چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است؟

اگر چشم فرزندمان علائمی مانند: قرمزی، ورم ، حساسیت زیاد به نور داشته باشد ممکن است مشکلی داشته باشد و باید به پزشک مراجعه کنیم.

چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است ؟ پسرم سه ماهه است. دائم به یک نقطه خیره میشه و گاهی اوقات فقط بالای سرشو نگاه میکنه. میترسم مشکل بینایی داشته باشه، خیلی نگرانم……

چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است؟ تصویر

قدرت بینایی چشم نوزاد در ابتدای تولد بسیار کم است و به تدریج در طول سال اول زندگی اش، بیشتر می شود، همین امر موجب نگرانی والدین می شود. ما در این مطلب ، مهم ترین نشانه های وجود مشکل در بینایی نوزادان را بیان می کنیم . همچنین در مورد روش های خانگی سنجش بینایی نوزاد صحبت می کنیم. با ما همراه باشید.

چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است ؟


همانطور که گفتیم به طور طبیعی ، بینایی نوزادان در ابتدای تولد ، کامل نیست و فقط می توانند اشیاء در فاصله های نزدیک ( حدود 20 تا 30 ) را واضح ببیند. همین امر باعث می شود که گاهی والدین، نگران بینایی فرزندشان شوند. نشانه هایی برای تشخیص وجود مشکل در بینایی نوزاد، نشانه هایی وجود دارد که در ادامه بیان می کنیم.

1: قرمزی : قرمزی چشم ، در نوزادان می تواند نشانه موارد مختلفی باشد. برخی از این موارد شایع و بی خطر هستند و به طور خودبه خود برطرف می شوند. در حالی که برخی دیگر ممکن است نشان دهنده یک مشکل جدی تر باشند. در صورت مشاهده قرمزی چشم نوزاد ، به پزشک متخصص اطفال یا متخصص چشم مراجعه کنید.

در پاسخ به سوال " چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است؟" باید بگوییم  گاهی تورم چشم نوزاد،    یکی از علائم وجود مشکل است.

2 – تورم چشم : تورم چشم ، همانند قرمزی ، می تواد به خاطر عوامل مختلفی باشد که برخی بی خطر هستند و ایجاد مشکل نمی کنند ولی برخی دیگر ممکن است به خاطر مشکلات جدی در چشم نوزاد باشد. که لازم است به پزشک مراجعه کنید.

3- ترشحات غیر طبیعی چشم : ترشحات ترشحات چشم نوزاد به دو شکل طبیعی و غیر طبیعی هستند. ترشحات طبیعی چشم معمولا” شفاف یا کمی سفید هستند و به مقدار کم وجود دارند. و همانگونه که گفتیم معمولا” طبیعی هستند و جای نگرانی ندارند.

ولی ترشحات غیر طبیعی ، زرد، سبز یا چرکی یا خونی هستندو گاهی اوقات این ترشحات آبکی هستند. در صورت مشاهده هرگونه ترشحات غیر طبیعی در چشم نوزاد لازم است که به پزشک مراجعه کنید.

4- حساسیت غیر طبیعی به نور: حساسیت به نور در نوزادان تا حدی طبیعی است و معمولا” با گذشت زمان برطرف می شود، ولی گاهی این امر در نوزادان شدید می شود که باعث آزار نوزاد می شود.نشانه های حساسیت غیر طبیعی به نور ، موارد زیر است.

  • پلک زدن بیش از حد
  • گریه یا بی قراری در نور روشن
  • چرخاندن سر دور از نور

5- تفاوت در اندازه یا شکل چشم : معمولا” اگر تفاوت در اندازه یا شکل چشم نوزاد ، در حد جزئی و کم باشد، جای نگرانی ندارد. ولی اگر این تفاوت زیاد باشد و یا با علائم دیگری مانند قرمزی ، تورم ، یا ترشحات چشم همراه باشد ، باید توسط چشم پزشک معاینه شود.

6- -چپ شدن مداوم چشم : چپ شدن یا انحراف چشم در نوزادان تا حدی شایع است و در برخی موارد طبیعی است . ولی اگر چشم نوزاد شما به طور مداوم انحراف دارد، یعنی همیشه به سمت داخل ، خارج ، بالا یا پایین متمایل است ، ممکن است نشانه ای از وجود یک مشکل در چشم نوزاد باشد. و لازم است در این مورد با پزشک مشورت کنید.

چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است؟ تصویر

7- اشک بیش از حد : اشک بیش از حد در نوزادان ، وضعیتی است که در آن به طور مداوم، اشک از چشم ها جاری می شود و ممکن است در یک یا هر دو چشم رخ دهد. این موضوع در بیشتر موارد، ایجاد مشکل نمی کند و عمولا” با گذشت زمان و رشد نوزاد برطرف می شود. با این حال در برخی موارد ممکن است نشانه ای از یک مشکل جدی تر باشد .و بهتر است در این خصوص با پزشک مشورت کنید

.

8 – حرکات غیر معمول چشم : حرکات غیر معمول چشم در نوزادان ، همیشه نگران کننده نیست. در برخی موارد ، این حرکات طبیعی هستند و با گذشت زمان برطرف می شوند. ولی در برخی موارد، حرکات غیر معمول چشم ممکن است نشانه ای از یک مشکل جدی باشد .

اگر در مورد حرکات غیر معمول چشم نوزادتان ،نگرانی دارید ، می توانید به مراکز بینایی سنجی مراجعه کنید.

سایت سلام درمانگر فهرستی از مراکز بینایی سنجی تهیه کرده است. این فهرست به تفکیک شهر و استان شما است و شامل آدرس و شماره تلفن مرکز است . برای دسترسی به این فهرست روی لینک زیر کلیک کنید.

فهرست مراکز بینایی سنجی سراسر کشور به تفکیک شهر و استان به همراه آدرس و شماره تلفن مطب

امیدواریم تا اینجا مطلب ما با عنوان ” چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است ؟” برایتان مفید بوده باشد. در ادامه به روش های خانگی سنجش سلامت بینایی نوزاد می پردازیم ، با ما همراه باشید.

روش های خانگی سنجش سلامت بینایی نوزاد :

در ابتدا باید بگوییم ، نباید بینایی نوزاد را با بینایی خودتان مقایسه کنید . زیرا بینایی نوزاد در ماههای اول کامل نیست و در طول زمان همراه با رشدش کامل می شود. ولی روش هایی وجود دارد که می توانید در خانه سلامت چشم فرزندان را تست کنید.

  1. تست ردیابی : یک شیء جذاب و رنگی مانند اسباب بازی را در فاصله 20 تا 30 سانتی متری از صورت نوزاد نگه دارید.به آرامی شی ء را در جهات مختلف بالا پایین، چپ و راست حرکت دهید. در طول مدت ، حرکات چشم نوزاد را دنبال کنید. نوزاد سالم باید به دنبال شیء با چشمانش بچرخد.شیء را تا زمانی که از دید او خارج شود، دنبال کند.

در انجام تست ردیابی چشم نوزاد باید به چند نکته دقت کنید:

  • زمانی تست را انجام دهید که نوزاد آرام و هوشیار باشد.
  • محیط را آرام و با نور کافی نگه دارید.
  • یک شیء درشت و رنگارنگ را انتخاب کنید که برای نوزاد جذاب باشد.
  • بهترین سن برای برای شروع تست ردیابی 4 تا 6 ماهگی است البته بعضی از نوزادان ممکن است زودتر از 4 ماهگی ردیابی را شروع کنند.
  • شیء را به آرامی در مقابل چشمان نوزاد حرکت دهید.

اگر فرزندتان به تست پاسخ نداد آن را دوباره در زمانی دیگر تکرار کنید و در صورتی که در مورد بینایی نوزاد خود نگرانی دارید مهم است که با پزشک اطفال خود صحبت کنید تا در صورت نیاز شما را به متخصص چشم ارجاع دهد.

2- تست پاسخ به نور :

در پاسخ به سوال ” چگونه بفهمیم چشم نوزاد سالم است؟ ” باید بگوییم می توانید از آزمایش پاسخ به نور استفاده کنید . این آزمایش بسیار ساده است و می توان آن را از ابتدای تولد انجام داد. این کار در یک محیط تاریک انجام می شود.

برای انجام آن، ابتدا دقت کنید که نوزاد خسته یا گرسنه نباشد سپس ، نوزاد را در آغوش خود بگیرید و روبروی خود نگه دارید. چراغ قوه را روشن کنید و آن را فاصله 30 سانتی متری از صورت نوزاد نگه دارید. نور چراغ قوه را به آرامی در جهات مختلف حرکت دهیدو در طول مدت حرکات چشم نوزاد را دنبال کنید.

در این تست نوزاد سالم، به صورت زیر واکنش نشان می دهد : 1- پلک زدن : اولین و طبیعی ترین واکنش نوزاد به نور ، پلک زدن است.

2- چرخاندن سر : نوزادان به طور طبیعی به سمت منبع نور ، سر خود را می چرخانند.

3- تغییر اندازه مردمک : در تعریف عامیانه، دایره سیاه وسط چشم ، مردمک گفته می شود.در هنگام انجام تست ، در نور زیاد ، مردمک چشم نوزاد کوچکتر می شود.

اگر نوزاد شما به نور واکنش نمی دهد ، ممکن است به خاطر خستگی، گرسنگی یا خواب آلودگی باشد و بهتر است در شرایط بهتری آزمایش را تکرار کنید و لی در صورتی که پس از چند بار تکرار ، نوزاد هیچ واکنش نشان نمی دهد، به پزشک اطفال یا مراکز بینایی سنجی مراجعه کنید.

منبع : What to know about vision problems in babies

What to know about vision problems in babies

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *