علت خارش گوش چیست و چگونه آن را درمان کنم؟

خارش گوش میتونه علل زیادی داشته باشه. بعضی از این علت ها مربوط به یک مشکل در خود گوش، و بعضی ها مربوط به مشکلات اطراف گوش هستن. گوش یکی از حساس ترین و مهمترین اعضای بدن ماست. بنابراین خیلی موضوع مهمیه که ما بدونیم این خارش از کجا میاد تا بتونیم به درستی اون رو درمان کنیم. به همین خاطر علت خارش گوش رو به دو دسته کلی تقسیم می‌کنم و در این مقاله به هر کدوم می پردازم. بعد از اون؛ روش های امنی رو بهت معرفی میکنم که با انجام دادن اونها میتونی خارش گوش رو درمان کنی یا تا حد بسیار زیادی کمترش کنی.

این رو هم بگم که خاراندن گوش در هیچ شرایطی توصیه نمیشه و تا جایی که میتونی باید ازش پرهیز کنی چون تمومی نداره و متاسفانه بیشتر هم میشه. با من تا پایان همراه باش تا بهت بگم چکار باید بکنی.

علت خارش گوش چیه؟

عفونت گوش، وجود یک جسم خارجی در گوش، سوراخ کردن گوش و پیرسینگ، خشکی پوستِ درون مجرای گوش و .. از دلایل شایع خارش گوش هستن. همینطور برخی از آلرژن ها و آلودگی صوتی هم میتونه باعث خارش یا درد در گوش بشه. علت خارش گوش رو به دو دسته کلی درونی و خارجی تقسیم کردم و در ادامه به هر کدوم می‌پردازم:

۱- عللی که ناشی از وجود یک مشکل در خود گوش هستن و دقیقا مربوط به خود گوش هستن.

۲- عللی که ناشی از یک مشکل در اطراف گوش و یا سر و گردن هستن و دقیقا به خود گوش مربوط نیستند.

علل خارش گوش که دقیقا مربوط به گوش هستند

علت خارش گوش می‌تونه ناشی از بروز هر کدوم از موارد پایین باشه :

  1. عفونت گوش: عفونت گوش که معمولا با سرگیجه و تب خودش رو نشون میده میتونه از اصلی ترین دلایل خارش گوش باشه و اکثرا با درد همراه میشه. در صورتی که مایع چرکی از گوشت خارج میشه یا با تغییر وضعیت سر، خارش و درد گوشت بیشتر میشه، باید خیلی زود به پزشک مراجعه کنی تا گوشت رو معاینه کنه.
  2. مسدود شدن کانال گوش با جرم: جرم گوش یک ماده موم ماننده که وجودش برای سلامت گوش ضروریه. زیاد بودن مو های مجرای گوش، استفاده بیش از حد از وسایل تمیز کننده، استفاده مداوم از سمعک و گوش بند و .. میتونه باعث جلوگیری از خروج مقدار اضافی این ماده بشه. اگر مقدار این ماده زرد رنگ بیش از نیاز باشه و خارج نشه مشکلاتی رو ایجاد میکنه که خارش و درد گوش از جدی ترین اونها هستن.
  3. سر و صدای بلند و پرده گوش: محیط های دارای آلودگی صوتی بالا میتونه در دراز مدت باعث آسیب زدن به بعضی از اجزای گوش بشن. این آسیب ها بعد ها باعث احساس خارش در گوش میشن. مثلا آسیب دیدن پرده گوش میتونه خارش گوش و حتی درد ایجاد کنه.
  4. وسایل خارجی مثل هندزفری یا سمعک: پوست مجرای گوش حساس و بسیار نازکه و با کوچکترین وسایل هم میتونه تحریک بشه. قرار گرفتن یک جسم خارجی از دو نظر میتونه گوش رو تحریک کنه. یا با موادی که داره میتونه باعث ایجاد حساسیت در پوست بشه و یا با اسیب زدن به پوست، باعث خارش در گوش میشه. بنابراین سعی کن زمان استفاده از هندزفری رو کمتر کنی و از مواد مرغوب و غیر حساسیت زا تهیه اش کنی.
  5. وجود یک جسم خارجی یا حشرات: در موارد زیادی یک حشره ممثل عنکبوت های کوچیک وارد گوش میشن و با حرکت کردنشون احساس خارج گوش به ما دست میده. این اتفاق بیشتر در مناطق روستایی رخ میده. با وارد چند قطره گوش، حشره به راحتی و بدون اسیب خارج میشه.
  6. آسیب دیدن بخشی از گوش: اگر به هردلیلی بخشی از گوش دچار آسیب بشه، میتونه خودش رو به صورت خارش و درد در گوش نشون بده. مثلا پاره شدن جزئی پرده گوش باعث خارش در گوش میشه.

در بالا برخی از مواردی که میتونه در گوش وجود داشته باشه و باعث خارش و حتی درد بشه رو آوردم. اما گاهی ممکنه مشکلاتی خارج از گوش هم باعث ایجاد خارش در ناحیه گوش بشه. در ادامه برخی از این موارد رو برات آوردم تا بهتر درک کنی که علت خارش گوش چه چیزی میتونه باشه.

علل خارش گوش که دقیقا مربوط به گوش نیستند

  1. خشکی و بیماری های پوست: برخی بیماری ها مانند اگزما و کهیر باعث بروز خشکی در پوست می‌شن. خشک شدن پوست گوش هم ممکنه رخ بده. بنابراین اگر در اطراف گوش‌ت پوسته های جدا شده و خشک از پوستت رو میبینی احتمالا به همین دلیل هست که گوشت دچار خارش شده.
  2. انجام پیرسینگ یا بریدگی غضروف: پیرسینگ، جراحی روی گوش یا سوراخ کردن گوش برای انداختن گوشواره، باعث ایجاد خارش در گوش خواهند شد. البته این یک علامت مثبت و مفیده و نشون میده گوش داره خودش رو ترمیم میکنه. اگر خارش در گوش زیاده میتونی از پزشک بخوای یک پماد تسکین دهنده موضعی برات تجویز کنه. یادت باشه هرگز گوش‌ت رو نخارون چون فقط اوضاع رو بدتر میکنی و متاسفانه شدیدتر میشه.
  3. آسیب دیدن پوست مجرای گوش: مجرای داخلی گوش، پوست بسیار نازکی داره. با وارد شدن هر جسم سختی مثل ناخن گیر یا گوش پاک کن این پوست دچار خراش میشه و با نفوذ باکتری ها به محل آسیب، ممکنه احساس خارش کنی. این مورد یکی از پیش زمینه های بروز عفونت گوش هم می‌تونه باشه. بنابراین باید خیلی جدی از زخم یا خراش ایجاد شده مراقبت کنی تا مشکل بزرگتری برات ایجاد نکنه.
  4. حساسیت به ذرات موجود در هوا: برخی افراد به گرده ها و مواد موجود در هوا حساسیت دارند. در مواردی این مواد میتونن باعث بروز آلرژی و خارش در ناحیه لب ها، چشم ها و پوست بشن. در موارد کمی این حساسیت و خارش گوش رو هم تحت تاثیر خودش قرارمیده و باعث بروز خارش در گوش میشه.
  5. حساسیت به مواد غذایی خاص: بعضی مواد مانند گلوتن در بسیاری از مواد غذایی وجود دارند که برای عده ای آلرژن یا حساسیت زا هستن. این مواد باعث بروز مواردی از حساسیت و تحریک میشن و خارش گوش هم از عوراض آنها میتونه‌ باشه.
  6. حساسیت به داروی خاص: بعضی از دارو میتونن علت خارش گوش باشن. این دارو ها باعث بروز حساسیت یا تداخل دارویی میشن. پنی سیلین ها و انتی بیوتیک ها از این دسته هستن. ممکنه یک انتی بیوتیک عوارض و حساسیتی رو برای گوش ایجاد کنه که باید جدی گرفته بشه و توسط پزشک بررسی بشه.

اولین قدم در برخورد خارش گوش

گوش تنها عضو سر هست که بدون واسطه به مغز راه داره. همین یک جمله کفایت میکنه تا اهمیت هرگونه تغییر در گوش و انتخاب درمان مناسب رو برسونه. بنابراین باید بدون درنگ با یک متخصص صحبت کنی تا گوش‌ت رو معاینه کنه و پس از تشخیص علت خارش گوش، بهترین درمان رو برات انتخاب کنه.

تشخیص بیماری های گوش باید به دقت انجام بشه. بهترین کسی که میتونه این کار رو انجام بده باید دارای ابزار های مناسب باشه. من بهت پیشنهاد میکنم که برای قدم اول، از یک شنوایی شناس کمک بگیری.

مراکز شنوایی سنجی سراسر کشور

متخصص شنوایی شناسی با ابزار ها و تجربیاتش بهترین تشخیص رو میده و بهت میگه که از چه راهی برای درمان اقدام کنی. بنابراین با مشورت یک متخصص مشکلت حل میشه.

روش های درمان خارش گوش چیه؟

در بیشتر موارد خارش گوش خیلی سریع و آسان توسط متخصص برطرف میشه. شنوایی شناس یا پزشک گوش و حلق و بینی، با بررسی علائم و دیدن وضعیت گوش، تشخیص میده که احتمالا مشکلت از کجاست و باید چطور حلش کنی. طبق تجربیات من معمولا از روش های پایین برای درمان استفاده میکنن:

  • عفونت گوش که از علت های اصلی خارش گوشه، معمولا در مراحل اولیه به درمان دارویی پاسخ میده. اگر پزشک تشخیص بده که درمان دارویی جوابگو نیست، ممکنه جراحی رو توصیه کنه تا از پاره شدن پرده گوش و آسیب های جدی بیشتر به شنوایی جلوگیری کنه. درصورتی که بعد از حل مشکل عفونت، شنوایی دچار مشکل بشه باید توسط شنوایی سنج بررسی بشه.
  • در صورتی ک خارش ناشی از خشکی باشه؛ در قدم اول با تجویز آبرسان و مرطوب کننده سعی میکنن که علائم خشکی رو کم کنن. بعدا با تشخیص بیماری‌ای که عامل اصلی خشکی باشه، به درمان ادامه میدن.
  • اگر گوش جرم داخلی داشته باشه پزشک با اطمینان اون رو خارج می‌کنه و خیلی سریع علائم خارش برطرف میشه. این کارو رو با شست و شوی گوش انجام میده. ممکنه نیاز داشته باشی تا برات دارو هم تجویز کنه تا جرم گوش برنگرده و دوباره مجرا رو مسدود نکنه.
  • برای خارش ناشی از پیرسینگ یا جراحی، معمولا به تجویز پماد های موضعی مسکن بسنده میکنن. چون این خارش نشان از بروز یک مشکل نیست و گوش در حال ترمیم و اصطلاحا درحال جوش خوردن است.
  • گاهی ورود حشرات یا جسم خارجی به گوش باعث خارش میشه. در این شرایط متخصص با ابزار مناسب اون رو خارج می‌کنه. مثلا برای خروج حشرات از گوش، فقط مقداری قطره گوش رو داخل گوش میچکونه تا حشره خارج بشه.
  • در صورتی که خارش گوش ناشی از مصرف دارو باشه؛ یا بر اثر تداخل دارویی ایجاد شده باشه، با نظر پزشک معالج دارای دیگری با مکانیسم اثریکسان تجویز خواهد شد.
  • اگر پزشک تشخیص بده که سمعک یا گوش‌بند علت خارش گوش باشه، در قدم اول جنس سمعک و گوش‌بند رو بررسی میکنه تا مطمئن بشه از مواد حساسیت زا در اون بکار نرفته باشه. در مرحله بعد ممکنه یک نوع دیگه از سمعک رو تجویز کنه اما در هر صورت استفاده از سمعک رو منع نمیکنه چون برای شنوایی ضروریه. اما توصیه میشه تا استفاده از هندزفری رو محدود کنید.

به جز این موارد، گاهی نیاز است بنابه شرایط گوش و نوع علت خارش گوش، درمان دارویی آغاز شود. این تشخیص بر عهده پزشک متخصص گوش و حلق و بینیه. در ادامه به برخی از این دارو ها اشاره می‌کنم.

دارو های رایج برای درمان خارش گوش

نسبت به وضعیت گوش ممکنه پزشک تصمیم بگیره از درمان دارویی استفاده کنه. دارو ها با مکانیسم های اثر متفاوت، برای شرایط متفاوت تجویز میشن. به عنوان مثال از آنتی بیوتیک ها برای عفونت استفاده می‌کنیم. این دارو ها به صورت پماد یا قرص و شربت در دسترس هستند. در مقابل عفونت های خارجی،‌ از الکل رقیق شده به عنوان قطره گوش استفاده شده اما برای مصرف طولانی مدت توصیه نمیشه.

اگر همراه با خارش، التهاب هم مشاهده بشه، از داروی ضد التهاب استفاده میشه. پماد های استروئیدی از رایج ترین شکل های دارو برای التهاب گوش به شمار میرن. یکی از بهترین گزینه ها پماد هیدروکورتیزون ۱ درصد هست. از پماد بتامتازون ۰.۱ درصد هم استفاده میشه. پماد آنتی بیوتیک مانند باسیتراسین یا نئوسپورین هم عملکرد بسیار خوبی داره.

برای مقابله با جرم اضافی گوش از قطره ها استفاده می‌کنن. قطره کلرامفنیکل (Chloramphenicol) – قطره سیپلکس یا سیپروفلوکساسین (Ciprofloxacin)، گلیسیرین فنیکه (Glycerin pheniqe) از رایج ترین قطره های گوش برای از بین بردن جرم اضافی گوش هستند. همچنین ممکن است از سرم نمکی برای شست و شوی گوش استفاده بشه که باید حتما توسط پزشک مجرب انجام بشه تا به گوش آسیب وارد نکنه.

ب

قطره هایی برای درمان خارش ناشی از وجود قارچ در گوش هم وجود دارند. از جمله این قطره ها می‌تونم به قطره گوش: کلوتریمازول اشاره کنم. این قطره به عنوان درمان عفونت قارچی گوش استفاده می شود. از داروهای دیگر مانند میکونازول، اکونازول و آمفوتریسین B هم استفاده میشه.

د

ب

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *