گفتار درمانی حرف د

گفتار درمانی حرف د برای کودکان

اختلال گفتاری در بعضی از کودکان تنها مشکل در تلفظ یک یا چند حرف است. گفتار درمانی حرف د برای کودکان می تواند به کودکانی که در بیان این حرف مشکل دارند، بسیار کمک کننده باشد.

کمک به کودک در نحوه تلفظ حرف د و شنیدن صدای د، همچنین تمرین ها و راهکارهایی که والدین می توانند در منزل با فرزند خود داشته باشند؛ موضوعی است که در این مطلب به آن پرداخته شده است.

 گفتار درمانی حرف د

آموزش نحوه تلفظ صدای د

صدای د تقریباً مانند صدای ت ساخته می شود. برای تولید صدای د، نوک زبان را روی برجستگی کوچک روی سقف دهان درست در پشت دندان های جلو قرار دهید؛ سپس زبان را رها کنید و اجازه دهید هوا از داخل دهان عبور کند.

تفاوت کلیدی بین تلفظ حرف د و ت در این است که د یک صدای صوتی است؛ به این معنی که تارهای صوتی در طول تولید آن به ارتعاش در می آیند؛ در حالی که ت یک صدای بی صدا است.

کودکان چه زمانی صدای د را یاد می گیرند؟

اکثر کودکان در حدود یک و نیم تا دو سالگی شروع به گفتن صدای د می کنند. در سن 3 تا 4 سالگی، کودکان باید بتوانند به راحتی از صدای د در کلمات و مکالمات خود استفاده کنند.

اگر کودکی در سن 3 سالگی هنوز با صدای د دست و پنجه نرم می کند، ممکن است نیاز به گفتار درمانی در منزل و یا یک متخصص داشته باشد.

در صورتی که کودک صداها و کلمات دیگر را به راحتی یاد گرفته است، برای جلوگیری از تبدیل شدن تلفظ صدای د به یک مشکل ارتباطی بزرگ، بهتر است از یک متخصص گفتار درمانی کمک بگیرید.

تکنیک های گفتار درمانی صدای دال برای کودکان

تکنیک های گفتار درمانی حرف دال برای کودکان

برخی از تکنیک های مؤثر کمک به کودک برای تمرین صدای د عبارتند از:

نشانه های کلامی

به وضوح و به آرامی صدای د را تولید کنید و در حرکت دهان اغراق کنید و از کودک بخواهید از شما تقلید کند. با صدا به صورت مجزا شروع کنید، سپس به سمت هجاها و کلمات بروید.

نشانه ‌های بصری

از کودک بخواهید به نحوه تلفظ شما دقت کند و تنها حرکت شما را بدون تلاش برای ایجاد صدا، تقلید کند.

نشانه های لمسی

مقدار کمی از یک ماده خوشمزه مانند کره بادام زمینی یا پنیر خامه ای را روی برآمدگی آلوئولی پشت دندان های جلویی قرار دهید و از کودک بخواهید آن را با نوک زبان لیس بزند تا محل صحیح قرارگیری زبان تقویت شود.

لیست کلمات و فعالیت های گفتار درمانی حرف د

گفتار درمانگران اغلب از فهرست کلمات و فعالیت های جذاب برای کمک به کودکان برای تمرین صدای د استفاده می کنند. فعالیت های پیشنهادی عبارتند از:

دست: دست زدن پر انرژی را انجام دهید و در حین دست زدن کلمه دست را با د غلیظ تکرار کنید. همزمان به وسایلی که در اطراف صدای د دارند اشاره کرده و نام آن ها بگویید و از کودک بخواهید این کار را با شما تکرار کند.

پنهان کردن و جستجو: با استفاده از کارت های بازی، کلماتی که حرف د در آن ها وجود دارد مانند اردک، مداد و … را مخفی کنید و از کودک بخواهید آن ها را پیدا کرده و نام آن ها بگویند.

تمرینات خانگی برای گفتار درمانی صدای د

در ادامه چند تمرین وجود دارد که می توانید در خانه با کودک خود انجام دهید تا به او در تسلط بر صدای د کمک کند.

تمرینات تقویت زبان

یک تکه غذای خشک و کوچک را روی برجستگی آلوئول (برجستگی کوچک پشت دندان های جلویی) قرار دهید. از کودک خود بخواهید از زبان خود استفاده کند تا آن را به مدت 5 تا 10 ثانیه در جای خود نگه دارد.

این به تقویت ماهیچه های مورد نیاز زبان برای صدای د کمک می کند.

همچنین می ‌توانید از مقدار کمی لواشک یا سایر مواد خوش طعم روی برآمدگی آلوئول استفاده کنید. از کودکتان بخواهید آن را با نوک زبانش بلیسد. این کار قرارگیری صحیح زبان برای د را تقویت می کند.

نشانه های کلامی و تقلید

صدای د را واضح و آهسته برای کودک خود هجی کنید و در حرکت دهان اغراق کنید. کودک را تشویق کنید تا آن را برای شما تکرار کند.

تمرین کلمه

فهرستی از کلمات رایجی که فرزندتان استفاده می ‌کند و حرف د در آن ها به کار رفته را تهیه کنید. گفتن این کلمات را با تأکید و تمرکز بر صدای د تمرین کنید.

به دنبال کتاب ‌ها، اسباب ‌بازی‌ ها و بازی ‌هایی باشید که دارای کلمات د زیادی هستند. آن ها را با هم بخوانید و از فرزندتان بخواهید بر صداهای د تأکید کند.

نکته کلیدی این است که تمرین را برای کودک خود سرگرم کننده و جذاب کنید. با تمرین مداوم و هدفمند با استفاده از این تکنیک ها، فرزند شما در مسیر تسلط بر صدای د خواهد بود.

کتاب ها و بازی های مناسب برای گفتار درمانی حرف د برای کودکان

کتاب‌ های مناسب برای گفتار درمانی حرف دال برای کودکان

بدون شک در بازار کتاب های زیادی برای رده سنی کودکان وجود دارد که می توانید از بین آن ها کتاب هایی را که صدای د در آن ها تکرار شده است را انتخاب کنید.

چند نمونه از این کتاب ها در زیر آمده است.

  • «زنگ در به صدا درآمد» نوشته پت هاچینز
  • «دایناسورها چگونه به مدرسه می روند» نوشته جین یولن
  • «کتاب من دی» اثر علیکی
  • «کندن» نوشته آندریا زیمرمن و دیوید کلمشا

این کتاب‌ ها صدای د را در موقعیت ‌های اولیه، میانی و پایانی کلمات نشان می‌ دهند که بمباران شنوایی و مدل ‌سازی عالی برای کودک شما فراهم می ‌کند.

تمرین مداوم با کتاب ها و بازی های هدفمند می تواند به تقویت صدای د برای کودک شما کمک کند.

بازی های جذاب برای تمرین گفتار درمانی صدای د

یک جمله جذاب با حرف د زیاد مثل «دست دوستم توی دسر داداشم بود» پیدا کنید و با کودک خود بازی کنید. ببینید چه کسی می تواند آن را سریعتر و بدون اشتباه بگوید.

تمرین با خواندن کتاب با کلمات د

کتاب‌ هایی را انتخاب کنید که صدای د را به ‌طور برجسته نشان دهند؛ مانند «زنگ در به صدا درآمد» یا «دایناسورها چگونه به مدرسه می ‌روند». مکث کنید و از کودکتان بخواهید تا هنگام خواندن کتاب با هم روی کلمات دارای حرف د تأکید کنید.

نکته کلیدی این است که تمرین را سرگرم کننده و تعاملی نگه دارید. با تبدیل آن به یک بازی یا فعالیت، کار بر روی صدای د را برای فرزندتان بسیار جذاب تر می کنید. خلاق باشید و کاری کنید که از بازی یا گوش دادن به کتاب لذت ببرد.

برای مطالعه بیشتر در مورد گفتار درمانی در بلاگ ها و مجلات اینترنتی خارجی، این سایت به شما پیشنهاد می شود.

با مراجعه به یک متخصص گفتار درمانی، از بهترین راهکار برای درمان کودک خود آگاه شوید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *