گفتار درمانی کودکان سندرم داون اهمیت ویژهای دارد. زیرا این کودکان علی رغم اینکه زمینه های ارتباطی قوی در تعامل با دیگران دارند اما با چالشهای خاصی در زمینه گفتار و زبان مواجه هستند. این چالشها میتوانند از عوامل مختلفی ناشی شوند، از جمله تفاوتهای فیزیکی در دستگاه گفتار یا فرآیندهای شناختی مرتبط با رشد زبان.
کودکان سندرم داون اگر توسط والدین و مربیان به خوبی حمایت شوند، از مهارت های گفتاری و زبانی شان به خوبی استفاده می کنند. گفتار درمانی نیز برنامه هایی را برای برآوردن نیازهای منحصر به فرد هر کودک طراحی می کند و به شکوفایی آن ها کمک می کند.
در ادامه همراه ما باشید تا بدانید که چگونه سندرم داون بر گفتار و زبان تأثیر می گذارد و گفتار درمانی چگونه می تواند کمک کند.
سندرم داون چیست؟
فهرست عناوین این نوشته
- سندرم داون چیست؟
- سندرم داون چگونه تشخیص داده می شود؟
- مشکلات ارتباطی افراد مبتلا به سندرم داون
- درمان های مورد نیاز برای افراد مبتلا به سندرم داون
- فیزیوتراپی کودک سندرم داون
- گفتار درمانی کودک سندرم داون
- کاردرمانی کودک سندرم داون
- حرف زدن کودکان سندرم داون چگونه است؟
- گفتار درمانی برای سندرم داون چگونه است؟
- استفاده از علائم برای برقراری ارتباط با سندرم داون
- بهترین سن برای شروع گفتار درمانی سندرم داون
- مشکلات گفتار درمانی با کودک سندرم داون چیست؟
- مزایای گفتار درمانی برای کودک سندرم داون
- هدف از گفتار درمانی برای کودکان سندرم داون
- تکنیک های مورد استفاده در گفتار درمانی کودکان سندرم داون
- فعالیت های جذاب
- پشتیبانی های بصری
- تکرار و ثبات
- کلام آخر
- سوالات متداول
در ابتدا برای شما تعریفی از سندروم داون خواهیم داشت تا با این کودکان بیشتر آشنا شوید. افراد مبتلا به سندرم داون با یک کروموزوم اضافی 21 متولد می شوند. اکثر افراد دارای دو نسخه از این کروموزوم هستند، اما افراد مبتلا به سندرم داون دارای سه نسخه هستند.
طبق CDC، کروموزوم ها “بسته های” کوچکی از ژن ها در بدن هستند. آنها تعیین می کنند که چگونه بدن نوزاد در دوران بارداری و پس از تولد رشد می کند و چگونه شکل می گیرد و عمل می کند. افراد مبتلا به سندرم داون ممکن است مشکلات سلامتی داشته باشند مانند:
- مشکلات قلبی
- زوال عقل
- مشکل شنوایی
- مشکلات چشم
- مشکلات تیروئید
- مشکلات اسکلتی
- مشکلات روده ای
سندرم داون چگونه تشخیص داده می شود؟
سندرم داون گاهی اوقات در داخل رحم تشخیص داده می شود. آزمایشهای مختلفی میتوانند سندرم داون را در دوران بارداری غربالگری کنند. از جمله آزمایش خون، آمنیوسنتز، نمونهبرداری از پرزهای کوریونی و آزمایشهای شفافیت نوکال.
پس از تولد، نوزادان اغلب می توانند توسط پزشک بر اساس ظاهرشان تشخیص داده شوند. آن ها معمولاً دارای ویژگی های صورت مانند صورت صاف، پل بینی صاف، چشم های بادامی شکل، گردن کوتاه و گوش های کوچک هستند. آزمایش خون پس از تولد برای تایید رسمی استفاده می شود.
مشکلات ارتباطی افراد مبتلا به سندرم داون
مشکلات زیر باعث میشوند افراد مبتلا به سندرم داون برای برقراری ارتباط با دوستان، خانواده و مراقبان دچار چالش شوند.
• مشکل در درک زبان گفتاری
• مشکل در استفاده از زبان گفتاری برای بیان افکار و عقاید خود
• مشکل در درک و استفاده از زبان بدن، مانند ژستها و حالات چهره
• مشکل در درک احساسات دیگران
• مشکل در برقراری تماس چشمی
درمان های مورد نیاز برای افراد مبتلا به سندرم داون
افراد مبتلا به سندرم داون می توانند از درمان های مختلفی بهره مند شوند. برای ارتقای حداکثر رشد و استقلال، بهتر است هر چه سریع تر انواع روش های درمانی را شروع کرد. برخی از این درمان ها در زیر ذکر شده است.
فیزیوتراپی کودک سندرم داون
شامل فعالیت ها و تمرین هایی است که به ایجاد مهارت های حرکتی، افزایش قدرت عضلانی و بهبود وضعیت و تعادل کمک می کند.
فیزیوتراپی به ویژه در اوایل زندگی کودک بسیار مهم است، زیرا توانایی های فیزیکی پایه و اساس مهارت های دیگر را می گذارد. توانایی برگرداندن، خزیدن، و رسیدن به نوزاد به نوزادان کمک می کند تا در مورد دنیای اطراف خود و نحوه تعامل با آن بیاموزند.
یک فیزیوتراپ همچنین می تواند به کودک مبتلا به سندرم داون کمک کند تا چالش های فیزیکی را جبران کند، به گونه ای که از مشکلات طولانی مدت جلوگیری کند.
گفتار درمانی کودک سندرم داون
گفتار درمانی می تواند به کودکان مبتلا به سندرم داون کمک کند تا مهارت های ارتباطی خود را بهبود بخشند و از زبان به طور موثرتری استفاده کنند.
کودکان مبتلا به سندرم داون معمولا دیرتر از همسالان خود صحبت کردن را یاد می گیرند. یک گفتاردرمانگر می تواند به آنها کمک کند تا مهارت های اولیه لازم برای برقراری ارتباط، مانند تقلید صداها را توسعه دهند. درمانگر همچنین ممکن است به شیرخوار کمک کند تا با شیر مادر تغذیه کند زیرا شیردهی می تواند ماهیچه هایی را که برای گفتار استفاده می شود تقویت کند.
کاردرمانی کودک سندرم داون
کاردرمانی به یافتن راه هایی برای تنظیم وظایف و شرایط روزمره برای مطابقت با نیازها و توانایی های فرد کمک می کند.
این نوع درمان مهارتهای خودمراقبتی مانند غذا خوردن، لباس پوشیدن، نوشتن و استفاده از رایانه را آموزش میدهد.
یک کاردرمانگر ممکن است ابزارهای ویژه ای را ارائه دهد که می تواند به بهبود عملکرد روزمره کمک کند.
در سطح دبیرستان، یک کاردرمانگر می تواند به نوجوانان در شناسایی مشاغل یا مهارت هایی که با علایق و نقاط قوت آنها مطابقت دارد کمک کند.
حرف زدن کودکان سندرم داون چگونه است؟
بسیاری از افراد مبتلا به سندرم داون مشکلات گفتاری و زبانی را تجربه می کنند که منجر به اختلال در مهارت های ارتباطی می شود. افراد مبتلا به سندرم داون اغلب در تولید صداهای گفتاری دچار مشکل هستند که درک آن ها برای دیگران دشوار است.
کودکان مبتلا به سندرم داون معمولاً در مقایسه با همسالان خود، در رشد مهارتهای گفتاری، زبانی و ارتباطی با تأخیر مواجه هستند. کودکان مبتلا به سندرم داون اغلب بسیار اجتماعی هستند اما به دلیل تاخیر در مهارت های گفتاری و زبانی، از مهارت های غیرکلامی خود (حالت صورت، حرکات و زبان بدن) بیشتر از سایر کودکان هم سن استفاده می کنند.
رشد افراد مبتلا به سندروم دان با توجه به محتوای ژنتیکی آن ها با دیگر افراد متفاوت است. این تفاوت ها بر گفتار و زبان تاثیر میگذارد. برای مثال:
- تون عضلانی پایین صورت میتواند سرهم کردن کلمات و گفتن آنها را برایشان دشوار کند.
- اندازه نسبتاً بزرگ زبان می تواند ادای کلمات را برایشان دشوار تر کند.
- توانایی یادگیری کند و آهسته می تواند مراحل رشدی را به تاخیر بیاندازد.
گفتار درمانی برای سندرم داون چگونه است؟
گفتار درمانی برای سندرم داون با گفتار درمانی برای دیگر افراد تفاوت چندانی ندارد. با این حال، ممکن است عوامل خاصی در طول درمان در نظر گرفته شود.
گفتار درمانگر ابتدا نحوه برقراری ارتباط فرد مبتلا به سندرم داون و همچنین نقاط قوت یا چالش در برقراری ارتباط را ارزیابی می کند. درمانگر همچنین ممکن است در مورد هر گونه کم شنوایی احتمالی که می تواند در کودکان مبتلا به سندرم داون شایع باشد، با خانواده صحبت کند. برای رد احتمال مشکل شنوایی به شنوایی سنجی ارجاع داده شود.
افراد مبتلا به سندرم داون طیف وسیعی از نیازها را در زمینه ارتباط دارند. گفتار درمانی باید دقیقاً متناسب با نیاز آن ها درمان را آغاز کند.
استفاده از علائم برای برقراری ارتباط با سندرم داون
در طول گفتار درمانی، درمانگر به دنبال راه های مختلفی برای کمک به کودک در برقراری ارتباط خواهد بود. استفاده از علائم ساده ممکن است مفید باشد..
استفاده از زبان اشاره برای برقراری ارتباط میتواند زندگی کودک و خانوادهاش را تغییر دهد. این شکل از ارتباط را به آن ها کمک می کند تا برای صحبت کردن از آن استفاده کنند.
درمانگر ممکن است در ابتدا تنها کلمات را هدف قرار دهد، سپس به عبارات یا جملات بپردازد. گفتاردرمانگر ممکن است از کودک بخواهد با کلمات خود درخواست اسباب بازی یا فعالیتی را انجام دهد.
تمرین مداوم کلید پیشرفت در گفتار درمانی کودک سندروم داون است. گفتاردرمانگر روش های کاربردی برای تمرین روزانه مهارت های جدید در خانه را به خانواده ارائه می دهد.
گفتار درمانگران علاوه بر مهارت های گفتار، زبان و ارتباط، در خوردن، نوشیدن و بلع به کودک کمک می کند.
بهترین سن برای شروع گفتار درمانی سندرم داون
شاید برای شما این سوال پیش بیاید که کودک مبتلا به سندرم داون چه زمانی باید گفتار درمانی را شروع کند؟ به طور کلی، هرچه درمان زودتر شروع شود، سریعتر شاهد پیشرفت کودک خود خواهید بود.
بسیاری از کودکان مبتلا به سندرم داون، گفتار درمانی را قبل از 3 سالگی شروع می کنند. برخی از نوزادان از بدو تولد تغذیه درمانی را با گفتار درمانگر شروع کنند. برخی دیگر ممکن است گفتار درمانی را برای اهداف ارتباطی در 6 ماهگی یا بعد از آن شروع کنند.
مشکلات گفتار درمانی با کودک سندرم داون چیست؟
تفاوت در رشد ناشی از سندرم داون می تواند بر گفتار و زبان تأثیر بگذارد. در اینجا چند نمونه آورده شده است:
برخی از کودکان مبتلا به سندرم داون سرعت یادگیری کمتری دارند. آن ها ممکن است با سرعت کمتری به رشد گفتار و زبان برسند. به عنوان مثال، کودکان مبتلا به سندرم داون ممکن است تا 2 یا 3 سالگی صحبت نکنند.
تون عضلانی کم در صورت می تواند تلفظ واضح صداهای گفتار را برای افراد مبتلا به سندرم داون دشوار کند.
افراد مبتلا به سندرم داون ممکن است زبان بزرگتری نسبت به آنچه معمول است داشته باشند. این می تواند ایجاد صداهای گفتاری را دشوارتر کند.
مزایای گفتار درمانی برای کودک سندرم داون
متخصصان گفتار و زبان می توانند طیف وسیعی از برنامه های موثر را برای کودکان مبتلا به سندرم داون ارائه دهند. نوع برنامه انتخاب شده متناسب با نیازها و توانایی های فرد خواهد بود. گفتار درمانگر از نقاط قوت افراد استفاده می کند.
برنامه های گفتار و زبان درمانی باید به صورت جداگانه طراحی شوند تا تمام نیازهای ارتباطی کودک مبتلا به سندرم داون را برآورده کنند. بسیار مهم است که گفتاردرمانگران با والدین همکاری نزدیک داشته باشند تا در مورد مشکلاتی که ممکن است کودک با آن مواجه شود، حمایت و مشاوره ارائه دهند.
مهم است که تمام برنامه های گفتار درمانی و زبان درمانی به طور مداوم مورد ارزیابی مجدد قرار گیرند، زیرا ممکن است در طول مراحل مختلف رشد زندگی کودک به درمان های مختلفی نیاز باشد. در این جا به مزایای گفتاردرمانی می پردازیم:
بهبود مهارت های حرکتی دهان
توسعه مهارت های خوردن و آشامیدن
توسعه مهارت های زبانی
بهبود و توسعه صداهای گفتار
استفاده از ارتباطات جایگزین و تقویتی به عنوان مثال. زبان اشاره و کمک بصری برای حمایت از یادگیری زبان.
بهبود اختلالات گفتاری پیچیده تر
افزایش دایره لغات
هدف از گفتار درمانی برای کودکان سندرم داون
هدف اصلی گفتار و زبان درمانی برای کودکان مبتلا به سندرم داون، به حداکثر رساندن ارتباط افراد با بالاترین پتانسیل خود در محیط های خانه، آموزشی و اجتماعی است. گفتار و زبان درمانی یک مداخله کلیدی برای کودکان مبتلا به سندرم داون است، هرچه کودک زودتر گفتار و زبان درمانی را دریافت کند، نتیجه بهتری برای کودک خواهد داشت که زندگی مستقل تری داشته باشد.
تکنیک های مورد استفاده در گفتار درمانی کودکان سندرم داون
فعالیت های جذاب
استفاده از فعالیت های سرگرم کننده در گفتار درمانی ضروری است. اتاقی پر از اسباب بازی های رنگارنگ و بازی های جذاب را تصور کنید. این عناصر نه تنها توجه کودکان را به خود جلب می کنند، بلکه آنها را تشویق می کنند تا خود را ابراز کنند. از نمایش های عروسکی گرفته تا داستان سرایی، هر جلسه یک ماجراجویی جدید است که مهارت های ارتباطی آنها را پرورش می دهد.
پشتیبانی های بصری
وسایل کمک بصری نیز نقش حیاتی دارند. فلش کارتها، برنامههای تصویری و نقاشیها میتوانند ارتباط را سادهتر کنند و بیان نیازها و افکار خود را برای کودکان مبتلا به سندرم داون آسانتر کنند.
تکرار و ثبات
تکرار در گفتار درمانی بسیار مهم است و نیاز به تمرین، تعادل و زمان دارد. کودکان از تمرین مداوم در گفتار درمانی سود می برند. از طریق قرار گرفتن مکرر در معرض صداها، کلمات و عبارات، آنها به تدریج اعتماد به نفس و مهارت را به دست می آورند.
کلام آخر
در بسیاری از موارد، کودکان مبتلا به سندرم داون زبان را میفهمند و میخواهند قبل از صحبت کردن، با هم ارتباط برقرار کنند. یک گفتاردرمانگر میتواند به کودک کمک کند تا زمانی که صحبت کردن را بیاموزد، از وسایل ارتباطی جایگزین مانند زبان اشاره و تصاویر استفاده کند.
یادگیری برقراری ارتباط یک فرآیند مداوم است، بنابراین فرد مبتلا به سندرم داون ممکن است از گفتار و زبان درمانی در مدرسه و همچنین در مراحل بعدی زندگی بهره مند شود. درمانگر در مهارت های مکالمه، مهارت های تلفظ، درک آنچه خوانده می شود و یادگیری و به خاطر سپردن کلمات کمک می کند.
برای کودکان مبتلا به سندرم داون، هر کلمه ای که گفته می شود گواهی بر قدرت و اراده آنهاست. با حمایت مناسب و کمی صبر، این کودکان می توانند توانایی خود را ارائه دهند.
سوالات متداول
تکنیک های گفتار درمانی برای کودک سندرم داون چیست؟
تکنیک های گفتار درمانی موثر برای کودکان مبتلا به سندرم داون شامل حرکات ساده و زبان اشاره، آواز و موسیقی ، تشخیص حالات چهره، تمرینات شفاهی-حرکتی و درگیر شدن در فعالیت های خواندن و قصه گویی است.
چگونه یک گفتار درمانگر می تواند به فرد مبتلا به سندرم داون کمک کند؟
حمایت از کودک برای توسعه استفاده و درک زبان و آموزش به والدین کودک.
نقش گفتار درمانی در سندرم داون چیست؟
گفتار درمانی و زبان درمانی برای افراد مبتلا به سندرم داون بسیار مفید است زیرا به حمایت، بهبود و توسعه مهارت های گفتار، زبان و ارتباط کمک می کند. گفتار و زبان درمانی همچنین به مشکلات خوردن، آشامیدن و بلع کمک می کند.
برای مطالعه بیشتر درباره گفتار درمانی کودکان سندرم داون به این سایت مراجعه کنید.