گفتار درمانی پس از عمل کاشت حلزون

گفتار درمانی پس از کاشت حلزون

گفتار درمانی پس از عمل کاشت حلزون ضروری است. معمولا به محض آنکه کودک بخش بیرونی دستگاه خود را دریافت کرد، جلسات گفتار درمانی او شروع می شود. در این نوشته به زبان ساده می خواهیم درباره تمرینات و نقش گفتار درمانی پس از جراحی کاشت حلزون صحبت کنیم، لطفا تا انتها با ما همراه باشید.

جراحی کاشت حلزون یک جراحی بسیار دقیق و پیشرفته برای کودکانی است که میزان کم شنوایی آنها بالا است. در طی این جراحی یک ایمپلنت کوچک در حلزون گوش کاشته می شود. این ایمپلنت وظیفه حلزون گوش ( که آسیب دیده است ) را بر عهده می گیرد.

پس از عمل کاشت حلزون از نظر تئوری، کودک مشکلی در شنیدن صداها ندارد. با این حال ما در این نوشته می خوانیم که گفتار درمانی پس از عمل کاشت حلزون ضروری است.

چرا پس از کاشت حلزون نیاز به گفتار درمانی است؟

فردی که عمل کاشت حلزون را انجام داده ، برای شنیدن و تفسیر درست صداهایی که می شنود، نیاز به گفتار درمانی دارد. فردی که عمل کاشت حلزون را انجام می دهد پس از عمل جراحی ، صداها را می شنود ولی صداهایی که می شنود برای او معنایی ندارد.

در حالیکه صدای بوق ماشین و صدای زنگ موبایل را می شنود ممکن است این دو صدا برای او معنایی نداشته باشد و نتواند آن دو را از هم تشخیص بدهد.

ضرورت گفتار درمانی در کودکان کاشت حلزون شده

پس از کاشت حلزون گفتاردرمانی ضروری است

همینطور ممکن است صدای ما انسان ها را بشنوند ولی این صدا برای او معنایی نداشته باشد. مثلا اگر به او بگویید توپ را بیاور، دقیقا نداند که چه کاری باید انجام دهد.

گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون کمک می کند تا فرد یا کودک بین صدایی که از طریق دستگاه می شوند با معنای آن ارتباط برقرار کند. در ادامه گفتار درمانگر به فرد کمک می کند تا معنای کلمات و جملات را نیز با دقت بالایی درک کند.

از آنجائیکه کودک کاربر کاشت حلزون در مدت زمان قبل از عمل، به اندازه کافی صداهای محیطی را نشنیده است. در نتیجه کودک معمولا تاخیر کلامی نیز دارد. بدین معنا که در توانایی بیان خواسته های خود بصورت کلمه و جمله ضعف دارد.

از آنجاییکه که گفتار درمانگر ( آسیب شناس گفتار و زبان ) تنها متخصص در زمینه درمان اختلالات گفتاری است. در مورد آموزش کلمات و جملات نیز به کودک کاربر کاشت حلزون کمک زیادی می کند.

نوشته پیشنهادی : کاشت حلزون چیست ؟

گفتار درمانی پس از کاشت حلزون چه کمکی می کند ؟

براساس اینکه توانایی شنیداری و زبانی فرد چه میزان باشد، نقش و کمک گفتار درمانی می تواند متفاوت باشد. در ادامه لیستی از خدماتی که گفتاردرمانی پس از جراحی کاشت حلزون می تواند انجام دهد را مشاهده می کنید.

  • کمک به تشخیص صداهای محیطی: مثل صدای در زدن ، صدای بوق ماشین ، صدای زنگ موبایل ، صدای حیوانات
  • کمک به تشخیص صداهای گفتاری : تشخیص صدای { آ ، ای ، او } و…
  • کمک به درک شنیداری از کلمات : ( کلمات مثل توپ ، ماهی ،‌دست را از طریق شنیداری بتواند تشخیص بدهد و هر زمان که نام انها را می شنود بتواند آنها را نشان دهد)
  • کمک به درک جملات: اگر به او بگویید که { توپ را از زیر میز بردار} بتواند این جمله را صرفا از طریق شنیدن درک کند و ان کار را انجام دهد.
  • کمک به بیان اولین کلمات : نحوه تلفظ و بیان اولین کلمات مثل دست ، توپ ، بابا و.. را یاد بگیرد. هر وقت مادر خود را می بیند بگویید مامان
  • کمک به بیان اولین جملات : کودک بتواند کلمات را در کنار هم بیان کند برای نمونه بگوید: بابا من توپ نمی خوام
  • کمک به بیان رویدادها و خاطرات : وقتی از او می پرسیم که در مهدکودک چی اتفاقی افتاد بتواند بصورت پیوسته وار رویداد ها رو بگوید.
  • کمک به مهارتهای خواندن و نوشتن در مدرسه : برای خواندن و نوشتن نیاز به مهارتهای شنیداری و زبانی سطح بالا داریم گفتاردرمانگر در این زمینه به کودک کمک می کند
  • کمک به مهارتهای مکالمه فرد : کودک بتواند با دیگران مکالمات پیچیده و طولانی داشته باشد.

در ادامه در خصوص هر کدام از این مهارتها برای شما نوشته ایم و سعی کردیم یک تمرین ساده برای اجرای شما در خانه نیز برای هر کدام بیان کنیم.

نقش گفتار درمانی در ۶ ماه اول پس از کاشت حلزون چیست ؟

پس از عمل جراحی کاشت حلزون و دریافت قطعه بیرونی ، برنامه توانبخشی و گفتار درمانی حیاتی است. گفتاردرمانگر نقش کلیدی در برنامه تربیت شنیداری ( توانبخشی شنوایی ) ۶ ماه اول دارد.

در ۶ ماه اول، تمرکز بجای بیان کلمات، باید بر تقویت شنیدن باشد. در این ۶ ماه، گفتار درمانگر از طریق تمریناتی که در قالب بازی اجرا می شوند به فرد کودک می کند تا تطابق بیشتری با دستگاه کاشت حلزون خود پیدا کند.

تربیت شنیداری گفتار درمانی در کودکان کاشت حلزون

قبل از اینکه کودک بتواند کلمات را بیان کند باید به مهارتهای شنیداری لازم دست پیدا کند.

در ۶ ماه اول تمرکز بر تقویت مهارتهای شنیداری است. مهارتهای شنیداری به سه دسته زیر می تواند تقسیم شود:

۱) آگاهی از وجود صدا :

در این مرحله تمرکز گفتاردرمانی کاشت حلزون، بر افزایش آگاهی فرد از وجود صدا است. اینکه فرد از وجود صداهای مختلف نظیر: { صدای در ، صدای مادر ، صدای سرفه کردن ، صدای بوق ، صدای طبل } آگاه شود.

نمونه بازی برای افزایش اگاهی فرد از صداها : به فرد بگویید که هر وقت صدایی شنیدی، توپ را در سطل بیانداز.در ادامه صداهای مختلف را با فاصله برای او تولید کنید. مثلا در بزنید و پس از در زدن انتظار داشته باشید که توپ را در سطل بیاندازد.

در مرحله آگاهی از صدا ، هدف این است که فرد با از وجود صدا مطلع شود.

۲) تمییز و تشخیص صدا :

در این مرحله فرد علی رغم آنکه از وجود صدا آگاه می شود، باید بتواند تشخیص بدهد که این صدا ، صدای چیست. برای مثال { صدای در } را از { صدای طبل } بتواند تشخیص دهد.

بازی نمونه : هر وقت صدای طبل را شنیدی، توپ را در سطل بیانداز ، هر وقت صدای درب را شنیدی لوگو را در سطل بیانداز. در این بازی می توانید با فواصل، صدا های مختلف را ایجاد کنید.

در مرحله تمییز و تشخیص صدا ، کودک می تواند تفاوت صداهای مختلف را تشخیص دهد.

3) درک کلمات

در این مرحله توجه تمرینات گفتاردرمانی بر افزایش درک شنیداری کودک از کلماتی است که می شنود. ما می دانیم که درک کلمات مهارتی است که نیاز زمان بیشتری دارد. بنابراین در این مرحله نیاز است که صبورانه و با تمرینات خلاقانه با فرد تمرین کرد.

کلمات ترکیبی از صداهای مختلف هستند. از نظر شنیداری بسیاری از کلمات شبیه به هم هستند.

برای آنکه کودک درک کلمات را بدست بیاورد مهم است که در ابتدا روی تعداد محدودی از کلمات تمرکز کنیم. این کلمات بهتر است از نظر آوایی با هم تفاوت داشت باشند تا درک شنیداری آنها برای کودک راحت تر باشد.
برای نمونه اول از همه می توانید بر روی درک شنیداری کلماتی مثل : مو ، ماهی ، شیر که از نظر آوایی تفاوت زیادی دارند تمرکز کنید.

گفتیم که این مرحله نیاز به صبوری بالای گفتار درمانگر ، فرد کاشت حلزون شده و همکاری اعضای خانواده دارد. بنابراین مهم است که تمرینات این مرحله در قالب بازی ( سرگرم کننده ) انجام شود.

نمونه بازی برای افزایش درک کلمات در گفتار درمانی کاشت حلزون شده : درمانگر سه وسیله را در کمد یا در مکان دیگر می گذارد( قایم می کند) و هر بار از کودک می خواهد که یکی از کلمات را برایش پیدا کند. در طول پیدا کردن کلمه گفتاردرمانگر بارها آن کلمه را تکرار می کند.

همانطور که مشاهده می کنید در ۶ ماه اول پس از کاشت حلزون توجه اصلی گفتار درمانگر در تقویت مهارت های شنیداری است. ما این را می دانیم که زیر بنای حرف زدن ، شنیدن است. بنابراین هر چقدر این دوره بخوبی طی شود یادگیری کلمات و بکار بردن آنها بعدا برای کودک ساده تر خواهد بود.

نمونه ای از تمرینات گفتار درمانی پس از کاشت حلزون

در ادامه لیستی از تکنیک ها و تمرینات گفتار درمانی در کاشت حلزون را بصورت لیست وار برای شما آورده ایم. ذکر این نکته مهم است که بیشتر از تمرینات استراتژی استفاده از این تمرینات مهم هستند. اینکه در هر مرحله بهتر است از کدام تمرین استفاده کنیم.

مدرسه و کاشت حلزون و نقش گفتار درمانگر

اگر کودک کاشت حلزون شده گفتاردرمانی مناسب را درسن مناسب دریافت کند قطعا به مهارتهای پیشرفته گفتاری دست پیدا خواهد کرد.

تمرین پیدا کردن منبع صدا :

می توانید یک گوشی را بر روی آلرام ( زنگ خوردن ) قرار بدهید و آن را در مکانی خارج از دید فرد قرار دهید. سپس به همراه فرزندتان یا فرد کاشت حلزون شده به دنبال گوشی بگیرید.

فرد کاشت حلزون شده براساس بلندی صدای گوشی به مرور می تواند مکان گوشی را پیدا کند. ( هر چه به گوشی نزدیک تر شود صدا را بلند تر می شنود.)

تمرین تقلید صدای شنیده شده:

پشت سر کودک قرار بگیرد و هر بار صدایی ایجاد کنید. این صدا می تواند صدای سرفه کردن ، دست زدن ، خمیازه کشیدن ، خندیدن و.. باشد. پس از آنکه صدا را تولید کردید به فرزندتان یا فرد کاشت حلزون شده نگاه کنید و منتظر بمانید. به او بفهمانید که انتظار دارید صدایی را که شنیده تقلید کند.

در ابتدا می توانید این بازی را با یک فرد سوم مثل همسرتان انجام بدهید.

تمرین خرید کردن :

یک سری از وسایل مورد علاقه کودک را بر روی میز قرار دهید. یک سبد به او بدهید و وانمود کنید که در فروشگاه هستید و قصد خرید دارید. بدون آنکه به وسایل اشاره کنید یا به انها نگاه کنید هر بار اسم یک وسیله را به او بگویید و از او بخواهید که آن را از روی میز بر دارد و در سبد قرار دهد.

با این کار به درک شنیداری کودک کمک زیادی خواهید کرد.

فراموش نکنید که این تمرینات را باید بصورت بازی و از حالت ساده به سخت انجام دهید.

