- تنگی کانال نخاعی
- ناهنجاری های ستون فقرات (مانند اسکولیوز و کایفوز)
- سندرم گیرافتادگی شانه
- اختلالات مفصل مچ پا و..
در کاهش درد و درمان آنها بسیار کمک کننده است.
معرفی مراکز فیزیوتراپی
ما در وب سایت توانبخشی هوش کالا ، لیستی از مراکز معتبر فیزیوتراپی به همراه شماره تلفن و آدرس به تفکیک شهرهای مختلف را جمع آوری کردیم که می توانید با مراجعه به این لیست کلینیک فیزیوتراپی مورد نظر خود را پیدا کنید.
برخی از منابع
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
خیلی عالی وبی نظیر