کاشت حلزون گوش روشی پیشرفته برای کمک به افرادی است که مشکل شنوایی شدید تا عمیق دارند. به عنوان یک گفتاردرمانگر با تجربه، بارها دیدهام که این فناوری چگونه میتواند زندگی افراد را متحول کند. این روش درمانی شامل قرار دادن یک دستگاه الکترونیکی در گوش داخلی است که وظیفه حلزون گوش طبیعی را انجام میدهد و سیگنالهای صوتی را به عصب شنوایی منتقل میکند، درحالیکه سمعکهای معمولی تنها صدا را تقویت میکنند.
کاشت حلزون گوش برخلاف سمعک، مستقیماً عصب شنوایی را تحریک میکند و بنابراین برای افرادی مناسب است که سمعکهای قوی نیز برایشان مؤثر نیست. این روش برای کودکان از سن حدود ۱۲ ماهگی (و در مواردی حتی زودتر) تا بزرگسالان قابل انجام است، اما بهترین نتایج معمولاً زمانی حاصل میشود که کاشت در سنین پایینتر انجام شود، زیرا مغز انعطافپذیری بیشتری برای یادگیری پردازش صداها دارد.
هزینه کاشت حلزون گوش چقدر است ؟
هزینه کاشت حلزون گوش در ایران بسته به نوع دستگاه، مرکز درمانی و خدمات جانبی متفاوت است. در سال ۱۴۰۳، هزینهای بین ۲۰۰ تا ۴۰۰ میلیون تومان را دربر میگیرد که بخشی از آن توسط بیمههای پایه و تکمیلی پوشش داده میشود. همچنین سازمانهای حمایتی مانند بهزیستی نیز در برخی موارد کمکهزینههایی را ارائه میدهند. با این حال، هزینههای جانبی شامل توانبخشی و جلسات گفتاردرمانی پس از عمل نیز باید در نظر گرفته شود.
نتایج کاشت حلزون گوش بسته به عوامل مختلفی از جمله سن فرد هنگام کاشت، مدت زمان ناشنوایی، وضعیت عصب شنوایی و میزان مشارکت در جلسات توانبخشی متفاوت است. به زبان ساده، برای کودکانی که در سنین پایین کاشت انجام میدهند و پیش از آن با زبان گفتاری آشنا نشدهاند، این امکان وجود دارد که مهارتهای شنیداری و گفتاری تقریباً طبیعی کسب کنند. برای بزرگسالانی که قبلاً شنوایی داشتهاند، بازگشت به دنیای صدا معمولاً سریعتر است، اما ممکن است کیفیت شنیدن متفاوت باشد. در هر صورت، بیشتر افراد پس از دوره توانبخشی میتوانند صداهای محیطی را تشخیص دهند، در مکالمات شرکت کنند و حتی با تلفن صحبت کنند، که تأثیر چشمگیری بر کیفیت زندگیشان دارد.
کیفیت شنوایی حاصل از این روش در اکثر موارد بسیار قابل توجه است، هرچند ممکن است با شنوایی طبیعی متفاوت باشد. براساس تجربههای بالینی من، بیشتر بیماران پس از دوره توانبخشی و تطبیق با دستگاه، میتوانند مکالمات روزمره را به خوبی درک کنند و حتی از موسیقی لذت ببرند. البته باید توجه داشت که نتایج در افراد مختلف، متفاوت است و به عواملی مانند سن کاشت، مدت زمان ناشنوایی و پیگیری جلسات توانبخشی بستگی دارد.
این روش درمانی برای افراد با کمشنوایی شدید تا عمیق دوطرفه که از سمعکهای قوی بهره کافی نمیبرند، مناسب است. همچنین برای کودکان زیر دو سال با ناشنوایی مادرزادی، این روش میتواند نتایج فوقالعادهای در رشد گفتار و زبان داشته باشد. البته قبل از تصمیمگیری، ارزیابیهای دقیق پزشکی و شنواییشناسی ضروری است.
نکته مهمی که باید به خانوادهها یادآور شوم این است که کاشت حلزون تنها یک قدم از مسیر طولانی بازتوانی شنوایی است. موفقیت این روش به همکاری مستمر تیم توانبخشی، خانواده و خود فرد بستگی دارد. تجربه من نشان میدهد که با پشتکار و پیگیری منظم جلسات گفتاردرمانی و تمرینات شنیداری، اکثر بیماران میتوانند به سطح قابل قبولی از مهارتهای ارتباطی دست یابند.
نوشته پیشنهادی : مرکز خانواده و کودک کم شنوا چه مرکزی است ؟
نمونه موردی: سفر امید آرش با کاشت حلزون گوش
آرش، کودک دو سالهای بود که در یکی از مراکز غربالگری شنوایی نوزادان، مشکل کمشنوایی او تشخیص داده شد. آزمایشهای تکمیلی نشان داد که میزان شنوایی او حدود ۸۰ دسیبل است، یعنی کمشنوایی شدید تا عمیق. والدین آرش پس از مشاوره با متخصصان گوش و حلق و بینی، به مرکز توانبخشی باران مراجعه کردند و همزمان برای تشکیل پرونده کاشت حلزون گوش به بیمارستان لقمان رفتند. مادر آرش که معلم بود، با جدیت و پشتکار تمام اطلاعات لازم را جمعآوری کرد و حتی با چند خانواده که فرزندانشان این عمل را انجام داده بودند، ارتباط برقرار کرد.
روال عمل کاشت حلزون گوش آرش به این شکل بود که ابتدا آزمایشهای پیش از عمل شامل تصویربرداری CT و MRI انجام شد تا از سلامت ساختار گوش داخلی و عصب شنوایی اطمینان حاصل شود. سپس تیم پزشکی بهترین نوع ایمپلنت را برای او انتخاب کردند. عمل جراحی حدود سه ساعت طول کشید و آرش پس از یک روز در بیمارستان، مرخص شد. یک ماه بعد، در جلسه فعالسازی، پردازشگر خارجی دستگاه تنظیم شد و برای اولین بار آرش توانست صداهایی را بشنود. واکنش او به شنیدن صدای مادرش، لحظهای فراموشنشدنی برای خانواده بود. نکته کاربردی اینجاست که شروع جلسات توانبخشی پیش از عمل جراحی، مانند آنچه در مرکز باران انجام شد، میتواند به آمادگی بهتر کودک و خانواده برای دوره پس از عمل کمک کند.
آرش در مرکز باران، جلسات منظم گفتاردرمانی را آغاز کرد و به مرور زمان، پیشرفتهای قابل توجهی در مهارتهای شنیداری و گفتاری او مشاهده شد. در سه ماه اول، او توانست صداهای محیطی را تشخیص دهد و شش ماه پس از فعالسازی، کلمات ساده را تقلید میکرد. مشارکت فعال والدین در تمرینات خانگی و بازیهای شنیداری، نقش مهمی در پیشرفت سریع آرش داشت. اکنون، دو سال پس از کاشت حلزون گوش، آرش میتواند جملات کامل بسازد و ارتباط کلامی برقرار کند. او به مهدکودک عادی میرود و معلمانش از پیشرفت او شگفتزده هستند. توصیه میکنم تا انتهای مقاله همراه ما باشید تا با جزئیات بیشتری از روند توانبخشی و راهکارهای مؤثر برای والدین کودکان با کاشت حلزون آشنا شوید.
اگر بدنبال آشنایی با دستگاه کاشت حلزون گوش و یا کسب اطلاعات درباره هزینه، عوارض، قیمت دستگاه و معرفی مراکز کاشت حلزون شنوایی ایران هستید، این نوشته را دنبال کنید.
فهرست عناوین این نوشته
کاشت حلزون گوش چه زمانی کاربرد دارد؟
کاشت حلزون گوش برای کودکان و بزرگسالان دارای کم شنوایی شدید و عمیق که سمعک به آنها در درک شنیداری نتوانست کمک کند، بسیار مفید است. این افراد دارای کم شنوایی از نوع حسی هستند.
کم شنوایی حسی به این معنی است که سلولهای مویی موجود در حلزون گوش آسیب دیده هستند. به همین علت صدا نمی تواند به عصب گوش برسد. با عمل کاشت حلزون شنوایی، سلول هایی مویی موجود در حلزون از بین می روند و عصب گوش به طور مستقیم تحریک می شود.
شنوایی ناشی از کاشت حلزون شنوایی دقیقا مشابه با شنوایی ما نیست ولی در درک صداها بسیار کمک می کند.
اولین دستگاه کاشت حلزون تک کاناله حدود 40 سال پیش توسط دانشمندان ساخته و استفاده شد.
کاشت حلزون برای چه افرادی موثر است؟
هم کودکان و هم بزرگسالان می توانند از این روش در درمان ناشنوایی یا کم شنوایی استفاده کنند. اما کاشت حلزون شرایطی دارد که در ادامه با هم بررسی می کنیم:
شرایط کودکان
کودکان واجد شرایط از سن 12 ماهگی می توانند کاندید عمل و دریافت دستگاه کاشت حلزون شنوایی شوند. متخصصین پیشنهاد می کنند که در سریع ترین زمان ممکن و در سن زبان آموزی کاشت حلزون را دریافت کنند. پس از کاشت حلزون آنها باید تحت جلسات گفتاردرمانی و تربیت شنیداری فشرده قرار بگیرند تا بهترین نتیجه ممکن را دریافت کنند. شرایط کاشت حلزون برای کودکان عبارت است از:
- کم شنوایی شدید تا عمیق در هر دو گوش
- سلامت کامل و نداشتن بیماری یا معلولیت های دیگر به جز کم شنوایی
- بی فایده و یا کم تاثیر بودن سمعک
- آگاهی کامل والدین از فواید کاشت حلزون و نقش آنها در موفقیت کاشت حلزون
- داشتن برنامه حمایتی گفتار درمانی و تربیت شنیداری
شرایط بزرگسالان
بزرگسالانی که بطور مادرزادی دچار کم شنوایی شده اند و هیچ گونه سابقه شنیدن نداشته باشند معمولا از دستگاه کاشت حلزون رضایت کمتری دارند و فواید کمتری از این عمل جراحی دریافت می کنند. کاشت حلزون شنوایی بزرگسالانی که مادرزادی کم شنوا نبوده اند و بعدا به دلایلی دچار کم شنوایی شده اند در شرایط زیر توصیه می شود :
- کم شنوایی شدید تا عمیق در هر دو گوش
- نداشتن مشکل پزشکی دیگری به جز کم شنوایی
- بی فایده و یا کم اثر بودن سمعک برای آنها
- داشتن انگیزه قوی برای داشتن ارتباط کلامی
در صورتیکه تصمیم به کاشت حلزون دارید می بایست به پزشک گوش و حلق بینی و مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید. از طریق لینک زیر به آدرس و تلفن تماس این مراکز دسترسی پیدا می کنید:
مراکز شنوایی سنجی
کاشت حلزون چقدر تاثیر دارد؟
عوامل زیادی در تاثیر عمل جراحی کاشت حلزون شنوایی بر شنیدن یک فرد دارد. میزان تاثیر دریافت این دستگاه به عوامل زیر می تواند بستگی داشته باشد:
- سن بیمار زمانی که دستگاه کاشت حلزون را دریافت می کند. – هرچه سن کمتر باشد فواید کاشت حلزون بهتر است.
- کم شنوایی پس از سن زبان آموزی اتفاق افتاد و یا بعد از سن زبان آموزی
- انگیزه بیمار و خانواده اش
کاشت حلزون چگونه کار می کند؟
بسیاری از افراد کم شنوا که سمعک به آنها کمکی نکرده است بدلیل از دست دادن سلولهای مویی موجود در حلزون گوش آنها صدا را نمی شوند. دستگاه کاشت حلزون طی فرایند زیر امکان انتقال اصوات به اعصاب شنوایی را ممکن می کند.
