غربالگری گفتار درمانی در کودکان از نوزادی تا زمان مهد کودک و پیش دبستانی توسط گفتار درمانگر قابل تشخیص است.
بدیهی است غربالگری در هر مقطع سنی، به صورت تخصصی و با توجه به توانایی های کودک در همان سن، توسط متخصص گفتار و زبان صورت می گیرد.
در این مطلب به برخی از نشانه ها و مهارت هایی که توسط گفتار درمانگر مورد بررسی قرار می گیرد؛ اشاره شده است. والدین نیز می توانند با توجه به این علائم، نسبت به درمان کودک خود اقدام کنند.
مهارت های مورد ارزیابی در غربالگری گفتار درمانی
فهرست عناوین این نوشته
- مهارت های مورد ارزیابی در غربالگری گفتار درمانی
- مداخلات درمانی برای کودکی که از غربالگری گفتار و زبان را انجام نمی دهد.
- مزایای غربالگری گفتاردرمانی زودهنگام
- بهبود مهارت های زبانی و ارتباطی
- بهبود عملکرد تحصیلی
- تقویت رشد عاطفی اجتماعی
- افزایش استقلال و کیفیت زندگی
- تقویت روابط والدین با کودک
- پیشگیری از مشکلات ثانویه
- غربالگری گفتار درمانی در پیش دبستانی
- اگر کودک از غربالگری گفتار درمانی عبور نکند چه اتفاقی می افتد؟
- بررسی غربالگری گفتار و زبان در کودکان
مهارت های کلیدی مورد ارزیابی در غربالگری گفتار و زبان برای کودکان توسط متخصصین گفتار درمانی مورد بررسی قرار می گیرند.
گفتار درمانگرها یا SLP ها در طول غربالگری گفتار و زبان به دنبال چندین مهارت کلیدی هستند، از جمله:
- قابل فهم بودن گفتار
- توجه به وظایف
- مهارت های اجتماعی اولیه
- دایره لغات
- ارتباط شفاف
ارزیابی این زمینه ها می تواند به شناسایی این که آیا کودک برای رسیدگی به مسائل اساسی که می تواند بر ارتباطات و موفقیت تحصیلی او تأثیر بگذارد؛ نیاز به مداخله گفتار درمانگر دارد یا نه، کمک کند.
مداخلات درمانی برای کودکی که از غربالگری گفتار و زبان را انجام نمی دهد.
اگر کودک غربالگری گفتار و زبان را انجام ندهد، آسیب شناس گفتار-زبان ممکن است برخی از مداخلات زیر را توصیه کند:
گفتار درمانی
گفتار درمانگر یا SLP ممکن است جلسات گفتاردرمانی مستقیم انفرادی یا گروهی کوچک را برای هدف قرار دادن حوزه های خاص مورد نیاز مانند بیان، واج شناسی، زبان دریافتی و بیانی یا ارتباطات اجتماعی توصیه کند.
آموزش والدین
گفتار درمانگر ممکن است برای والدین در مورد چگونگی اجرای استراتژی ها و فعالیت های زبان سازی در خانه برای تکمیل درمان، روش های ساده مربیگری و آموزش ارائه دهد.
کلاس درس
متخصص گفتار درمانی ممکن است تطبیق ها یا تغییرات خاصی را پیشنهاد کند که معلم می تواند در کلاس برای حمایت از نیازهای ارتباطی کودک انجام دهد؛ مانند استفاده از تصاویر، ساده سازی دستورالعمل ها یا ارائه زمان اضافی برای انجام فعالیت.
ارجاع برای ارزیابی بیشتر
اگر غربالگری تأخیرهای مهم تری را نشان دهد؛ متخصص احتمالاً ارزیابی جامع را برای تعیین مناطق خاص مشکل و نیازهای کودک توصیه کند. این کار می تواند شامل واجد شرایط شناخته شدن کودک برای برنامه آموزش فردی (IEP) شود.
فعالیت های تمرینی در خانه
گاهی اوقات گفتاردرمانگر فعالیت ها و استراتژی های خاصی را به والدین ارائه می دهد تا در خانه با کودک کار کنند تا نقاط ضعف کودک را هدف قرار دهند؛ مانند تمرین صداها، دنبال کردن دستورالعمل ها یا درگیر شدن در بازی تعاملی.
هدف این مداخلات رسیدگی به مشکلات ارتباطی کودک در مراحل اولیه، قبل از ایجاد چالش های تحصیلی یا اجتماعی بیشتر است. شناسایی و حمایت زودهنگام می تواند تفاوت قابل توجهی در پیامدهای بلند مدت کودک ایجاد کند.
مزایای غربالگری گفتاردرمانی زودهنگام
مهمترین مزیت مداخله زودهنگام برای کودکانی که در غربالگری گفتار و زبان موفق نمی شوند؛ شروع به موقع درمان است.
مداخله زودهنگام می تواند مزایای قابل توجهی برای کودکانی که غربالگری گفتار و زبان را پشت سر نمی گذارند، داشته باشد. از جمله این مزیت ها عبارتند از:
بهبود مهارت های زبانی و ارتباطی
گفتار و زبان درمانی اولیه می تواند به کودک کمک کند واژگان، دستور زبان و مهارت های بیان قوی تری را دریافت کنند و به او امکان می دهد تا خود را بهتر بیان کند و دیگران را درک کند.
بهبود عملکرد تحصیلی
با پرداختن به مشکلات ارتباطی در مراحل اولیه، کودکان آمادگی بیشتری برای موفقیت در محیط کلاس و درگیر شدن با محتوای آموزشی دارند. مداخله زودهنگام می تواند آمادگی مدرسه و نتایج تحصیلی را بهبود بخشد.
تقویت رشد عاطفی اجتماعی
گفتار درمانی و زبان درمانی اغلب شامل تمرکز بر مهارت های ارتباط اجتماعی و تعامل است که می تواند توانایی کودک را برای دوست یابی، شرکت در بازی و تنظیم احساسات خود افزایش دهد.
افزایش استقلال و کیفیت زندگی
با حمایت های مناسب، کودکانی که مداخله زودهنگام دریافت می کنند؛ احتمال بیشتری دارد که مهارت های مورد نیاز برای زندگی مستقل و افزایش خودکفایی را با افزایش سن ایجاد کنند.
تقویت روابط والدین با کودک
خدمات و مداخله زودهنگام به والدین کمک می کند و آن ها را راهنمایی می کند تا نیازهای فرزندشان را بهتر درک کنند و آن ها را توانمند می کند تا والدین مؤثری در رشد کودک خود باشند.
پیشگیری از مشکلات ثانویه
پرداختن به مسائل ارتباطی زودهنگام می تواند آن ها را از ایجاد مشکلات شدیدتر، مانند چالش های رفتاری، عزت نفس پایین، یا مشکلات در مدرسه باز دارد.
با استفاده از افزایش انعطاف پذیری مغز در اوایل دوران کودکی، مداخله زودهنگام به کودکان بهترین فرصت را برای دستیابی به پتانسیل کامل و پیشرفت می دهد.
غربالگری گفتار درمانی در پیش دبستانی
غربالگری گفتار و زبان پیش دبستانی راهی برای آسیب شناس گفتار-زبان (SLP) است تا کودکان (تقریباً در سنین 2.5 تا 5 سال) را در محیط مدرسه مشاهده کند.
گفتار درمانگر با توجه به مهارت های اجتماعی کودک با همسالان می تواند مشخص کند آیا آنها درک و استفاده مناسب از زبان و تولید صداهای گفتاری را نشان می دهند یا خیر.
سپس با توجه به مشاهدات خود تعیین می کند که آیا کودک غربالگری را پشت سر گذاشته است یا اینکه ارزیابی کامل گفتار و زبان را توصیه می کند.
جهت مطالعه بیشتر در منابع خارجی و معتبر می توانید اینجا کلیک کنید.
اگر کودک از غربالگری گفتار درمانی عبور نکند چه اتفاقی می افتد؟
اگر کودک غربالگری را پشت سر نگذارد، فرصتی است تا با والدین در مورد نیازهای کودک، گفتگوی باز داشته باشید.
مداخله زودهنگام بسیار مهم است زیرا می توان به نقاط ضعفی که کودک در آن با مشکل دست و پنجه نرم می کند رسیدگی کرد و قبل از رشد کودک و ورود به مدرسه و اجتماع کمک های لازم و مورد نیاز او را ارائه کرد.
بررسی غربالگری گفتار و زبان در کودکان
چندین مهارت وجود دارد که گفتاردرمانگرها در مراکز گفتار درمانی، مهد کودک ها و پیش دبستانی ها و یا والدین درمنزل می توانند برای تعیین این که آیا کودک به گفتار درمانی نیاز دارد یا نه؛ مورد بررسی و توجه قرار می گیرد.
از جمله این مهارت ها عبارتند از:
- تأخیر در زبان بیانی در سنین مورد انتظار
- مشکل درک دیگران و انجام دستورالعمل ها
- گفتار نامشخص و نامفهوم برای دیگران
- واژگان محدود و دایره لغات اندک نسبت به همسالان
- کیفیت صدای غیر معمول و عدم توانایی در تلفظ صحیح برخی حروف
- فقدان ارتباطات اجتماعی از جمله صحبت کردن یا تماس چشمی
- سابقه خانوادگی و مشکلات ارثی
هرچه تاخیر گفتار یا زبان زودتر شناسایی و برطرف شود، نتایج بلندمدت بهتری خواهد داشت. والدین در صورت داشتن هر گونه نگرانی در مورد رشد ارتباطی فرزندشان نباید در تماس با پزشک اطفال یا آسیب شناس زبان گفتار تردید کنند.