کودکان به طور معمول بین 10 تا 16 ماهگی شروع به راه رفتن می کنند. می دانیم که تغذیه یکی از عوامل تعیین کننده در فرایند راه رفتن کودک است. در ادامه قصد داریم انواع غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک را معرفی کنیم.
البته باید توجه داشته باشیم که تقریبا تا سن 2 سالگی، شیر مادر یا شیر خشک نقشی کلیدی در رشد کودک دارد و انواع غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک باید به عنوان مکمل در کنار شیر مصرف شوند.
انواع غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک
فهرست عناوین این نوشته
- انواع غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک
- 1. عدس پلو
- 2. سوپ مرغ و سبزیجات
- 3. سوپ جو
- 4. حبوبات نرم و پخته شده
- 5. سالاد میوه
- 6. تخم مرغ
- 7. گوشت قرمز و سفید
- 8. آووکادو
- 9. کلم بروکلی
- 10. کدو حلوایی
- 11. لبنیات
- 12. آجیلها و مغزها
- چه مواد و ویتامین هایی به راه افتادن کودک کمک می کنند؟
- چگونه پای کودک را برای راه رفتن تقویت کنیم؟
- آیا مکمل های غذایی برای راه رفتن کودک ضروری هستند؟
- چه فعالیت هایی به زود راه رفتن کودک کمک می کنند؟
- نشانه های راه رفتن کودک چیست؟
- چه زمانی باید نگران راه رفتن کودک باشیم؟
غذاهای مقوی ای که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد تاثیر مهمی در حفظ انرژی و شادابی کودکان به خصوص در زمان راه افتادن دارند:
1. عدس پلو
عدس پلو شامل یک ترکیب کامل از انواع ویتامین ها و پروتئین های مورد نیاز کودک برای راه افتادن می باشد. عدس سرشار از پروتئین بوده و گوشت چرخ کرده نیاز کودک به گوشت قرمز را تامین می کند. همچنین برنج منبعی سرشار از کربوهیدرات برای تامین انرژی و نیز کلسیم برای کمک به استخوان بندی کودک می باشد. سیب زمینی هم در تامین ویتامین های گروه ب و آهن نقش دارد.
2. سوپ مرغ و سبزیجات
مرغ منبع پروتئین بوده و نیاز کودک به گوشت سفید را تامین می کند. سبزیجات نیز منبع ویتامین ها و فیبر هستند. می توانید از سبزیجاتی مانند هویج، نخود فرنگی، سیب زمینی و کدو حلوایی استفاده کنید.
همچنین استفاده از سبزیجاتی با برگ سبز تیره مانند اسفناج و کلم بروکلی که حاوی آهن، فولات و کلسیم هستند نیز بسیار توصیه می شود.
3. سوپ جو
جو سرشار از فیبر است و کمک زیادی به هضم غذا می کند.
4. حبوبات نرم و پخته شده
می دانیم که حبوبات سرشار از پروتئین و فیبر هستند و برای کمک به راه افتادن کودک بسیار مفیدند. حبوباتی مانند نخود، لوبیا چیتی، عدس و ماش به دلیل نرمی بیشتر، برای کودکان مناسب تر می باشند. همچنین شما می توانید برای هرچه راحت تر بودن کودک خود، حبوبات پخته شده را له و یا پوره کنید.
از دیگر راه های گنجاندن حبوبات پخته شده در برنامه غذایی کودکان، اضافه کردن آن ها به مواد کتلت و کوفته و یا سالاد است.
5. سالاد میوه
سالاد میوه یک انتخاب فوق العاده برای میان وعده کودکان است. ترکیبی از میوه های رنگارنگ که سرشار از ویتامین ها، فیبر و مواد معدنی هستند. این سالاد به عنوان یکی از غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک، به رشد و سلامت فرزند شما کمک زیادی می کند.
بهترین و مفیدترین میوه هایی که می توانید برای تهیه سالاد از آن ها استفاده کنید شامل موز، پرتقال، سیب و آناناس هستند. موز نرم، شیرین و سرشار از پتاسیم است و به راحتی هضم می شود. پرتقال نیز به عنوان یکی از مرکبات، ویتامین C و آنتیاکسیدان فراوانی دارد و منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن کودک می گردد.
6. تخم مرغ
تخم مرغ یک غذای تقویتی فوق العاده برای راه افتادن کودک محسوب می شود. منبعی سرشار از پروتئین، چربی های سالم و ویتامین ها که علاوه بر کمک به راه رفتن کودک، به رشد مغز نیز کمک زیادی می کند.
علاوه بر تخم مرغ آب پز و نیمرو، شما می توانید تخم مرغ را با دیگر غذاها ترکیب کنید و یک وعده غذایی کامل و انرژی زا برای کودک خود آماده نمایید. یکی از این ترکیب ها، ترکیب تخم مرغ همزده با فرنی است. تخم مرغ را کاملا به هم بزنید و به مواد فرنی اضافه کنید.
ترکیب تخم مرغ آب پز شده با پوره سیب زمینی نیز بسیار نرم، لطیف و مقوی می باشد. همچنین می توانید با اضافه کردن کمی شیر و کره به سیب زمینی پوره شده، طعم آن را بهتر کنید.
مطلب پیشنهادی: [وسایل کمکی برای راه رفتن کودک]
7. گوشت قرمز و سفید
گوشت قرمز به عنوان منبعی غنی از آهن و پروتئین های با کیفیت، نقش مهمی در تامین انرژی و رشد عضلات کودک دارد. همچنین گوشت سفید (مرغ و ماهی) نیز سرشار از روی و اسید های چرب امگا 3 می باشد و به رشد استخوان ها و تقویت سیستم ایمنی کمک زیادی می کند.
باید توجه داشت که اهمیت ماهی در رشد کودک کمتر از مرغ و گوشت قرمز نیست بنابراین گنجاندن آن در برنامه غذایی کودک بسیار ضروری می باشد. انتخاب ماهی مناسب برای کودک، کمی پیچیده است اما به طور کلی ماهی های قزلآلا، سالمون و سنگسر از غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک هستند.
همچنین استفاده از عصاره گوشت گوسفند نیز می تواند مفید باشد.
8. آووکادو
آووکادو یکی از غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک می باشد. پتاسیم موجود در این میوه به رشد و تقویت عضلات کمک زیادی می کند و چربی های سالم موجود در آن برای تامین انرژی کودک مناسب هستند. آووکادو همچنین در رشد مغز کودک نیز تاثیر مفیدی دارد.
9. کلم بروکلی
کلم بروکلی یک قهرمان در دنیای سبزیجات است و فواید بسیار زیادی برای سلامتی کودک دارد. این سبزی منبعی غنی از ویتامین ها می باشد و مصرف آن منجر به تقویت دستگاه ایمنی و سلامت استخوان ها می گردد. کلم بروکلی همچنین سرشار از مواد معدنی مهم مثل آهن و کلسیم است که برای رشد بدن و ساخت استخوان ها ضروری هستند.
بنابراین کلم بروکلی به عنوان یکی از غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک، نقش مهمی در تقویت استخوان های پا دارد. بهترین راه برای گنجاندن این سبزی در برنامه غذایی کودک، اضافه کردن آن به سوپ ها و پوره ها می باشد. شما همچنین می توانید کلم بروکلی را بخارپز کرده و به ماست اضافه کنید تا یک میان وعده عالی برای کودک خود داشته باشید.
10. کدو حلوایی
کدو حلوایی منبعی غنی از ویتامین آ، بتاکاروتن و پتاسیم بوده و به رشد و نمو هرچه بهتر کودک کمک بسیاری می کند. پتاسیم موجود در این میوه باعث تقویت عملکرد عضلات شده و آن را به یکی از غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک تبدیل می کند.
کیک کدو حلوایی می تواند گزینه ای جذاب برای کودکان باشد؛ هرچند همانند کلم بروکلی، شما می توانید آن را به سوپ و پوره کودک نیز اضافه نمایید.
11. لبنیات
لبنیات به عنوان منبعی حیاتی برای رشد استخوان ها و عضلات کودک، سرشار از کلسیم و پروتئین می باشد. برای کودکانی که در آستانه راه رفتن هستند، بهتر است از لبنیات کم چرب استفاده شود. این دسته از محصولات علاوه بر تامین مواد معدنی مورد نیاز، حاوی چربی های سالم تری نیز هستند که برای رشد کودک مفیدتر است.
شیر، ماست و پنیر از شاخص ترین مواد لبنی مورد نیاز کودک می باشند؛ بنابراین شیر گاو کم چرب، ماست پروبیوتیک و پنیرهای نرم و کم چرب گزینه های مناسبی برای کودکان هستند. همچنین ترکیب ماست و میوه های خرد شده نیز می تواند یک غذای فوق العاده برای کمک به راه رفتن کودک باشد.
12. آجیلها و مغزها
این خوراکی ها سرشار از مواد مغذی هستند و به تقویت استخوان ها، عضلات و به طور کلی رشد کودک کمک زیادی می کنند. بادام، گردو، پسته، فندوق و بادام هندی مهم ترین آجیلهایی هستند که در راه افتادن کودک موثر می باشند.
این مغزها خود یک میان وعده سالم و عالی برای کودک محسوب می شوند اما شما می توانید آنها را به سالاد و یا ماست نیز اضافه نمایید تا کودک میل بیشتری برای خوردن آنها داشته باشد. همچنین بهتر است آجیل ها را به صورت خرد کرده به کودک بدهید؛ مصرف آجیل به صورت کامل می تواند برای کودکان زیر 4 سال خطرناک باشد.
مطلب پیشنهادی: [راه های زود راه رفتن کودک]
چه مواد و ویتامین هایی به راه افتادن کودک کمک می کنند؟
- ویتامین های K و D: این ویتامین ها برای سلامت استخوان ها و عضلات ضروری هستند و به کودک کمک می کنند تا استخوان های قوی تری داشته باشد و عضلاتش برای حرکت آماده شود.
- ویتامین های گروه B: این ویتامین ها به عملکرد صحیح سیستم عصبی کمک می کنند و برای هماهنگی حرکات بدن و حفظ تعادل بسیار مهم هستند.
- کلسیم: کودک برای راه رفتن به استخوان های قوی نیاز دارد و کلسیم نقش مهمی در رشد و تقویت استخوان ها بازی می کند.
- امگا 3: علاوه بر استخوان ها و ماهیچه های قوی، کودک به ذهنی فعال و پویا نیز برای راه رفتن نیازمند است؛ اسیدهای چرب امگا 3 به رشد مغز کمک زیادی می کنند.
- آهن: راه رفتن فرایندی می باشد که به انرژی زیادی نیاز دارد. آهن از موادی است که در تامین این انرژی نقش مهمی دارد. غذاهای غنی از آهن مانند گوشت و لوبیا به حفظ سطح انرژی کودک شما کمک می کنند.
چگونه پای کودک را برای راه رفتن تقویت کنیم؟
علاوه بر غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک که به طور کامل در بالا به آنها اشاره کردیم، راه های دیگری نیز برای کمک به راه رفتن وجود دارند. یکی از این راه ها، تقویت پای کودک می باشد. به طور کلی تقویت پاها به کودک کمک می کند تا مهارت های حرکتی مختلف را کسب کرده و برای فعالیت های روزمره آماده شود. همچنین هر پیشرفتی که کودک در راه رفتن به دست می آورد، به افزایش اعتماد به نفس او منجر می شود.
یکی از راه های تقویت پای کودک، ماساژ ملایم پاها می باشد. این کار با کمک به گردش بهتر خون در پاها، به تقویت عضلات او منجر شده و کودک را برای راه رفتن آماده تر می کند.
همچنین شما می توانید از کودک خود بخواهید که با تکیه به دیوار یا مبلمان، بایستد؛ این کار به بهبود تعادل کودک کمک زیادی می کند. در ادامه نیز می توانید او را تشویق کنید تا با کمک گرفتن از همان دیوار یا مبلمان، چند قدم بردارد.
از دیگر راه های تقویت پای کودک، بازی بالا و پایین پریدن است. شما می توانید از کودک خود بخواهید تا روی تشک یا تخت شروع به بالا و پایین پریدن کند و به او کمک کنید تا تعادل خود را حفظ نماید.
آیا مکمل های غذایی برای راه رفتن کودک ضروری هستند؟
در اکثر موارد مصرف مکمل های غذایی برای کودک ضروری نیست. کودک شما با داشتن یک برنامه غذایی سالم و متعادل و نیز فعالیت های بدنی مناسب مانند چهار دست و پا رفتن، بازی های تعادلی و … دیگر نیازی به مکمل ندارد.
اما در مواردی خاص، ممکن است کودک با کمبود برخی مواد غذایی مواجه باشد و پزشک برای او مکمل تجویز نماید؛ برای مثال کودکانی که به دلایل پزشکی یا شخصی رژیم غذایی محدودی دارند و یا جذب مواد مغذی در بدنشان با مشکل مواجه است، نیازمند استفاده از مکمل هستند.
مهم است بدانید که مکمل ها هرگز جایگزین یک رژیم غذایی متنوع و سالم نمی باشند و غذاهای مقوی برای راه افتادن کودک همیشه در اولویت هستند. همچنین نباید خودسرانه و بدون مشورت با پزشک، به کودک خود مکمل بدهید و بهتر است پیش از دادن هر نوع مکمل به کودک، نظر پزشک را جویا شوید.
چه فعالیت هایی به زود راه رفتن کودک کمک می کنند؟
اسباب بازی ها نقش مهمی در زود راه افتادن کودک دارند. شما می توانید با قرار دادن یکی از اسباب بازی های مورد علاقه کودک روی میز یا مبل، از او بخواهید تا به سمت اسباب بازی رفته و آن را بردارد. با این کار کودک تلاش می کند تا با کمک گرفتن از مبلمان یا میز بایستد و تعادل خود را حفظ کند.
همچنین شما می توانید همان اسباب بازی را به دست کودک بدهید و طرف دیگر آن را خودتان در دست بگیرید و همراه کودک شروع به راه رفتن کنید. با این روش هم در راه رفتن به کودک خود کمک کرده و از او حمایت می کنید و هم در عین حال آزادی عمل بیشتری به کودک می دهید.
راه دیگر، استفاده از یک چهارپایه است. از کودک بخواهید تا روی چهارپایه بنشیند، سپس با گرفتن دستان کودک به او کمک کنید تا از روی چهارپایه بلند شود. تکرار چند باره این فعالیت به تقویت عضلات پای کودک کمک می کند.
نشانه های راه رفتن کودک چیست؟
همانطور که پیش تر اشاره کردیم، به طور معمول کودکان بین سنین 10 تا 16 ماهگی شروع به راه رفتن می کنند. به اعتقاد ما و بسیاری دیگر از کارشناسان این حوزه، چهار دست و پا رفتن پیش نیازی برای راه رفتن است.
بنابراین مقدمه راه رفتن، چهار دست و پا رفتن است. بعد از آن کودک سلسه مراحلی را طی می کند تا در نهایت بتواند اولین گام ها را بدون کمک والدین بردارد. مهم ترینِ این مراحل عبارتند از:
- بالا کشیدن بدن و تلاش برای ایستادن
- ایستادن با تکیه به دیوار یا مبل و چرخاندن بدن برای مشاهده اطراف
- گام برداشتن با کمک دیوار یا مبل
- راه رفتن با کمک والدین
- برداشتن اولین گام ها بدون تکیه به والدین
مطلب پیشنهادی: [علت دیر راه رفتن کودک]
چه زمانی باید نگران راه رفتن کودک باشیم؟
گاهی اوقات به طور طبیعی راه رفتن کودک تا سن 18 ماهگی به تاخیر می افتد اما اگر این تاخیر بعد از 18 ماهگی نیز ادامه داشته باشد، نگرانی شما کاملا قابل درک است و باید به یک متخصص مراجعه کنید. بهترین گزینه مراجعه به یک کاردرمان و یا متخصص اطفال است. همچنین در صورت صلاحدید آنها ممکن است به متخصصان دیگر نیز ارجاع داده شوید.