اگر فرزندتان متوجه کلمات و صحبت های دیگران نمی شود احتمالا بدنبال علت درک پایین کودک تان هستید. در این نوشته به ترتیب محتمل ترین دلایل درک پایین کودک را برای شما نوشته ایم و در انتها گفته ایم که برای کمک به درک او می توانید چه اقداماتی را انجام بدهید.
قبل از آنکه درباره علت درک پایین کودک صحبت کنیم. لازم است در همین ابتدا بگویم که این مقاله جنبه تشخیصی ندارد. این مقاله به شما آگاهی می دهد تا برای بررسی علت دقیق به متخصص مربوطه مراجعه کنید.
۵ علت درک پایین کودک کدام اند ؟
فهرست عناوین این نوشته
می خواهم بصورت تیتر وار ۵ علت شایع از درک پایین کودکان را بگوییم. ممکن است دلایل دیگری هم باشد اما مهم ترین دلایل می تواند موارد زیر باشد:
- تاخیر گفتاری
- اتیسم
- کم شنوایی
- مشکل شناختی
- بیش فعالی
در ادامه در مورد هر کدام از این علت ها صحبت می کنیم و می گوییم که چطور هر کدام می تواند باعث کاهش درک کودک بشوند.
۱- تاخیر گفتاری
ما از طریق از کلمات و جملات با هم ارتباط برقرار می کنیم. از طریق کلمات آموزش می بینیم.
برخی از کودکان بدون هیچ دلیل پزشکی ، کلمات و جملات را دیرتر یاد می گیرند. به این کودکان ، کودکان دارای تاخیر گفتاری می گوییم.
قاعدتا این کودکان چون معنای درست بسیاری از کلمات و جملات را نمی دانند درک پایینی از گفته های دیگران دارند.
مثلا ممکن است کودک هنوز معنای واژه (( چرا )) را نداند. در این صورت اگر کسی به او بگویید <<چرا دوباره این کار رو کردی ؟>> معنای سوال او را کامل متوجه نخواهد شد.
مطلب پیشنهادی: چه چیزی باعث زودتر حرف زدن کودک می شود؟
همین کودک در صورت شروع برنامه گفتاردرمانی و یاد گرفتن معنای واژه <<چرا>> خواهیم دید که درک بالاتری بدست خواهد آورد.
پس می توانیم بگوییم علت درک پایین این کودک؛ تاخیر گفتاری است.
۲- اتیسم
در اختلال طیف اتیسم ( به انگلیسی autism ) کودک تمایلی به ارتباط برقرار کردن با دیگران ندارد. علایق این کودکان محدود است و شیفتگی بالایی به انجام حرکات تکراری دارند.
کودکانیکه در طیف اتیسم هستند به دلیل عدم تمایلشان در ارتباط برقرار کردن با دیگران ، معمولا درک پایین تری نسبت به محیط اطرافشان دارند.
ممکن است کودکی که اتیسم دارد نسبت به اسم خودش واکنشی نشان ندهد. بدین معنا که اگر اسم او را صدا کنیم بر نگردد یا توجهی نکند.
همچنین ممکن است برخی از این کودکان نسبت به خطرات محیط آگاه نباشند. بدین معنا که به سرعت به جلوی ماشین ها بروند یا از مواردی که باید بترسند خیلی ترس نداشته باشند.
اگرچه با گفتار درمانی و کاردرمانی می توان تا حدود زیادی درک آنها را افزایش داد. با این حال باید بدانیم که یکی از علت های درک پایین کودک می تواند اتیسم باشد.
مطلب مفید: آیا کودکان اتیسم به مدرسه می روند؟
تشخیص اوتیسم صرفا با دیدن این علائم انجام نمی شود. کودک می بایست برای مدت طولانی تحت نظر پزشک متخصص باشد و همزمان تحت آموزش گفتاردرمانی و کاردرمانی باشد . پس از ان می توان نسبت به اینکه کودک در طیف اتیسم است شک کرد.
۳-کم شنوایی
ما از طریق گوش خود کلمات و جملاتی که دیگران می گویند را می شنویم و سپس درک می کنیم. یکی دلیل درک پایین کودک می تواند کم شنوایی باشد.
اگر فرزند شما نسبت به برخی از صدا ها واکنش نشان می دهد این بدین معنا نیست که شنوایی او کامل است. در جهان اطراف ما انواع صداها با بلندی و فرکانس متفاوت وجود دارد.
برای تست دقیق مهارت هایی شنیداری می بایست به کلینیک شنوایی سنجی مراجعه کنیم.
برای کودکان معمولا از تست شنوایی abr استفاده می کنند و برای بزرگسالان از تست شنوایی با تن خالص استفاده می کنند. این تست ها بصورت دقیق می توانند وضعیت شنیداری را به ما بدهند.
کودکانیکه کم شنوایی دارند ممکن است زمانی متوجه کلام ما بشوند که با صدای بلند صحبت کنیم.
۴- مشکلات شناختی
برخی از کودکان نسبت به سایر هم سن سالان خود درک پایین تری دارند. این درک صرفا کلامی نیست بلکه از محیط خود درک پایین تری دارند.
ممکن است ترس از غریبه ها نداشته باشند.
ممکن است یک بازی که سایر کودکان براحتی انجام می دهند را به سرعت یاد نگیرند و نتوانند براحتی انجام بدهند.
ممکن است نتوانند به خوبی همانند سایر دوستانشان نقاشی بکشند ( علی رغم اینکه آموزش نقاشی دیده اند)
ممکن است متوجه کنایه یا شوخی اطرافیان نشوند.
ممکن است براحتی فریب دوستانشان را بخورند.
علت درک پایین کودک در این موارد می تواند مشکل شناختی کودک باشد. برای کمک به مشکل شناختی می بایست از روانشناس کودک ، کاردرمانگر ، گفتار درمانگر کمک گرفت.
۵- بیش فعالی
بیش فعالی یا مشکل در نقص توجه ( به انگلیسی adhd ) یکی از اختلالات شایع دوران کودکی است. این اختلال با نقصان در توجه ، کاهش دامنه توجه ( به پایان نرساندن کارها ) شناخته می شود.
کودکی که مشکل در نقص توجه دارد ممکن است به صحبت گوینده توجه کافی را نشان ندهد. در این صورت ممکن است بخشی از گفتار او را درک نکند و متوجه نشوند. در این صورت درک اون از گفته های دیگران پایین تر خواهد بود.
همچنین کودکی که بیش فعال است ممکن است درک پایینی از خطرات و محیط خود نشان دهد.
اگر چه در گذشته برای درمان مشکل بیش فعالی مصرف دارو گزینه اول بود امروزه درمان های کار درمانی در اولویت قرار دارد.
جمع بندی :
در این نوشته به زبان ساده سعی کردیم ۵ علت درک پایین کودک را بیان کنیم. امیدوارم که این نوشته به شما کمک کرده باشد. با این حال اگر سوالی دارید در بخش نظرات زیر این همین پست مطرح کنید تا در سریع ترین زمان ممکن به شما پاسخ بدهیم.
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان