در این نوشته سعی کرده ایم به سوالات اساسی شما درباره لکنت زبان پاسخ دهیم. با ما همراه باشید.
لکنت زبان چیست؟
فهرست عناوین این نوشته
لکنت یک وقفه در جریان گفتار است که معمولا در سنین 2 تا 6 سالگی به یکباره در گفتار فرد دیده می شود. این اختلال با بروز انواع خاصی از ناهماهنگی ها مانند تکرار صداها، کشیده گویی و … نمایان می شود. شدت و نوع لکنت ممکن است در شرایط مختلف و از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد.
برای درمان لکنت به چه متخصص هایی مراجعه کنیم؟
یکی از مهم ترین دغدغه های افراد دارای لکنت یا والدینی که فرزندشان دچار لکنت شده است، پیدا کردن متخصصانی است که در این زمینه به شما کمک می کنند. آسیب شناس گفتار و زبان اولین کسی است که می تواند در درمان این اختلال گفتاری به شما کمک کند. در شرایطی نیز ممکن است مراجعه به یک روانشناس ضروری باشد. برای آشنایی با این متخصصان با ما همراه باشید.
- آسیب شناس گفتار و زبان: گفتار درمانی یکی از رشته های توانبخشی است که به فارغ التحصیلان آن گفتار درمانگر یا آسیب شناس گفتار و زبان گفته می شود. این متخصصان به از بین بردن انواع اختلالات گفتاری کمک میکنند.
- مشاور و روانشناس: در مواردی دیده می شود که فرد به خاطر لکنت زبان دارای حس خجالت، استرس، اضطراب و … است. در این صورت باید به روانشناس با تجربه مراجعه کنید تا این شرایط منجر به منزوی شدن و عدم ارتباط با دیگران نشود.
گفتاردرمانی
در صورتی که به دنبال درمان لکنت زبان هستید، باید هر چه سریعتر به آسیب شناس گفتار و زبان مراجعه کنید تا با شروع جلسات گفتار درمانی به از بین بردن لکنت کمک کند.. گفتار درمان در جلسه اول فرد را ارزیابی می کند و احتمالا سوالات زیر را از شما می پرسد. در نهایت با توجه به وضعیت فرد بهترین رویکرد درمانی را در نظر می گیرد.
- آیا لکنت زبان همیشه در گفتار فرد دیده می شود یا فقط گاهی اوقات؟
- اولین بار چه زمانی متوجه لکنت زبان او شدید؟
- در چه شرایطی لکنت زبان فرد بدتر می شود؟
- آیا کسی در خانواده شما سابقه لکنت دارد؟
- آیا تاثیری بر عملکرد فرد و تعامل اجتماعی او داشته است؟
- و…
متاسفانه برخی از افراد به جای مراجعه به آسیب شناس گفتار وزبان، به دنبال درمان لکنت به روش های مختلف هستند. برای نمونه تعدادی از آن ها به دنبال پیدا کردن خوراکی های برای درمان لکنت و … هستند. در صورتی که با این کارها فقط زمان طلایی برای درمان را از دست می دهند.
آیا لکنت درمان قطعی دارد؟
درمان قطعی لکنت زبان به سه عامل مهم بستگی دارد که هر کدام به سهم خود نقش بسزایی در درمان این اختلال دارند:
- انتخاب آسیب شناس گفتار و زبان با تجربه و متخصص
- میزان حمایت والدین و اطرافیان فرد دارای لکنت
- خود فرد دارای لکنت زبان
یک روش ثابت برای درمان لکنت در کودکان و بزرگسالان وجود ندارد که برای همه افراد کاربردی باشد. ممکن است روشی که برای یک نفر مناسب باشد برای دیگری مفید واقع نشود. بنابراین پس ار ارزیابی فرد، مشخص می شود که روند درمان باید به چه شکل باشد.
تعداد جلسات گفتار درمانی مورد نیاز برای درمان لکنت زبان به عواملی از جمله سن مراجعه کننده، شدت مشکل فرد، انگیزه فرد، همکاری اطرافیان و … بستگی دارد. مراجعه هر چه زودتر به مراکز گفتار درمانی، تعداد جلسات درمانی مورد نیاز را کاهش می دهد. متاسفانه بسیاری از والدین برای رفع گرفتگی زبان فرزندشان به نزد متخصصین غیر مرتبط می روند و در طول این مدت فرصت بسیار ارزشمندی را از دست می دهند.در صورتی که به دنبال آسیب شناس گفتار و زبان متخصص در این زمینه هستید، بر روی لینک مراکز گفتار درمانی کشور کلیک کنید. وب سایت سلام درمانگر لیستی از گفتاردرمانگران که همگی دارای مدرک معتبر و تجربه بالا هستند را برای شما معرفی کرده است.
مشاوره و روانشناسی
افرادی که لکنت زبان دارند به دلیل احساسات منفی ممکن است در جمع احساس نگرانی، اضطراب، ترس و حتی شرم داشته باشند. زمانی که فرد دچار استرس و نگرانی شود، لکنت زبان او افزایش می یابد. همچنین ممکن است فرد منزوی شود، از اجتماعات دوری کند و یا تصمیم بگیرد صحبت نکند. بنابراین مراجعه به روانشناس با تجربه برای رفع این مشکلات ضروری است و به فردی که لکنت زبان دارد کمک می کند تا با چنین چالش هایی مقابله کند.
روانشناس به شما کمک می کند تا طرز تفکری را که ممکن است لکنت را بدتر کند، شناسایی و تغییر دهید. بنابراین در از بین بردن استرس، اضطراب و مشکلات مرتبط با عزت نفس نقش بسزایی دارد. وب سایت سلام درمانگر لیستی از مراکز مشاوره و روانشناسی در کشور را برای شما جمع آوری کرده است که در صورت نیاز به روانشناس، با کلیک بر روی لینک مراکز مربوطه را مشاهده می کنید.
بسیاری از افراد، نیازمند خدمات توانبخشی یا روانشناسی هستند ولی به دلیل عدم آگاهی از خدمات رشته ها و اختلالات به وجود آمده، از این مطب به آن مطب در جستجوی درمانگر خوب هستند. مجله توانبخشی و مشاوره سلام درمانگر شامل فارغ التحصیلان رشته های مختلف توانبخشی از جمله گفتار درمانی، کار درمانی، فیزیوتراپی و همچنین معرفی مشاوران با تجربه در زمینه های مختلف روانشناسی و مشاوره می باشد. در صورت نیاز به مراکز گفتار درمانی و مشاوره بر روی لینک کلیک کنید تا با متخصصان در حیطه های مختلف توانبخشی و روانشناسی آشنا شوید.
وب سایت سلام درمانگر همچنین با انتشار مقالات معتبر، به تعریف صحیح اختلالات مختلف و نقش هر متخصص در بهبود آن ها پرداخته است.
چگونه با کودک دارای لکنت زبان رفتار کنیم؟
رفتار و برخورد والدین و اطرافیان با کودک یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در درمان لکنت زبان می باشد. بنابراین سعی کنید برای از بین رفتن این اختلال گفتاری نکات گفته شده در زیر را رعایت کنید:
- سعی کنید در خانه فرصت های زیادی برای صحبت کردن کودک فراهم کنید.
- زمانی را برای صحبت با یکدیگر اختصاص دهید. مخصوصا زمانی که کودک هیجان زده است و حرف های زیادی برای گفتن دارد.
- هنگامی که کودک صحبت می کند، با دقت گوش کنید و حرف او را قطع نکنید و روی محتوای پیام تمرکز کنید.
- آهسته و آرام صحبت کنید.
- وقتی کودک صحبت می کند، منتظر باشید تا او کلمه مورد نظر را بگوید. سعی کنید جملات کودک را کامل نکنید.
- هرگز به او نگویید چکار کند تا لکنت نداشته باشد.
- طول جملات خود را در هنگام حرف زدن با کودک کم کنید.
- به فرزندتان نشان دهید که مشتاق شنیدن هستید.
- از انجام کارهایی که منجر به استرس و اضطراب کودک می شوند خودداری کنید( فیلم های ترسناک، دعوای والدین، بازی با گوشی)
- فرزندتان را همانطور که هست بپذیرید.
- از به کار بردن توصیه هایی مانند نفس بکش، مکث کن، آرومتر حرف بزن و … بپرهیزید.
- برای مدتی بازی های غیر گفتاری را زیاد کنید.
- هنگام صحبت کردن به او نگاه کنید و تماس چشمی برقرار کنید.