گفتار درمانی برای کودک یک ساله معمولاً شامل فعالیتهای مبتنی بر بازی است. والدین این را در نظر داشته باشند که توانایی های کودکان و رسیدن به نقطه عطف با یکدیگر متفاوت است. بنابراین از مقایسه کردن کودک خود پرهیز کنید.
نوزادان اولین کلمه خود را بین 10-14 ماهگی می گویند. اگر کودک شما در این سن هنوز به نقطه عطف رشد گفتاری نرسیده بدون نگرانی به گفتار درمانگر مراجعه کنید.
در این مطلب شما را با گفتار درمانی برای کودک یک ساله آشنا می کنیم.
گفتار درمانی برای کودک 1 ساله چگونه است؟
فهرست عناوین این نوشته
- گفتار درمانی برای کودک 1 ساله چگونه است؟
- کمی با هم در مورد فرزندتان گفتگو کنیم؟
- نقاط عطف رشد کودک یک ساله
- نقاط عطف اجتماعی
- نقاط عطف زبان و ارتباطات
- نقاط عطف شناختی
- نقاط عطف حرکت و رشد فیزیکی
- فعالیت های گفتار درمانی در خانه برای کودک یک ساله
- از صداهای ساده استفاده کنید
- آهسته صحبت کنید تا کودک بفهمد
- تلویزیون به صحبت کردن کودکان کمکی نمی کند
- با کودک خود بازی کنید
- خواندن کتاب ها
- رنگ ها و اشکال را معرفی کنید
- حرکات دست
- کلمات جدید را معرفی کنید
- سوالات متداول
گفتار درمانی کودک یک ساله از بیان، درک و مهارت های ارتباط اجتماعی در حال رشد کودکان حمایت می کند. گفتار درمانی در این سن بر پایه بازی و تمرین می باشد و رشد گفتار و زبان کودک را بهبود می بخشد.
اولین جلسه گفتار درمانی فرزند شما ارزیابی گفتار و زبان خواهد بود. گفتار درمانگر شما و فرزندتان را می شناسد. آنها از شما سوالاتی می پرسند و تماشا می کنند که فرزندتان چگونه با شما ارتباط برقرار می کند و چگونه بازی می کند. هدف این است که یک تصویر کامل از نحوه برقراری ارتباط فرزندتان در حال حاضر بدست آورد. سپس گفتاردرمانگر برای بررسی مهارت هایی مانند:
کودک شما چه کلماتی را می تواند بفهمد؟
چه صداها، کلمات و جملاتی را که می توانند بگویند؟
چگونه صداهای گفتاری خود را تلفظ می کنند؟
پس از ارزیابی، گفتاردرمانگر نتایج را ارزیابی کرده و گزارشی را می نویسد. این گزارش نتایج آزمون را توضیح میدهد، اینکه آیا درمان توصیه میشود یا خیر، چند وقت یکبار جلسات باید برگزار شود و اهدافی که باید در درمان مورد هدف قرار گیرند.
کمی با هم در مورد فرزندتان گفتگو کنیم؟
20 سال تجربه گفتار درمانی به ما آموخته است که امروز چالش های کودکان شما را به درستی درک کنیم و بسیار مشتاق هستیم که در این امر به شما و فرزندتان کمک کنیم.
نقاط عطف رشد کودک یک ساله
اینکه فرزند شما چگونه بازی می کند، یاد می گیرد، صحبت می کند، عمل می کند و حرکت می کند، سرنخ های مهمی در مورد رشد کودک شما ارائه می دهد. نقاط عطف رشد، کارهایی هستند که اکثر کودکان (۷۵٪ یا بیشتر) تا سن خاصی می توانند انجام دهند.
نقاط عطف اجتماعی
- با شما بازی می کند.
- در کنار غریبه ها خجالتی است.
- اسباب بازی های مورد علاقه دارد.
نقاط عطف زبان و ارتباطات
- امواج “خداحافظ”
- پدر و مادر را “ماما” یا “بابا” یا نام خاص دیگری صدا می کند
- «نه» را میفهمد (مکث کوتاهی میکند یا وقتی آن را میگویید متوقف میشود)
نقاط عطف شناختی
- چیزی را در یک ظرف میگذارد، مانند یک بلوک در فنجان
- به دنبال چیزهایی می گردد که می بیند شما را پنهان می کنید، مانند یک اسباب بازی زیر پتو
نقاط عطف حرکت و رشد فیزیکی
- بالا می کشد تا بایستد
- راه می رود، اثاثیه را نگه می دارد
- از یک فنجان بدون درب، همانطور که آن را نگه می دارید، می نوشید
- چیزهایی را بین انگشت شست و اشاره گر انتخاب می کند، مانند تکه های کوچک غذا
فعالیت های گفتار درمانی در خانه برای کودک یک ساله
فعالیت های گفتار درمانی برای کودکان نوپا وجود دارد که می توانید برای کمک به کودک خود در یادگیری صحبت کردن انجام دهید.
از صداهای ساده استفاده کنید
از صداهای ساده مانند «دا» و «ما» یا «با» و «آآ» یا «اوه» برای نوزادان حتی زمانی که تازه متولد شده اند استفاده کنید. این حروف صدادار و صامت پاسخ بسیار خوبی از سوی کودکان دارند. این فعالیت های گفتار درمانی ساده به کودک شما کمک می کند تا صحبت کند. همانطور که رشد می کنند، گوش می دهند و سعی می کنند از شما تقلید کنند.
آهسته صحبت کنید تا کودک بفهمد
سعی کنید از کلمات ساده و لحن دوستانه استفاده کنید. اگر رو در رو با او صحبت کنید، کودک نوپای شما می تواند حرف شما را بفهمد. تماس چشمی برقرار کنید و آهسته و با حوصله صحبت کنید. اگر کودک کلمات را اشتباه تکرار کرد، فقط به آرامی کلمات را به روش صحیح تکرار کنید، تا تفاوت را درک کند.
تلویزیون به صحبت کردن کودکان کمکی نمی کند
به محض رسیدن به خانه تلویزیون را روشن نکنید یا زمانی که کودک نوپا در اتاق است آن را دائما روشن نکنید. برخلاف تصور شما، تلویزیون بخشی از فعالیت های گفتار درمانی محسوب نمی شود. ارتباط با افراد در روند توسعه زبان بسیار مهم است.
با کودک خود بازی کنید
بازی یک راه خوب برای برقراری ارتباط با کودک و همچنین ایجاد مهارت های حرکتی و بسیاری از مزایای دیگر است. اجازه دهید کودک نوپا به شما بگوید چه کاری انجام دهید. در پس زمینه بمانید و فقط کاری را که از شما خواسته شده است انجام دهید. بازی با کودک اعتماد به نفس شما را افزایش می دهد بدون اینکه او را تحت فشار قرار دهید تا صحبت کند. بازی بخشی سرگرم کننده از فعالیت های گفتار درمانی شماست!
خواندن کتاب ها
خواندن کتابی با تصاویر و کلمات رنگارنگ زیاد یکی از بهترین فعالیت های گفتار درمانی است. این فعالیت می تواند فرزند شما را به عشق مادام العمر به کتاب سوق دهد.
رنگ ها و اشکال را معرفی کنید
رنگها را روی بلوکهای ساختمانی رنگارنگ و موارد دیگر به کودک خود نشان دهید و به آرامی به رنگها و اشکال اشاره کنید و در حین بازی با او نام شکل و رنگ را بگویید. کودک شما یاد می گیرد که هم رنگ ها و هم شکل ها را به طور طبیعی و همزمان تشخیص دهد.
حرکات دست
از حرکات دست زیادی مانند کف زدن و تکان دادن هنگام خروج و سایر حرکات همراه با کلمات مناسب استفاده کنید. تمام این حرکات دست به کودک کمک می کند تا یک کلمه را با یک معنی مرتبط کند و دایره لغات خود را بسازد.
کلمات جدید را معرفی کنید
به کلماتی اضافه کنید که فرزندتان قبلاً میگوید مانند «عروسک»، اگر میگوید عروسک، شما بگویید «عروسک بزرگ» یا «عروسک صورتی». کودک شما کلمات جدید دیگری را یاد می گیرد و یاد می گیرد که کلمات را با یکدیگر مرتبط کند. به شما اشاره کنید و بگویید “مامان / بابا” و به او اشاره کنید و نامش را بگویید.
سوالات متداول
1. بهترین فعالیت های گفتار درمانی خانگی برای کودک 1-2 ساله من چیست؟
فعالیت های ساده و جذاب مانند خواندن با هم، خواندن قافیه های مهد کودک و صحبت در مورد روز شما می تواند مهارت های زبانی کودک شما را به میزان قابل توجهی افزایش دهد. بازی با اسباببازیهایی که نامگذاری و توصیف اشیاء را تشویق میکنند، مانند حیوانات یا وسایل روزمره، نیز میتواند مفید باشد.
2. چگونه می توانم فرزندم را تشویق به شروع صحبت کنم؟
با صحبت مستقیم با او در مورد آنچه انجام می دهید و آنچه در اطرافش می بیند، فرزندتان را تشویق کنید تا صحبت کند. مکث کنید تا به آنها فرصتی برای پاسخ دادن حتی با صداها یا حرکات ساده بدهید و از هر تلاشی برای برقراری ارتباط برای ایجاد اعتماد به نفس آنها جشن بگیرید.
3. چه علائمی نشان می دهد که فرزندم ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد؟
اگر کودک شما تا 18 ماهگی از هیچ کلمه ای استفاده نمی کند، برای برقراری ارتباط، حرکات را بر صداها ترجیح می دهد، ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که برای ارزیابی حرفه ای با یک گفتار درمانگر مشورت کنید.
4. چقدر باید برای فعالیت های گفتار درمانی در خانه وقت بگذارم؟
چند دقیقه فعالیت متمرکز چند بار در روز می تواند موثرتر از جلسات طولانی تر و کمتر باشد. فعالیت های کوتاه و لذت بخش را هدف قرار دهید که می تواند در برنامه روزانه شما گنجانده شود.
5. چگونه می توانم گفتار درمانی را برای کودک نوپایم سرگرم کننده و جذاب کنم؟
فعالیتهایی را که فرزندتان به طور طبیعی از آن لذت میبرد، بگنجانید، مانند بازی با حبابها یا بازیهای اکشن. از عبارات و صداهای اغراق آمیز استفاده کنید تا فعالیت ها سرگرم کننده تر و جذاب تر شود.
6. تغذیه چه نقشی در رشد گفتار دارد؟
یک رژیم غذایی متعادل برای رشد کلی، از جمله گفتار، حیاتی است. برخی مواد مغذی مانند اسیدهای چرب امگا 3 موجود در ماهی، برای سلامت مغز ضروری هستند و می توانند به طور غیرمستقیم از رشد گفتار و زبان حمایت کنند.
7. چگونه بفهمم فرزندم با مهارت های گفتاری و زبانی خود پیشرفت می کند؟
توانایی فرزندتان در درک دستورالعمل های ساده، استفاده از حرکات یا کلمات برای برقراری ارتباط و علاقه او به تعامل با دیگران را زیر نظر داشته باشید.