بزار حدس بزنیم : احتمالا به این خاطر توی گوگل ” گفتار درمانی کودکان ” رو جستجو کردی که نگران حرف زدن فرزندت هستی یا می خوای یاد بگیری که چطور به رشد حرف زدن فرزندت کمک کنی. خوب باید خیالت رو راحت کنم که امروز قرارi خیلی چیزها یاد بگیری. من بیشتر از 15 ساله که توی زمینه گفتاردرمانی کودکان فعالیت دارم و امروز این مقاله رو نوشتم که به تمام سوالاتت پاسخ بدهم.
نوشته پیشنهادی : گفتار درمانی کودکان ۳۰ تمرین کاربردی
بزار اول بگیم که هر سنی فرزندت می بایست از نظر کلامی چه مهارتهایی داشته باشه :
- 9 ماهگی : وقتی اسم بچه ها رو صدا می زنیم بر می گردند.
- 12 ماهگی : اولین کلمه رو بیان می کنه و معنای چند کلمه رو می دونه
- 18 ماهگی : پنجاه کلمه شامل اسامی افراد اشنا ، خوراکی ، فعلهای ساده.. رو بیان می کنه. این کلمات رو با هم ترکیب می کنه و بصورت دوکلمه میگه ” مامان بیا”
- 24 ماهگی یا دو سالگی : بیش از 300 کلمه رو میگه و جملات سه کلمه رو هم بیان می کنه
- 36 ماهگی یا سه سالگی:
- 48 ماهگی یا 4 سالگی :
- 60 ماهگی یا 5 سالگی :
گفتار درمانی کودکان توسط چه کسی انجام می شود؟
فهرست عناوین این نوشته
گفتار درمانی کودکان توسط فارغ التحصیلان رشته گفتاردرمانی یا آسیب شناسی گفتار و زبان انجام می شود. این رشته جزو گروههای علوم پزشکی ( توانبخشی ) است و امکان حضور در مقاطع کارشناسی ، کارشناسی ارشد و دکتری برای فارغ التحصیلان این رشته وجود دارد.
برای اطمینان از مدرک فردی که به آن مراجعه کردید می توانید از او شماره نظام پزشکی اش را بخواهید و سپس در بخش جستجوی پزشک سایت سازمان نظام پزشکی، اطلاعات او را چک کنید.
گفتار درمانی کودکان با روانشناسی متفاوت است و همکاران روانشناس مجوز ارائه خدمات گفتاردرمانی را ندارند.
مشکلات شایع گفتاری در کودکان چیست؟
در پایین شایع ترین مشکلات گفتاری کودکان را اورده ایم. برای توضیحات بیشتر در خصوص هر مشکل می توانید به لینک هر مشکل مراجعه کنید.
- مشکل تلفظ : در مشکلات تلفظی کودکان برخی از حروف را یا بدرستی تلفظ نمی کند یا انها را باید حرف و یا واج دیگر جایگزین می کند. برای نمونه کودک به ” کتاب ، تتاب ” می گه یا حرف س را در کلمه سیب اشتباه تلفظ می کنه و میگه ” ثیب”.
هم کودکان در ابتدا مشکلات تلفظی دارند و به مرور حداکثر تا 4 سالگی این مشکلات رفع می شود. در غیر اینصورت می بایست به گفتار درمانی کودکان مراجعه کنند. اگر در قبل از 4 سالگی شدت مشکل تلفظ چنان زیاد باشید که بیشتر صحبت های او قابل فهم نباشد مراجعه به گفتاردرمانگر نیز لازم است. ( در خصوص مشکلات تلفظی کودکان بیشتر بخوانید) - لکنت : این مشکل گفتاری به شکل تکرار ، قفل و یا کشیده گویی صداها یا بخش هایی از کلمات دیده میشه. کودک علی رغم اینکه می داند چه می خواهد بگوید به یکباره خود را در حال تکرار بخش از آن چه می خواهد بگوید می بیند. این مشکل معمولا در سنین 2 تا 6 سالگی به یکباره دیده می شود. ( در خصوص لکنت زبان کودکان می خواهم بیشتر بدانم)
- تاخیر کلام یا دیر گفتاری : در همین نوشته گفتیم که در هر سنی ، کودک از نظر کلامی باید چه مهارتهایی داشته باشد. بسیاری از کودکان دارای هوش طبیعی بدون هیچ علت مشخصی دیرتر به این مهارتها می رسند. مثلا کودک دو ساله است اما هنوز مستقلا کلمه ای نمی گوید یا نمی تواند کلمات را با هم ترکیب کند. این کودکان برای دستیابی به این مهارتها نیاز به گفتار درمانی کودکان دارند و با مراجعه به موقع این تاخیر را سریعا جبران می کنند. ( در خصوص تاخیر در کلام می خواهم بیشتر بدانم )
- مشکلات گفتاری با علت پزشکی : برخی از اختلالات یا بیماریهای دوران کودکی منجر به بروز مشکلات گفتار و زبان در کودکان می شوند. مشکلاتی نظیر : فلج مغزی ، عقب مانده گی ذهنی ، اتیسم ، شکاف کام ، دیزارتری ، اپراکسیا ، کم شنوایی و.. . برای این کودکان گفتاردرمانی به موقع ، می تواند بسیار موثر باشد.
در گفتاردرمانی کودکان چه اتفاقی می افتد ؟
برای کودکان ، گفتار درمانی می تواند در جلسات خصوصی یا جلسات گروهی همراه با دیگر کودکان هم سن او انجام شود. براساس نوع مشکل کودک ، شکل جلسات متفاوت است. اما ان چه در این جلسات بسیار مهم ، نحوه ارتباط گفتاردرمانگر با کودک است. هر چقدر ارتباط این دو بخوبی شکل بگیرید به راحتی می توان تکنیک و تمرینات رو اجرا کرد.
بنابراین یک گفتاردرمانگر متبحر در ابتدا تمام تلاش خود را به شکل گیری ارتباط موثر با کودک معطوف می کند. این درمانگر ممکن است بسیاری از تکنیک های موثر را در قالب بازی با کودک اجرا کند.
روال جلسات معمولا بدین شکل است :
- جلسات ارزیابی : مهم ترین نقش گفتاردرمانگر ، ارزیابی دقیق مشکلات گفتار و زبان است. هر کودک شرایط منحصر به فردی دارد و نمی توان یک نسخه یکسان برای همه نوشت. درمانگر در این جلسات جنبه های مختلف زبانی و گفتاری کودک را ارزیابی می کند و بدنبال ریشه مشکلات و شدت انها می گردد.
- طرح ریزی برنامه درمانی : براساس نتایج ارزیابی ، یک برنامه درمانی متناسب کودک طراحی می شود. اینکه در ابتدا بر روی چه مهارتی کار شود و در طول جلسات از چه تکنیکی هایی استفاده شود.
اجرای تکنیک ها : براساس نوع مشکل و میزان همکاری ، این تکنیک ها به دو شکل مستقیم یا غیر مستقیم پیاده می شود. در شکل غیر مستقیم درمانگر سعی می کند در قالب بازی و به شکل نامحسوس این تکنیک ها را اجرا کند تا مانع از مقاومت کودک شود. - مشاوره به والدین و ارائه تمرینات در منزل : در گفتاردرمانی بچه ها ، والدین نقش بسیار مهمی را ایفا می کنند. چرا که کودک ، بیشترین زمان را در خانه و درکنار والدین می گذراند. گفتاردرمانگر در پایان هر جلسه با پدر یا مادر در خصوص روند جلسه و تمریناتی که باید در خانه انجام بدهند صحبت می کند.
تعرفه و زمان هر جلسه گفتاردرمانی کودکان چقدر است ؟
جلسات کودکان می تواند به اشکال زیر و با تعرفه های زیر برگزار شود.
- جلسه 30 دقیقه ای : 120 هزار تومان
- جلسه 45 دقیقه ای :180 هزار تومان
- جلسه آنلاین : 120 هزار تومان
- گفتاردرمانی در منزل : 400 هزار تومان
جلسات فرزند من چقدر طول می کشد؟
بسیاری از والدین از ما می پرسند که چقدر درمان مشکل فرزندشون طول میکشه گفتیم که هر کودک شرایط منحصر به فردی داره ولی بطور میانگین مدت زمان درمان هر مشکل را در پایین آورده ایم:
- لکنت زبان در کودکان : بین 6 ماه تا یکسال
- مشکل تلفظ : هر واج 5 جلسه
- دیرگفتاری : براساس شدت می تواند از چند جلسه تا یکسال طول بکشد. هر چه کودک در سن پایین تری مراجعه کند جلسات کمتری نیاز دارد.
- مشکل صوت : 2 تا 6 ماه
سن کودک ، مهارت گفتاردرمانگر ، نوع مشکل ، شدت مشکل ، میزان فشردگی جلسات ، همراه بودن مشکلات دیگر ، انگیزه کودک ، همکاری والدین همه می توانند در تعیین مدت زمان دوره گفتاردرمانی موثر باشند.
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان