ندول حنجره به برجستگی های گره مانند روی تارهای صوتی می گویند. هر انسانی دو تار صوتی دارد که با ارتعاش آنها می تواند صدا تولید کند.ندول ها ( گره ها ، برجستگی ها ) به دلیل بد استفاده کردن از حنجره بر روی تارهای صوتی رشد می کنند. در این نوشته می خواهیم درباره این بیماری صحبت کنیم و بگوییم چقدر این اختلال خطرناک است.
ندول حنجره چیست ؟
فهرست عناوین این نوشته
به تصویر بالا نگاه کنید. ندول ها همان گره ها یا برجستگی هایی هستند که با علامت نشان داده شده اند. ندول حنجره ، روی تار صوتی رشد می کند. این ندول ها چیزی شبیه جوشهای سفت یا برجستگی ها است که برخی از مواقع روی دست ما رشد می کنند.
ندول ها مانع از نزدیک شدن کامل تارهای صوتی روی هم می شود. این عدم بسته شدگی در هنگام حرف زدن باعث خروج مقداری هوای اضافی و در نتیجه گرفتگی صدا می شوند.
تارهای صوتی یا طنابهای صوتی در درون حنجره قرار دارند. زمانی که ما صحبت می کنیم، هوا از طریق شش ها از بین تارهای صوتی نیمه بسته عبور میکنند. در نتیجه سبب ارتعاش تارهای صوتی و تولید صدا میشود. هر چیزی که در ارتعاش تارهای صوتی مشکل ایجاد کند باعث اختلال صوت و یا صدا میشود. ندول ها عموماً برآمدگی سفیدرنگ دوطرفهای هستند که روی لبههای تارآواها قرار دارند.
ندول های تار صوتی شایعترین ضایعات خوشخیم تارهای صوتی در کودکان و بزرگسالان است. ندول ها میتوانند تکی، دوتایی، سهتایی و حتی چهارتایی باشد. اگرچه شایعترین حالت ندول هایی دوتایی است. اگر به مدت طولانی رفتارهای نامناسب برای استفاده کردن از صدا را انجام بدهید ندول ها بر روی تارصوتی شما نمایان میشود. اگر این رفتار ها را ادامه بدهید ممکن است ندول ها بزرگتر هم شوند.
ندولها و یا گره های صوتی در مراحل اولیه تشکیل، توده ای نرم و انعطاف پذیر هستند. این ضایعه بر اثر بد و نادرست به کار بردن مداوم تار آواها، سفت میشود. در نتیجه ممکن است تا اندازه ای بزرگتر بشود و یا به احتمال دارد کوچکتر و سخت تر بشود و در یک نقطه تمرکز یابد.
چه تاثیری ندول ها دارند؟ آیا خطرناک هستند؟
همانطور که در تصویر بالا می بینید ندول ها مانع از بسته شدن کامل تارهای صوتی روی هم می شود.
ندول ها مانع ارتعاش صحیح تارآواها می شوند و در هنگام صداسازی به یکدیگر نزدیک می شوند و باعث ایجاد حالتی مانند ساعت شنی در تارهای صوتی می شوند. این حالت و شکاف مانع نزدیک شدن کامل تارآواها به یکدیگر می شوند و این خود باعث هدر رفتن هوای بازدم و نفس آلود شدن صدا میشود. در این حالت ممکن صدا کمی بم و رسایی آن کم شود.
ندول حنجره غالبا خطرناک نیست. با این حال، می توانند باعث تغییر صدا، گرفتگی صدا . کاهش کیفیت صدا شود. برخی از افراد همچنین ممکن است خستگی زودهنگام در هنگام حرف زدن را گزارش کنند.
در موارد شدید، ممکن است نیاز به جراحی برای برداشتن ندول ها باشد. درمان اولیه استفاده از صدادرمانی و استراحت صوتی است. اگر نتیجه حاصل نشد نیاز به درمان جراحی توسط متخصص گوش و حلق بینی داریم.
علت ندول تارهای صوتی
ندول های صوتی نتیجه بد استفاده کردن ممتد حنجره و نادرست به کاربردن صدا است. در زیر برخی از علل ندول حنجره را ذکر کردیم:
- جیغ و فریاد زدن
- برخورد شدید تارآوها
- بد آواز خواندن
- صحبت کردن در محیط شلوغ
- سرفه کردن و بیش اندازه گلو صاف کردن
- آواز خواندن در هنگام بیماری یا التهاب حنجره
- استعمال دخانیات
- برخی از بیماری ها مثل برگشت اسید معده یا آسم
علائم
همانطور که گفتیم ندول تارهای صوتی یا حنجره می تواند باعث نفس آلودگی صدا شود. شکایت بیماران این است که پیوسته باید گلویشان را صاف کنند و اغلب احساس میکنند که خلط زیاد یا چیزی روی تارهای صوتی آن ها وجود دارد. برخی از نشانه ها در پایین ذکر شده است :
- گرفتگی صدا
- نفس آلودگی صدا
- خشونت صدا
- خشدار شدن صدا
- شکست یا وقفه در صداسازی
- شکست در زیروبمی صدا
- دردناکی و سفتی پس از استفاده پرفشار صدا
- احساس وجود تودهای در گلو
- کاهش دامنه زیروبمی صدا
- بدتر شدن صدا با استفاده از صدا
- کاهش بلندی صدا
- سرفه کردن و صاف کردن گلو
شیوع ندول های حنجره
ندول های پیش از بلوغ کودکان، در پسرها شایع تر است . هرچه سن پسرها بالاتر می رود شواهد کمتری از ندول می بینیم، به مرور نسبت آنها در دخترها بیشتر میشود. به طور کلی ندول ها بر اثر پرکاری تارآواها بوجود می آیند و از این رو اغلب در افرادی می بینیم که دچار پرکاری تارهای صوتی هستند.
درصورت مشاهده برخی علائم ذکر شده و بروز مشکلات کلامی، به مراکز گفتاردرمانی مراجعه کنید:
متخصص گفتار درمانی به تفکیک شهر
تشخیص ندولهای حنجره چگونه است ؟
اگر گرفتگی صدای شما بیشتر از 2 تا سه هفته به طول انجامید می بایست نزد یک پزشک متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه کنید. پزشک گوش و حلق و بینی جهت تصویر برداری از حنجره و یا استروبوسکوپی شما را نزد آسیب شناس گفتار و زبان (گفتار درمانگر) میفرستد. از طریق تصویربرداری از حنجره تشخیص قطعی ندول تارهای صوتی داده میشود.
درمان ندول های صوتی :
درمان ندول تارهای صوتی بر اساس علت ایجاد و مدتزمانی که این مشکل وجود دارد ممکن است متفاوت باشد. با صوت درمانی ( صوت درمانی یکی از خدمات گفتار درمانی است که توسط آسیب شناس گفتار و زبان انجام میشود.) به نحو بسیار مطلوبی درمان میشود. در صوت درمانی همچنین به فرد کمک میشود تا رفتارهای بد استفاده کردن از صدا را حذف کند.
گرچه صوت درمانی را همواره نخستین روش درمان ندول ها می دانیم با این حال در مورد ندول های بزرگتر و قدیمی تر ممکن است می توان با عمل جراحی درمان کرد. اگرچه پس از عمل جراحی استراحت صوتی و صوت درمانی لازم است.
جمع بندی
ما در این نوشته درباره ندول ها یا گره های تارهای صوتی یا حنجره، صحبت کردیم. پس از تعریف ، به بیان علل، علائم و راهای درمان آن پرداختیم. در صورتیکه شما یا اطرافیانتان به علت این ضایعه، مشکلات کلامی دارید، میتوانید به مراکز گفتار درمانی مراجعه کنید.
از طریق قسمت دیدگاه برای ما سوالات و نظرات خود را کامنت کنید. در اسرع وقت پاسخگوی شما خواهیم بود.
برخی منابع
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
سلام من ۱۶ سالمع پسرم
تو ابتدای حرف زدن که میخوام شروع کنم بعضی مواقع کمی دچار مشکل میشم و نمیتونم به راحتی اون کلمه رو بیان کنم ولی بعدش دیگه به راحتی صحبتم میکنم
علت چیه؟
من ازبچگی مشکل گرفتگی صداداشتم ودر۲۹سالگی به پزشک مراجعه کردم وتشخیص ندول دریک طرف تارهای صوتی رودادن بعدیک استراحت صوتی یک ماهه دادن که کلا گرفگی صدارفع نشد فقط چون بافشارصحبت میکردم حس کردم که صحبتهای من دیگربافشارنیست ولی مشکل من به طورقطعی حل نشده ازجراحی هم ترس دارم
سلام من حدود سه سال تغییر صدا دارم و ندول R,Lدر کنار تارهای صوتی من قابل رویت شده شبها به کمک گاز دهنی میخوابم گاهی وقتها گلوم درد میکنه انگار رعدو برق میزنه به ناحیه ی گلوم
سلام لطفا مشکل گفتاریتان را توضیح بدهید تا ببینم آیا علت همین عمل لوزه است یا خیر
سلام من عمل لوزه انجام دادم اطراف زبان کوچک یه پرده نازک ایجاد شده مانع از حرف زدن صحیح میشه تاکی گلوم کاملا خوب میشه . تشکر
سلام.من همین علائم ندول رو دارم و به پزشک گفتار درمانی مراجعه کردم.پزشک استراحت صوتی ده روزه به من داد به علاوه ی ده نکته از بهداشت صوتی. ولی بعد این ده روز هنوز صدام خوب نشده. آیا نیاز به عمل جراحی هست؟ باتشکر
سلام متشکرم
در منوی ” جستجوی مراکز ” همین سایت لیستی از مراکز گفتاردرمانی ذکر شده است
سلام حداقل نیاز به دو هفته استراحت صوتی دارید البته بهتر است این مشاورات را از پزشک و یا آسیب شناس گفتار و زبان خود بگیرید.
من دو روز پیش جراحی نودول تارهای صوتی داشتم تا چه مدتی نیاز به پرهیز غذایی گفتاری دارم