آیا نوزادی دارید که قبل از هفته 37 بارداری و نارس به دنیا آمده است؟ گفتار درمانی برای کودکان نارس یکی از دغدغه های والدین نوزادان نارس است که نگران سلامت نوزادان خود هستند. نارس بودن، نوزادان را در معرض خطر بیشتری برای سلامتی یا عوارض رشدی از جمله تأخیر گفتار و زبان قرار می دهد. سوالات زیر اغلب ذهن این والدین را مشغول می کند:
آیا ممکن است فرزندم عقب بماند و به نقطه عطف رشد گفتار خود نرسد؟
زایمان زودرس می تواند باعث مشکلات گفتاری شود؟
در جواب باید بگوییم که نگران نباشید. تشخیص زودهنگام علائم اختلال گفتاری و مداخله درمانی زودهنگام می تواند به کودک شما کمک کند تا در مراحل حیاتی رشد خود بر این مشکلات غلبه کند.
در این مقاله نگاهی دقیقتر به برخی از مشکلات گفتاری رایج در نوزادان نارس خواهیم داشت و به سوالات شما پاسخ خواهیم داد.
منظور از نوزاد نارس چیست؟
فهرست عناوین این نوشته
- منظور از نوزاد نارس چیست؟
- عوامل موثر در زایمان زودرس
- روش های گفتار درمانی نوزاد نارس
- 1. مشارکت والدین و آموزش مراقبین
- 2. مداخله زودهنگام
- 3. تمرینات دهانی-حرکتی
- 4. سخنرانی با هدایت نوزاد
- 5. نشانه های دیداری و شنیداری
- تکنیک های گفتاردرمانی در کودکان نارس
- مشکلات بلع در نوزادان نارس
- چرا باید مداخله سریع را برای گفتار درمانی انجام دهیم؟
- خدمات مداخله زودهنگام برای نوزادان نارس
- 1. فیزیوتراپی
- 2. کار درمانی
- 3. گفتار درمانی
- نقش گفتار درمانی در NICU چیست؟
- علائم اختلال گفتاری در کودک
- 1. کم شنوایی
- 2. مشکل در بیان کلمات
- 3. تعداد محدود کلمات
- 4. نرسیدن به نقاط عطف رشد
- سوالات متداول
نوزاد نارس نوزادی است که قبل از هفته 37 بارداری متولد شود. هر چه نوزاد زودتر به دنیا بیاید، خطرات آن بیشتر است. اگر نوزاد شما زودتر از 33 هفته به دنیا آمده باشد یا وزن تولد کمتر از2/5 کیلوگرم داشته باشد، خطر ناتوانی و نگرانی های رشدی او بیشتر می شود.
هفته های آخر بارداری مغز، کبد و ریه های جنین رشد می کنند. وقتی این اعضای بدن در بدو تولد به طور کامل رشد نکرده باشند، باعث ایجاد مشکلاتی در نوزاد می شود. بنابراین نوزاد نارس ممکن است با مسائل مربوط به گفتار و سایر مشکلات سلامتی درگیر شود.
برخی از عوارض سلامتی زایمان زودرس بر روی نوزاد می تواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکلات تنفسی
- اختلالات تغذیه و بلع
- فلج مغزی
- صرع
همه این مسائل می تواند بر رشد گفتار کودک شما تأثیر بگذارد. مشکلات طولانی مدت برای نوزاد نارس ممکن است باعث تاخیر در رسیدن به نقاط عطف رشد در کودک می شود.
عوامل موثر در زایمان زودرس
- فاصله زمانی کوتاه بین حاملگی ها و باردار شدن چندقلو همگی از عوامل خطر زایمان زودرس محسوب می شوند.
- مصرف دخانیات خطرات مهمی هستند که می توانند منجر به زایمان زودرس شوند.
- با این حال، مهم است که بدانید حتی بدون دارا بودن هیچ فاکتور خطر، میتوانید زایمان زودرس داشته باشید.
روش های گفتار درمانی نوزاد نارس
گفتار درمانی، یک مداخله تخصصی است که مشکلات گفتار و زبان را هدف قرار می دهد و به عنوان ابزاری حیاتی در حمایت از مهارتهای ارتباطی نوزادان نارس ظاهر می شود. روش ها و رویکرد های گفتار درمانی نوزاد نارس را ادامه بررسی خواهیم کرد.
1. مشارکت والدین و آموزش مراقبین
در گفتار درمانی نوزاد نارس، یکی از جنبه های مهم درگیر کردن والدین و مراقبان است. آنها نقش اساسی در رشد کودک دارند. آموزش والدین در مورد اهمیت ارتباطات اولیه، ارائه راهبردهایی برای تشویق صداگذاری و ایجاد محیطی غنی است که می تواند به طور قابل توجهی بر پیشرفت نوزاد نارس تأثیر بگذارد.
2. مداخله زودهنگام
شروع هر چه زودتر گفتار درمانی بسیار مهم است. درمانگر سطح رشد نوزاد را ارزیابی می کند و درمان را با نیازهای او تنظیم می کند. مداخله زودهنگام انعطاف پذیری مغز را به حداکثر می رساند و به آن اجازه می دهد تا سازماندهی مجدد کند و به طور مؤثرتری با چالش های رشد سازگار شود.
3. تمرینات دهانی-حرکتی
نوزادان نارس ممکن است در هماهنگی حرکتی دهان با چالش هایی روبرو شوند که بر توانایی آنها در مکیدن، بلعیدن و تولید صداهای گفتاری تأثیر می گذارد. درمانگران از تمرینات و تکنیک های تخصصی برای بهبود این مهارت ها استفاده می کنند و به نوزادان کمک می کنند تا کنترل بهتری بر عضلات دهان خود داشته باشند. در این صورت مهارتهای ارتباطیآن ها نیز پیشرفت خواهد کرد.
4. سخنرانی با هدایت نوزاد
صحبت کردن با صدای بلند، آهسته و آهنگین، که به عنوان گفتار هدایت شده توسط نوزاد یا “مادرز” شناخته می شود، یک روش طبیعی برای جلب توجه نوزاد نارس است. گفتاردرمانگران این تکنیک را به والدین و مراقبین آموزش می دهند که می تواند تعامل و مهارتهای ارتباطی نوزادان را افزایش دهد.
5. نشانه های دیداری و شنیداری
استفاده از وسایل کمک بصری و نشانه های شنیداری می تواند به نوزادان نارس کمک کند تا توجه خود را متمرکز کنند و ارتباط بین صداها و اشیاء را تقویت کنند. گفتاردرمانگران از اسباببازی ها، تصاویر و آلات موسیقی برای تعامل با نوزادان و تشویق تلاش های ارتباطی استفاده می کنند.
تکنیک های گفتاردرمانی در کودکان نارس
- ماساژ دهان و استفاده از تکنیک هایی که بلع شیر را آسان کند.
- تولید گفتار از طریق بازی با صدا و صدا سازی
- کمک به کودک برای کشف دهان تا مشکلات تون عضلانی و حرکتی بهبود پیدا کند مانند آموزش یادگیری در دهان گذاشتن اسباب بازی و دست ها
- کشف دهان برای خوردن ، آشامیدن و حرف زدن
مشکلات بلع در نوزادان نارس
این نوزادان به علت مشکلاتی نظیر ضعف عضلات دهانی و داخل دهانی، نداشتن کنترل دهانی و عدم هماهنگی تنفس، مکیدن و بلع، پس از تولد قادر به دریافت شیر از شیشه و سینه مادر نیستند. گفتاردرمانگر با ارائه ی مشاوره به والدین، ارزیابی وتسهیل مهارت های حرکتی، عضلات دخیل در بلع و تسهیل رفلکس های کمک کننده در بلع، مهارت تغذیه از راه دهان این نوزادان را تقویت می کند.
چرا باید مداخله سریع را برای گفتار درمانی انجام دهیم؟
نوزادان نارس یا نوزادانی که زمان زیادی را در NICU گذرانده اند ممکن است رشد آن ها با تاخیر همراه باشد. مهارت های ارتباطی، شناختی و حرکتی نوزاد می توانند تحت تأثیر قرار گیرند. بنابراین ضروری است که هرچه زودتر اقدام کنید.
با مداخله زودهنگام، اثرات مشکلاتی که ممکن است نوزاد نارس شما با آن مواجه شود، کاهش می یابد. هرچه کودک شما کوچکتر باشد، سازگاری او با استفاده از تکنیک های جدید گفتار درمانی آسان تر خواهد بود.
خدمات مداخله زودهنگام برای نوزادان نارس
خدمات مداخله زودهنگام برای کمک به خانواده ها و کودکان خردسال با تاخیر رشد طراحی شده اند. هر چه زودتر این تاخیرها شناسایی و درمان شوند، به رشد کودک کمک خواهد کرد. در این جا به برخی از خدمات اشاره می کنیم:
1. فیزیوتراپی
فیزیوتراپی به کودک شما کمک می کند تا مهارت های حرکتی را بیاموزد و یاد بگیرد که چگونه بدن خود را به درستی حرکت دهد. فیزیوتراپی باعث بهبود تون عضلانی، دامنه حرکت، قدرت عضلانی، تعادل، انعطاف پذیری و موارد دیگر می شود.
مشکلات مربوط به تون عضلانی در کودکان نارس رایج است، زیرا بخشهایی از سیستم عصبی آن ها که عضلات را کنترل میکند، رشد نکرده است. فیزیوتراپیست نیازهای او را ارزیابی می کند و یک برنامه برای کودک شما طراحی می کند.
2. کار درمانی
کاردرمانی باعث موفقیت فرزند شما در انجام فعالیت های زندگی روزمره خواهد شد. فعالیت هایی مانند خوردن، بازی یا تعامل با دیگران.
معمولاً کاردرمانگران به کودک کمک می کنند تا یاد بگیرد چگونه با اسباب بازی ها بازی کند، مهارت های تغذیه را بیاموزد، مهارت های حرکتی را بهبود بخشد و ورودی های حسی را مدیریت کند.
3. گفتار درمانی
در نوزادان نارس ماهیچه هایی که برای مکیدن، بلع و جویدن استفاده می شوند زمان کافی برای رشد نداشتند و مغز نوزاد هنوز نمی تواند این عضلات را هماهنگ کند. بنابراین مشکلات تغذیه در بین نوزادان نارس رایج است. اما گفتار درمانی می تواند به این اختلال کمک کند.
نوزادان نارس ممکن است از احساس داشتن چیزی در دهان خود ناراحت باشند یا به اندازه کافی حساس نباشند که تشخیص دهند چیزی در دهانشان است. این امر به ویژه در مورد نوزادانی که به صورت داخل وریدی تغذیه شده اند صادق است.
یک گفتاردرمانگر می تواند به کودک شما کمک کند تا ماهیچه های مورد نیاز برای مکیدن و بلعیدن سینه یا شیشه شیر و عضلات مورد نیاز برای جویدن غذای جامد را تقویت کند. گفتار درمانی همچنین می تواند به کودک شما کمک کند تا به درستی از دهان، لب ها و زبان خود برای برقراری ارتباط موثرتر استفاده کند.
نقش گفتار درمانی در NICU چیست؟
نقش گفتار درمانگر در NICU شامل طیف گسترده ای از مسئولیت ها است. گفتاردرمانگران متخصصانی هستند که با اختلالات بلع آشنا هستند و می توانند بر توانایی نوزاد در خوردن غذا در ماه های اولیه بحرانی دوران کودکی تأثیر بسزایی بگذارند.
slpها ارزیابی ها و مداخلات ارتباطی و رشدی و ارزیابی ها و مداخلات مربوط به تغذیه و بلع را انجام می دهند و نقش حیاتی در آموزش و مشاوره والدین دارند.
اولین کاری که گفتاردرمانگر با نوزاد انجام می دهد ، ارزیابی با استفاده از انواع ابزارها و تکنیک های مختلف است. آن ها ممکن است یک آزمایش آپگار انجام دهند تا ارزیابی تون عضلانی نوزاد ، رفلکس ، تحریک پذیری و سایر عوامل تکاملی نوزاد را ارزیابی کنند. آنها رشد جسمی نوزاد را ارزیابی می کنند و ممکن است یک سری آزمایشات عصبی را انجام دهند که رشد مغز را ارزیابی می کند.
علائم اختلال گفتاری در کودک
1. کم شنوایی
گاهی اوقات، صحبت نکردن کودک نشانه این باشد که کودک شما خوب نمی شنود. این ممکن است چیزی ساده باشد، مانند تجمع موم گوش. کم شنوایی باید زود تشخیص داده شود تا کودک شما عقب نماند. کاهش شنوایی می تواند بر رشد گفتار کودک شما تأثیر بگذارد.
2. مشکل در بیان کلمات
فرزند شما ممکن است در بیان خود مشکل داشته باشد، به خصوص زمانی که سعی می کند نظری را بیان کند یا داستانی را تعریف کند. کودک شما ممکن است در تولید صداهای خاص مشکل داشته باشد.
3. تعداد محدود کلمات
واژگان کودک شامل تمام کلماتی است که برای برقراری ارتباط با ما و دیگران استفاده می کنند. تعداد کلمات موجود در واژگان کودک شما بر اساس سن کودک شما متفاوت است. ممکن است احساس کنید فرزندتان به اندازه سایر کودکان هم سن خود کلماتی را بیان نمی کند.
شما می توانید با گفتار درمانگر فرزندتان همکاری کنید تا به کودکتان کمک کنید دایره لغات خود را گسترش دهد.
4. نرسیدن به نقاط عطف رشد
به یاد داشته باشید نقطه عطف رشد هر کودک متفاوت است، در این جا برخی از نقاط عطف مرتبط با سن کودک اشاره می کنیم:
چهار ماهگی: شروع به غر زدن می کند.
دوازده ماه: ممکن است حداقل یک کلمه بگوید.
هجده ماه: بیان 10-20 کلمه.
دو سال: می تواند جملات کوتاه را تشکیل دهد.
در مورد نوزاد نارس انتظار تاخیر وجود دارد.
سوالات متداول
آیا گفتار درمانی برای نوزادان نارس دردناک است؟
خیر، گفتار درمانی برای نوزادان نارس دردناک نیست. گفتار درمانی شامل تمرینات ملایم، فعالیت های مبتنی بر بازی و استراتژی هایی برای تشویق توسعه ارتباطات است
آیا گفتار درمانی برای نوزادان نارس خطراتی دارد؟
گفتار درمانی به طور کلی بی خطر و غیر تهاجمی است. SLP ها برای ارائه درمانی مناسب برای سن و مرحله رشد کودک آموزش دیده اند.
گفتاردرمانی نوزادان نارس چقدر طول می کشد؟
مدت زمان گفتار درمانی بسته به نیازهای فردی نوزاد متفاوت است. برخی ممکن است برای چندین ماه نیاز به درمان داشته باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است سال ها ادامه داشته باشند. مداخله زودهنگام می تواند منجر به نتایج مثبت بیشتری شود.