شنوایی یکی از 5 حس ما است. ما در فرآیند پیچیده ای صدا رو دریافت می کنیم و معنای ان را دریافت می کنیم. در این نوشته به زبان ساده می خواهیم مراحل شنیدن صدا را ذکر کنیم و به شما پاسخ بدهیم که چگونه صدا را میشنویم. با ما همراه باشید.
شاید دوست داشته باشید بدانید: بهترین مرکز گفتار درمانی کودکان در تهران
فهرست عناوین این نوشته
مراحل شنیدن صدا
در این ویدیو به صورت انیمیشن مراحل شنیدن صدا را می بنید.
همانطور که در این ویدیو می بینید مراحل شنیدن صدا به شرح ذیل است.
- صدا از طریق لاله گوش به سمت کانال گوش هدایت می شود.
- امواج صوتی باعث لرزش پرده گوش می شوند.
- بعد از لرزش پرده گوش ، استخوانچه های پشت پرده حرکت می کنند.
- حرکت پرده گوش از طریق استخوانچه ها به حلزون گوش منتقل می شود.
- با لرزش حلزون گوش ، مایع و سلولهای مویی شکل درون آن به حرکت در می آیند.
- حرکت هر سلول مویی شکل منجر به ارسال یک پیام به عصب گوش می شود.
- عصب گوش ، پیام ها را جمع اوری و به مغز می فرستد.
- مغز پیامها را تحلیل و معنای انها را متوجه می شود.
از طریق مراحل فوق ( مراحل شنیدن گوش ) ما صداها را می شنویم و درک می کنیم.
در ادامه بخش های مهم گوش را به زبان ساده توضیح می دهیم.
تقسیم بندی گوش
گوش را می توان به سه بخش تقسیم کرد:
- گوش خارجی
- گوش میانی
- گوش داخلی
در صورت بروز مشکلات شنوایی میبایست به مراکز شنوایی سنجی مراجعه کنید. از طریق لیست زیر میتوانید به لیست مراکز شنوایی سنجی سراسر کشور دسترسی پیدا کنید:
لیست کلینیک های شنوایی سنجی کشور
در ادامه درباره قسمت های مختلف گوش صحبت می کنیم.
گوش خارجی
گوش خارجی شامل لاله گوش و کانال گوش است. لاله گوش صدا را به کانال گوش هدایت می کند و در نهایت صدا سبب لرزش پرده گوش می شود.
گوش میانی
گوش میانی از پشت پرده گوش آغاز می شود. لرزش پرده گوش از طریق استخوانچه ها به گوش داخلی منتقل می شود. این استخوانچها از یک سر به پرده گوش و از سر دیگر به گوش داخلی متصل هستند. لرزشی که این استخوانها به گوش داخلی منتقل می کنند سبب تکان خوردن مایع درون گوش داخلی می شود.
گوش داخلی
حرکت مایع درون گوش داخلی، باعث تکان خوردن سلول هایی مویی و در نتیجه تحریک عصب شنوایی می شود. لرزش سلول مویی سیگنالهای الکتریکی ایجاد شده از گوش داخلی به عصب شنوایی می فرستند. در نهایت مغز این سیگنالهای الکتریکی بشکل صدا تفسیر می کند.
[ نوشته مرتبط : همه چیز درباره کم شنوایی ]
چه جوری صدا را می شنویم؟
شنوایی یکی از پنج حس اصلی است که انسان و بسیاری از موجودات دیگر را قادر می سازد تا محیط خود را درک کنند. نقش مهمی در ارتباطات، تعامل اجتماعی و بقا دارد. فرآیند شنوایی پیچیده است و شامل پدیده های فیزیکی، ساختارهای بیولوژیکی و فرآیندهای عصبی است که در ادراک صدا به اوج خود می رسد.
فرآیند شنوایی شامل یک تعامل پویا بین محیط فیزیکی و معماری پیچیده سیستم شنوایی است. از تولید امواج صوتی تا انتقال و پردازش آنها در مغز، هر مرحله برای شنوایی موثر ضروری است. درک اینکه چگونه می شنویم نه تنها جنبه ای اساسی از تجربه انسانی را روشن می کند، بلکه راهبردهایی را برای رسیدگی به آسیب های شنوایی و توسعه فن آوری برای ارتباطات صوتی ارائه می دهد. همانطور که تحقیقات در حال پیشرفت است، ممکن است بینش های عمیق تری را در مورد پیچیدگی های ادراک شنیداری و اهمیت آن در زندگی خود کشف کنیم.
ماهیت صدا
صدا یک موج مکانیکی است که از ارتعاش یک جسم ناشی می شود. این ارتعاشات امواج فشاری را در هوا (یا سایر رسانهها) تولید میکنند که با فرکانس (که ارتفاع را تعیین میکند)، دامنه (که میزان بلندی صدا را تعیین میکند) و شکل موج (که به تامبر کمک میکند) مشخص میشود. در اصل، صدا را می توان به عنوان تغییراتی در فشار هوا که گوش ما می تواند تشخیص دهد تعریف کرد.
انتشار صدا
پس از تولید، امواج صوتی از منبع در همه جهات به سمت بیرون حرکت می کنند تا زمانی که با یک شی یا رسانه مواجه شوند. سرعت حرکت صدا به محیط بستگی دارد. به عنوان مثال، صدا در آب سریعتر از هوا حرکت می کند.
امواج صوتی می توانند تحت تأثیر عوامل مختلفی در طول سفر خود قرار گیرند، از جمله:
انعکاس: هنگامی که امواج صوتی از سطوح پرتاب می شوند و پژواک ایجاد می کنند.
شکست: هنگامی که امواج صوتی با عبور از رسانه های مختلف جهت خود را تغییر می دهند.
جذب: وقتی مواد انرژی صوتی را جذب می کنند، دامنه موج را کاهش می دهد.
درک و تفسیر صدا
درک صدا نه تنها شامل ویژگی های فیزیکی امواج صوتی، بلکه شامل پاسخ های شناختی و احساسی نیز می شود. عواملی مانند آشنایی، زمینه و نشانه های اجتماعی می توانند بر نحوه تفسیر صدا تأثیر بگذارند. به عنوان مثال، فرکانس یکسان ممکن است بسته به زمینه اطراف یا تجربیات شخصی با صداهای مشابه، واکنشهای احساسی متفاوتی را برانگیزد.
علاوه بر این، محلی سازی صدا – تعیین جهتی که صدا از آن نشات می گیرد – با اختلاف زمانی و تفاوت شدت صدا که به هر گوش می رسد آسان می شود. مغز از این اطلاعات برای ایجاد حس آگاهی فضایی، کمک به ارتباط استفاده می کند.
جمع بندی :
ما در این نوشته مراحل شنیدن صدا را به زبان ساده توضیح داده ایم. گفتیم که چطور صدا از طریق لاله گوش به سمت کانال گوش هدایت می شود. امواج صوتی منجر به لرزش پرده گوش و استخوانچه های آن می شود و در نتیجه آن، حلزون و سلولهای مویی شکل حرکت می کنند. سلولهای مویی شکل انرژی میکانیکی صدا را تبدیل به امواج الکتریکی و تحریک عصب و در نهایت دریافت پیام از مغز می شوند.
ما سعی کردیم به زبان ساده بگوییم که چطور صداها را می شنویم. اگر در این رابطه سوالی دارید می توانید در قسمت نظرات از ما بپرسید.
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان
سلام ببخشید ایا مشکل در شنوایی تاثیری بر گفتار هم داره؟
خیلی ممنون مطلب مفیدی بود
آیا مشکل در شنوایی ارثی است؟