- پرداشگر صدا در پشت گوش و یا بر روی بدن ، صداهای محیط را ضبط کرده و به کدهای دیجیتال تبدیل می کند. این پردازشگر صدا از طریق باتری کار می کند.
- پردازشگر صدا، این کدهای دیجتالی را از طریق کویل به ایمپلنت کار گذاشته شده در گوش فرد (طی عمل جراحی کاشت حلزون این ایمپلت در گوش قرار داده می شود) منتقل می کند .
- ایمپلنت حلزون صدای دیجیتالی را به امواج الکتریکی تبدیل می کند و آنها را در امتداد الکترود قرار داده شده درالکترود تاب خورده در (گوش داخلی) می فرستد.
- الکترودهای ایمپلنت عصب شنوایی حلزون را تحریک می کنند و سپس پیامهایی را به مغز می فرستند که این پیامها به شکل صدا تفسیر می شوند.
عکس دستگاه
در اینجا عکس از دستگاه کاشت حلزون را قرار داده ایم. البته دستگاه کاشت حلزون دارای برندهای مختلف و مدل های مختلف است. همچنین هزینه دستگاه کاشت حلزون براساس مدل آنها نیز متفاوت است.
مراکز کاشت حلزون شنوایی در ایران
اگر بدنبال مراکز کاشت حلزون شنوایی در ایران هستید ما در اینجا لیستی از این مراکز را گرد اوزده ایم که می توانید از طریق آدرس و یا شماره تفلن به آنها دسترسی داشته باشید
مراکز تهران
بیمارستان فوق تخصصی خاتم الانبیاء (ص) تهران
آدرس :
تهران، خیابان ولیعصر، بالاتر ازبلوار میرداماد، خیابان یاسمی
تلفن پذیرش :
021-88884040
مرکز بیمارستان امير اعلم
آدرس :
تهران – خيابان انقلاب – دروازه دولت – خيابان سعدي
تلفن :
021-667061069
مرکز بيمارستان لقمان حكيم
آدرس :
تهران – خيابان كارگر جنوبي – خيابان آقا بالازاده – خيابان مخصوص
تلفن :
021-55419005
بیمارستان بقیه الله الاعظم (عج)
آدرس :
تهران، میدان ونک، خیابان ملاصدرا،
چهارراه شیخ بهایی
تلفن :
021-88600010
مراکز شهرستانها
مرکز بيمارستان خليلي ( شیراز ) :
آدرس :
شیراز، خیابان قصردشت، رحمت آباد، کوچه 39، پلاک 57، بیمارستان خلیلی
تلفن :
071-36290617
کلینیک تخصصی شنوایی و تعادل پژواک مشهد
آدرس :
مشهد ، خیابان احمدآباد، مقابل بیمارستان قائم،
ساختمان 73، طبقه سوم، کیلینیک پژواک
تلفن :
051-38441681
مرکز کاشت حلزون شنوایی کرمان
آدرس :
کرمان، بلوار آزادگان، بیمارستان شفا،
تلفن پذیرش :
0341-2115781
مرکز کاشت حلزون شنوایی اصفهان
آدرس :
اصفهان، بزرگراه شهید کشوری، بلوار صفه،
مرکز آموزشی درمانی الزهرا(س)
تلفن :
031-36685555
مرکز کاشت حلزون بیمارستان امام خمینی اهواز
آدرس :
اهواز، خیابان سعدی، بین نادری و کافی، کوچه 39،
پلاک 415، مرکز کاشت حلزون بیمارستان امام خمینی
تلفن پذیرش :
061-32224673
مرکز کاشت حلزون تبریز
آدرس :
تبریز، شهرک امام، خیابان فرهنگ، روبروی شهرداری منطقه 6،
مجتمع آموزشی استثنایی مردانی آذری
تلفن پذیرش :
0411-2891010
فیلم جراحی کاشت حلزون
در اینجا فیلم جراحی کاشت حلزون را که هم بصورت انیمیشن و هم بصورت فیلم است آورده ایم. اگرچه فیلم جراحی کاشت حلزون آورده شده در اینجا به زبان انگلیسی است ولی درک آن با توجه به انیمیشن بودن آن راحت است. شما را به دیدن فیلم جراحی کاشت حلزون شنوایی دعوت می کنم.
برخی منابع
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
سلام من کاشت حلزون هستم هیچ مشکلی ندارم صداقشنگ متوجه میشم دلیلش نمیدونم چرا پایه دوم نمیتونم بگیرم ؟؟؟
سلام.
من دخترم سه سالش تموم شده و حدوداً یک و سال نیم هستش کاشت شده
آیا میتونم پروتز تک واحده براش تهیه کنم
باطری های این دستگاه همش دچار مشکل میشن و شارژ خالی میکنن همش به شرکت هم میفرستیم متاسفانه هفت و هشت ماهی طول میکشه تا تحویل بدن
باسلام من دستگاهم خراب شده و الان هم امتحان دارم اگر استفاده نمیکنید میشه به من بدید؟ ممنون میشم.
سلام خوبین من کم شنوایی دارم گوش چپ ام هست خیلی وقته اورنیوم گرفته بودم الان ۱۷ سالمه میشه کاشت کرد تو تبریز فقط ها من تبریز میتونم اگه شد ب ایدی اینیستام جواب بدین @marand_gizii
سلا در این خصوص بهتر است جهت ارزیابی کامل تر و پاسخ دقیق تر به یکی از مراکز کشات حلزون مراجعه کنید.
سلام و خسته نباشید.
من ۶۸ سالمه. ۴سال پیش زونا گرفتم و متاسفانه به گوش چپم صدمه زد و باعث بیماری ramzy hunt شد و کامل شنوایی گوش چپ ازبین رفته است. دچار tinnitus شدید و کمی اشکال در تعادل و اشکال در بیان کلام و شنیدن شده ام.
آیا شرایط جراحی ایمپلنت را دارم؟ مریضی خاصی جز تیرویید پرکار تحت کنترل ندارم. قلب و ریه سالم است.
ممنون از محبت شما. منتظر پاسخ شما هستم.
در حال حاضر 19 سالمه طی فرایند خودن دارو عصب شنوایم از بین رفت خیلی علاقه دارم از ایمپلنت تک واحدی استفاده کنم موردی برای کاشت وجود داره؟
سلام خدمت سایت خوبتون من پیوند کلیه داشتم و بین 10 الی 14 سال دارو سیکلوسپورین و کرتن مصرف کردم و کاملا میتونم صحبت کنم و 6 ساله کم کم شنوا شدم میخواستم بدون میتونم با کاشت حلزون شدای محیط و صحبت افراد رو متوجه بشم؟
سلام چه حساسیتی دارد ؟ برخی از کودکان در ایتدا مقاومت می کنند اگر صبور باشد به مرور عادت می کنند.
سلام وقت بخیر.
من ساکن سنندج هستم و یک پسر ۲ ساله دارم که دو هفته پیش عمل کاشت براش انجام دادیم الان این پک رو که به ما دادن نمجیخواهیم استفاده کنیم چون بچه من به دستگاه پشت گوشی حساسیت داره سمعک هم که داشت حساس بود و زیاد استفاده نمیکرد میخواهم براش از این سری جدید که کانسول ( تک کاناله) هست براش بگیرم ولی میگن وارد نمیشه و من اطمینان دارم که بچم با این حساسیت سیم دستگاه رو میبره و استفاده نمیکنه لطفا راهنمایی کنید چطوری دستگاه جدید تهیه کنم.
با تشکر
سلام ،آیاهزینه پروتزتک واحدی وپشت گوشی بصورت آزاد،یکسان است،وآیااین مبلغ سی میلیون الی سیوپنج میلیون تومان شامل هزینه بیمارستان نیزمیشود،یاهزینه بیمارستان جداگانه محاسبه خواهدشد،متشکر،لطفا پاسخ دهید،
سلام برای درمان کم شنوایی مس توانید سمعک استفاده کنید برای اینکار به مطب شنوایی شناس مراجعه کنید لیست این مراکز در همین سایت موجود است
باسلام. 35 سالمه و حدود 17 سال پیش در سربازی و هنگام شلیک اسلحه درمیدان تیر گوش چپم دچار آسیب شد دکتر رفتم فقط ویتامین ب داد و گفت آروم آروم خوب میشه ولی نشد بعدا هم تست دادم گفتن ent افت شنوایی حسی داری . الان مشکلم با صداهای شدت کم و بعضی فرکانسهای پایینه. میخواستم بدونم درمانی داره؟ کاشت حلزون چاره ای داره؟ درمان دیگه ای چی پیشنهاد میدین شما؟ با تشکر
سلام بله هزینه جلسات 45 هزار تومان است
سلام من اهل افغانستان هستم پسرم را درسال ۱۳۹۶درهندوستان کشت حلزونی کردم می شنود اما تا هنوز صحبت کردن را شروع نکرده مشکل ما این است درافغانستان مراکز گفتاردرمانی موجود نمی باشد .آیا من با فامیل به انجا بیایم درانجا مراکز گفتار درمانی با من همکاری می کنند وهزینه آن چقدرمی باشد.
سلام خسته نباشید . من حدود ۲۵ سالم هست .گوش راستم را پرده مصنوعی گذاشتم بعدش عمل تورپ انجام دادم برا شنوایی گوشم . ولی تاثیری نداشت دکتر هم گفت همینجوری میمونه دیگه. گوشم خیلی کم میشنوم باهاش من که عمل تورپ اجام دادم چرا شنواییم بهت. نشد راه حلی هست که من نخام سمعک بزنم؟
سلام خسته نباشید،ازاصفهان مزاحم میشوم
بنده ۵۶سال سن دارم،سال ۸۰گوش چپم ناشنواشدحدود۷۰درصدوگوش راستم حدود۴۰درصدوتاکنون ازسمعک درگوش راست استفاده میکنم،ولی اخیراگوش چپ ناشنواوگوش راست ۷۰درصدضعف شنوایی دارمدرضمن باسمعک هوشمند وقوی ریسوندحدود۵۰درصددرک کلام دارم خیلی نگرانم درجمع ازگفتگوها هیچ درکی ندارم باید باصدای بلندوبافاصله حداکثریک ونیم متری بابنده صحبت شودتا متوجه شوم ،آیا باکاشت حلزون مشکل اینجانب بصورت متوسط حل میشود،درضمن دکترابطحی بنده راجهت مشاورهci معرفی کرده است،خواهشاراهنمایی فرمایید،متشکرم
سلام عمل کاشت حلزون محدودیت هایی دارد که این محدودیت براساس نوع دستگاه متفاوت است از مراکز کاشت حلزون ذکر شده مشاوره بگیرید
سلام متولد۵۴هستم حدود۲۰سال پیش عمل پرده کوش داشتم در بیمارستان امیراعلم ولی بعدازعمل به مدت یک سال ازپشت گوش راست عفونت داشتم ولی قطع نمیشد دکتر بیمارستان گفت هردوروز درمیان باید پانسمان کنید بعداز یک سال که برای بیرون امدن عفونت فشارمی اوردم کمی از گاز استریل که درعمل جراحی داخل جامانده بود بیرون امد از همان موقع عفونت قطع شد به دکتررفتم ایشان گفتند استخوانچه گوش خورده شده لطفا اگر کسی که این داستان من رامیخواندوتخصصی راجع به این مطلب داردبه اینجانب کمک کنددرضمن گوش چپم هم کم ۴۰درصد شنوایی داردگوش راست شنوایی ندارد۰۹۱۰۱۸۰۱۴۰۴