تمرین تولید صداها در جلوی آینه :

برای بهبود تلفظ صدا ها، می توانید هردویتان ، در جلو آینه قرار بگیرید و هر بار باهم یکسری از صداها را تلفظ کنید.

توصیه می کنیم برای بهبود مهارت تقلید ، در ابتدا شما رفتار فرزندتان را تقلید کنید. اگر دست می زند بلافاصله بعد از او دست بزنید. اگر می گوید آآآآآ شما هم بگویید آآآآ

به مرور که فرزندتان با این بازی آشنا شد می توانید از او بخواهید که او نیز از شما تقلید کند.

می توانید صداهای { با با با با ، دادا ، دو دا ، دی دی ، ماما ، می می ، مو ما و..} را در جلوی آینه با هم بیان کنید.

نوشته پیشنهادی : گفتار درمانی کودکان با آهنگ و شعر

تمرین بیان کلمات در موقعیت های روزمره

طبیعتا هر چقدر کودک، کلمات بیشتری بشنود، مهارتهای شنیداری و بیانی او سریع تر، پیشرفت خواهد کرد. بنابراین یکی اهداف ضروری گفتار درمانی پس از عمل کاشت حلزون، افزایش ورودی شنیداری فرد است.

برای افزایش ورودی شنیداری کافی است که والدین در هنگام انجام امور رومزه خود در مورد کارهایی که انجام می دهند با فرزندشان صحبت کنند. برای نمونه می توانند هرگاه در حال تهیه ناهار هستند در مورد فراینده اماده سازی غذا، صحبت کنند.

در ادامه گفتگویی که مادر می تواند هنگام تهیه ناهار با فرزندش داشته باشد را آورده ایم:

می خوام سالاد درست کنم. سالاد فصل

واسه سالاد باید گوجه ها رو بشوریم.

من این گوجه رو می شورم تو هم این یکی رو بشور

خوب بشورش تا تمییز بشه

الان آب را باز می کنم.

داریم گوجه ها رو می شوریم.

حالا باید چاقو رو برداریم.

چاقو کجاست؟

آقای چاقو کجا رفتی !

تو چاقو رو برداشتی ؟

چاقو توی ظرفشوییه

….

همانطور که می بینید اگر والدین در حین اجرای فعالیت های روزمره ، با فرزندشان صحبت کنند قطعا می توانند میزان ورودی شنیداری کودک را به شکل قابل توجهی افزایش دهند.

در ادامه لیستی از فعالیتهای روزمره برای صحبت کردن با کودک را ذکر کردیم :

  • مسواک زدن
  • لباس پوشیدن
  • صبحانه خوردن
  • غذا درست کردن
  • حمام کردن
  • جمع کردن وسایل
  • خوابیدن

گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون برای بیان اولین کلمات

برای اینکه کودکان کاشت حلزون شده، بتوانند اولین کلمات خود را بیان کنند. لازم است که در مراحل قبل ( مراحل تربیت شنیداری ) پیشرفت کند.

قبل از آنکه ما بتوانیم کلمه ای را بدرستی بیان کنیم، می بایست معنای آن کلمه را بخوبی بدانیم. برای نمونه اگر به فرزند خود می گویید گوش خودت را نشان بده و می تواند نشان دهد این بدان معنا است که درک کلمه {گوش} را دارد.

گفتاردرمانی بزرگسالان پس از عمل کاشت حلزون

قبل از اینکه بتوانیم کلمات را بیان کنیم می بایست توانایی درک آن واژگان را بدست بیاوریم.

گفتیم که قبل از بیان هر کلمه، باید درک آن کلمه را بدست بیاوریم. پس گفتاردرمانی بعد از کاشت حلزون برای بیان اولین کلمات ، در قدم اول به دنبال افزایش درک کودک است. پس آنکه درک کودک افزایش یافت در آن صورت به سمت اموزش بیان کلمات می رویم.

اولین کلمات کودک کاشت حلزون شده، معمولا همراه با خطای تلفظی است. در این مرحله مهم است که به کودک برای تلفظ درست صداها فشار نیاوریم.

ممکن است کودک بجای ماشین بگوید ماتین ، در این صورت ماشین را به او بدهید و به او سخت نگیرید. به مرور که تعداد واژگان کودک بیشتر شد مهارتهای تلفظی او نیز بهبود پیدا خواهد کرد.

توصیه می شود اولین واژگانی که به کودکان آموزش داده می شود از واژگان کاربردی و ملموس برای او باشد. این واژگان بهتر است که ترکیبی از اسامی ، افعال ، مفاهیم باشند.

در ادامه نمونه لیستی از اولین واژگانی که می تواند به کودک کاشت حلزون آموزش بدهید را ذکر کرده ایم :

طبقه اسامی : مامان ، بابا ،‌آبجی ، داداش ، آب ، به به ، نی نی ، توپ ، ماشین ، عمو ، دایی ، دست ، پا ، مو ، گوش ، لب ، هاپو ، گاو ، جوجو ، کلاه

طبقه افعال : بیا ، بشین ، پاشو ، رفت ، بده ، بگیر ، نیست

طبقه مفاهیم : بزرگ ، کوچک ، تمیز ، کثیف ، خیس

طبقه قید ها : بالا ، پایین

نوشته پیشنهادی : گفتار درمانی در کودک ۲ ساله

گفتار درمانی و بیان اولین جملات در افراد کاشت حلزون

در حالت عادی، بچه ها در ۱۸ ماهگی شروع به ترکیب کلمات می کنند. طبیعتا در مورد بچه هایی که کاشت حلزون شده اند زمان گفتن اولین ترکیبات همراه با تاخیر است.

به طور کلی برای اینکه کودکی توانایی بیان جملات را بدست بیاورد می بایست مهارت های زیر را بدست آورده باشد:

کودک قبل از بیان جمله، می بایست حداقل ۵۰ واژه بیانی داشته باشد. مقصود از واژه بیانی ، واژگانی است که کودک خودش از انها استفاده می کند. بدون اینکه نیاز باشد مادرش برایش آن واژه را تکرار کند.

حرف زدن کودک کاشت حلزون

حرف زدن کودکی که کاشت حلزون شده ، در ابتدا بصورت بیان کلمه ، سپس عبارت های دو کلمه و در نهایت جملات پخته است.

این واژگان می بایست به شکل با ثبات، در موقعیت های مختلف بیان شوند. بدین معنا که هر زمان که ان واژه را بخواهد ترجیح بدهد که اسم آن واژه را بگوید.

این ۵۰ واژه، ترکیبی از اسامی ، افعال ، صفات و قیدها باید باشند. برای نمونه از این ۵۰ واژه، حداقل ۸ واژه آن می بایست فعل باشد. افعالی مثل بیا ، بشین ، نمی خوام ، برو ، نیست ، بده و..

اولین جملات به چه شکل است ؟

اولین جملات کودکان معمولا بدون قاعده هستند. بدین معنا که جملات او خطاهای گرامری دارند.

کودک در ابتدا صرفا کلمات را کنار هم قرار می دهد. برای نمونه اگر توپ را بخواهد می گوید: { توپ بابا } یا اگر دیگر نخواهد موز بخورد می گوید : { موز نه }

بنابراین این مهم این است که والدین در مرحله به دنبال اصلاح خطاهای گرامری نباشند.

برای شروع ترکیبات دو کلمه ای می توانید، دو وسیله را روی میز قرار دهید و از او بخواهید نام آن دو را پشت سر هم بیان کند. در ابتدا برای راهنمایی فرزندتان می توانید در هر زمان به وسیله مورد نظر اشاره کنید.

مثلا اگر می خواهید فرزندتان ترکیب توپ بابا را بیان کند. می توانید توپ و تصویر بابا را روی میز قرار بدهید. در ابتدا به تصویر توپ اشاره کنید و سپس به تصویر بابا اشاره کنید.

اگر فرزندتان به سرعت این تمرین را انجام داد می توان به مرور اشاره به شی را حذف کنید و انتظار داشته باشید که خودش بصورت اتوماتیک وار آن عبارت را بیان کند.

به مرور می توانید از ترکیبات اسم + فعل استفاده کنید. لیستی از وسایل را روی میز قرار دهید. در ابتدا خودتان به فرزندتان ( یا همسرتان ) دستور بدهید که هر کدام از وسایل رو بردارد و عملی رو آنها انجام دهد.

توپ بده
توپ بنداز
توپ شوت کن
توپ پرت کن

می توانید این را مانند یک بازی انجام دهید. به مرور که فرزندتان با این بازی آشنا شد می توانید جای خود را عوض کنید. در این حالت فرزندتان به شما دستور می دهد و به شما بگوید که چه بلایی سر وسایل روی میز بیاورد.

توصیه ما این است که سریع به سراغ بیان جملات سه کلمه یا چهار کلمه ای نروید. سعی کنید تنوع عبارت های دو کلمه ای فرزندتان را افزایش بدهید. عبارتهای دو کلمه ای که می توانید بکار ببرید می تواند چنین باشد :

  • اسم + اسم : توپ بابا ، کفش مامان ، مسواک داداش ..
  • اسم + فعل : توپ افتاد ، توپ ترکید ، بابا بیا ، بابا خوابه ، بابا نیست
  • اسم + قید : توپ اینجاس ، توپ بالا
  • اسم + صفت : توپ بزرگ ، دست خیس
  • اسم + کلمه پرسشی : توپ کجاست ؟ توپ نیست ؟

هر چقدر میزان حرف زدن بچه های کاشت حلزون در عبارت های دو کلمه بالا برود، بعدا توانایی او برای ساخت جملات سه و چهار کلمه ای، بیشتر خواهد شد.

نوشته پیشنهادی : گفتار درمانی کودک ۳ ساله

ساخت جملات طولانی در گفتار کودک کاشت حلزون شده

یکی از تکنیک های بسیار کاربردی برای افزایش طول جملات کودک کاشت حلزون ، تکنیک { یکی بیشتر } است. براساس این تکنیک والدین سعی می کنند به جملات فرزندشان، یک کلمه بیشتر اضافه کنند.

مثلا اگر فرزندشان گفت توپ بالا ، والدین می توانند در پاسخ بگویند توپ قرمز بالاست؟ باشه الان توپ قرمز رو میارم.

مداومت و استمرار والدین در پاسخ دهی به این شکل به مرور به کودک برای ساخت جملات طولانی تر کمک می کند.

یکی دیگر از نکاتی که در این تکنیک والدین می توانند رعایت کنند. قرار دادن تشدید یا تاکید بر روی کلمه ای است که انتظار داریم کودک در جملات خود اضافه کند.

برای نمونه اگر فرزندتان می گوید{ توپ بابا } شما می توانید چنین بگویید : {توپ بابا می خوای ؟ } در این حالت سعی کنید بر روی کلمه { می خوای‌} تاکید بیشتر داشته باشید.

نوشته پیشنهادی : گفتار درمانی کودک ۶ ساله

گفتار درمانی و کمک به مدرسه رفتن افراد کاشت حلزون

یکی از مشکلات شایع کودکان کاربر کاشت حلزون ، مشکلات خواندن و نوشتن در مدرسه است. دو دلیل مهم می توان برای این موضوع بیان کرد :

  • برای نوشتن دیکته ، کودک باید مهارت های شنیداری بالایی داشته باشد تا بتواند کلمات گفته شده را در حافظه خود ثبت کند ( حافظه شنیداری ) و گام به گام آنها را تبدیل به هجا و سپس نویسه کند. برخی از کودکان کاشت حلزون شده ممکن است در زمان ورود به مدرسه ، مهارت های شنیداری شان به این سطح نرسیده باشد.
  • برای نوشتن و خواندن می بایست کودک در سطح بالایی از نظر گفتار و مهارتهای زبانی باشد. به طور معمول انتظار می رود که کودک در گفتارش بتواند از جملات مرکب و پیچیده استفاده کند تا آماده ورود به مدرسه شود. ما این را می دانیم که برخی از کودکان کاشت حلزون شده ممکن است هنوز از نظر زبانی به این سطح نرسیده باشند.
گفتار درمانی پس از عمل کاشت حلزون

کودکانی که کاشت حلزون شده اند در مقاطع ابتدایی مدرسه چالش هایی در خواندن و نوشتن دارد که با مدیریت قابل حل است.

گفتار درمانی پس از عمل کاشت حلزون چه کمکی به مهارتهای مدرسه کند ؟

گفتار درمانگر از هر دو جهتی که در بالا گفتیم می تواند به دانش آموز کاشت حلزون شده کمک کند.

گفتار درمانی با افزایش مهارت های آگاهی واج شناختی ( رویکردی با پروتکل مشخص برای کمک به خواندن و نوشتن کودک ) می تواند به این کودکان کمک کند.

نمونه تمرین آگاهی واج شناختی : صدای اول کلماتی که می گویم را بگو : شیر ، مسواک ، توپ و..
مطابق این تمرین کودک باید کلمات را به هجا و سپس واج تقسیم کند.
در آغاز گفتار درمانگر از کلمات تک هجایی شروع می کند. کلماتی مانند : مو ، میز ، مار ،

همچنین می دانیم که یکی از تخصص های اصلی گفتار درمانگر افزایش مهارت های زبانی و کمک به کودکان برای ساخت جملات مرکب و پیچیده است.پس بنابراین گفتار درمانی از این جهت نیز می تواند به کودک کمک کند.

نمونه تمرین برای ساخت جملات مرکب : اضافه کردن حرف ربط { تا }
می خوام لباس بپوشم تا برم مدرسه
می خوام دستهامو بشورم تا غذا بخورم
می خوام مسواک بزنم تا بخوابم
می خوام حموم کنم تا تمییز بشم.
فقط کافی است به جملات فرزند خودتان { تا } اضافه کنید تا خودش ادامه جمله را بیان کند. با این کار به فرزندتان کمک می کنید تا جملات مرکب را بیان کند.

گفتار درمانی و کمک به روایت گری کودکان کاشت حلزون

مقصود ما از روایت گری این است که کودک بتواند خاطره یا اتفاقی که برایش رخ داده است را ابتدا تا انتها بیان کند.

مشکل برخی از کودکان که کاشت حلزون شده اند این است که یک روایت را یا به شکل ناقص بیان می کنند یا جزئیات بی مورد را نیز بیان می کنند.

روایت گری بهبود بهبود مهارت مکالمه از سطوح پیشرفته زبانی است. برای هر کدام از این موارد می بایست سلسه تمرینات مناسب را طراحی کرد. یکی از تمریناتی که مادر می تواند برای بهبود روایت گری فرزندش انجام دهد تقویت مهارت حفظ موضوع است.

کودکانی که کاشت حلزون شده اند ممکن است که در حفظ موضوع ضعف داشته باشند. بدین ترتیب که دائما از این شاخه به آن شاخه می پرند. در حال صحبت درباره کبوتر هستند به یکبار صحبت خود را به موضوع دیگری مثل دعوای دیروز خود هدایت می کند.

در این باره مادر بهتر است با پرسیدن سوالی هدفمند گفتگو را به موضوع اصلی هدایت کند. مثلا به او بگوید گفتی که کبوتر زخمی شده بود ؟ با این کار به مرور کودک یاد می گیرد که حفظ موضوع داشته باشد.

یکی از تکنیک های جذاب گفتاردرمانی کودکان کاشت حلزون ، تکنیک ده انگشت است. براساس این تکنیک یا واژه ما به فرزندمان می گوییم و از او می خواهیم براساس هر انگشت یا جمله مرتبط درباره آن واژه به ما بگوید.
برای نمونه کبوتر
کبوتر پرنده است.
کبوتر پرواز می کنه
کبوتر دونه می خوره
کبوتر ها کوچولو هستند
کبوتر ها نوک دارند
امام رضا کبوتر داره
کبوتر تخم میزاره
کبوتر بچه هاش رو دوست داره
.
.
.

پاسخ به سوالات رایج درباره نقش گفتار درمانی در کاشت حلزون

ما در این نوشته سعی کردیم به سوالات شایع شما درباره تربیت شنیداری کودک کاشت حلزون ، گفتار درمانی پس از کاشت حلزون و حرف زدن این بچه ها صحبت کنیم. اگر سوالی دارید که به آن پاسخ نداده ایم لطفا در بخش نظرات زیر همین نوشته مطرح کنید حتما پاسخ خواهیم داد.

برخی از منابع :
مقاله کاشت حلزون در ویکی پیدا
مقاله انگلیسی گفتاردرمانی سایت ککولئار

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *