سه راه فهمیدن علت تاری چشم

سه راه فهمیدن علت تاری چشم

در این نوشته به زبان ساده می خواهم به شما بگویم که چطور می توانید علت تاری چشم خود را تا حدودی بفهمید. تاری چشم یا تاری دید به دلایل مختلفی می تواند رخ بدهد. در اینجا در مورد سه راه فهمیدن علت تاری چشم به زبان ساده می نویسم. فراموش نکنید تشخیص دلیل قطعی با چشم پزشک یا بینایی سنج است.

 علت تاری چشم

به طور کلی سه دلیل شایع تاری چشم عبارت اند از :

  • عیوب انکساری : مقصود همان دور بینی ، نزدیک بینی و آستیگماتیسم است.
  • پیر چشمی : از میانسالی بوجود می آید و افراد دیدن اشیا نزدیک برایشان سخت است.
  • آب مروارید : تشکیل یک فضای کدر ابری بر روی عدسی چشم که بینایی را مختل می کند. آب مروارید معمولا در سنین بالا رخ می دهد.

اگر شما دانش آموز هستید، علت تاری دید شما می تواند خستگی چشم باشد که در این نوشته در این باره نیز نوشته ایم. در ادامه درباره این سه علت تاری چشم و روشهای فهمیدن علت تاری چشم نوشتیم. با من همراه باشید.

تاریِ دید به علت عیوب انکساری چگونه است؟

شکل چشم ما طوری طراحی شده است که در آن نور به بهترین حالت ممکن به شکبیه برسد. شبیکه نور را به پیام های عصبی تبدیل می کند و از طریق عصب بینایی به مغز می فرستد. اگر نور به درستی بر روی شبکیه متمرکز نشود، فرد نمی تواند نور یا تصویر را بصورت واضح ببیند. در این حالت فرد به علت عیوب انکساری دچار تاری دید شده است.

عیوب انکساری شایع ترین دلیل تاری چشم هستند. پس قاعدتا برای فهمیدن علت تاری چشم باید اول از همه سراغ این عیوب برویم. سه نوع عیوب انکساری داریم که در ادامه ذکر کرده ایم:

دور بینی: افراد دور بین همانطور که از نامش مشخص است اشیا با فواصل دور را به خوبی می بینند. اما اشیا با فواصل نزدیک را تار می بییند. بنابراین اگر در دیدن اشیا نزدیک خودتان یا در خواندن کتاب ها مشکل دارید احتمالا فهمیدن علت تاری چشم تان سخت نیست و بخاطر دوربینی شما است.

سه راه فهمیدن علت تاری چشم
فرد دور بین اجسام نزدیک را تار می بیند.

نزدیک بینی: نزدیک بین ها، اجسام نزدیک را به خوبی می بینند و اجسام با فاصله دور را تار می بییند. برای فهمیدن علت تاری دید خود به تفاوت دید خود بین اشیا نزدیک و دور دقت کنید.

آستیگماتیسم: به صاف نبودن سطح عدسی و یا قرنیه چشم،‌ آستیگماتیسم می گویند. به عبارتی هرگونه تغییر شکل و ساختار چشم، باعث بروز آستیگماتیسم در چشم ها و تاری دید خواهد شد. تفاوت آستیگماتیسم با نزدیک بینی و دوربینی در این است که فرد آستیگمات،‌ در تمام فواصل (هم دیدن اشیا دور و هم نزدیک) دچار تاری دید می شود. بنابراین اگر هم در دیدن اشیا نزدیک و هم در دیدن اشیا دور، دچار تاری دید باشید، احتمالا به آستیگماتیسم مبتلا هستید.

تاریِ دید به علت پیر چشمی چگونه است؟

عدسی چشم، وظیفه دارد نور را به شبکیه برساند و در یک نقطه‌ی خاص متمرکز کند. عدسی چشم نسبت به فاصله اشیا از چشم، خود را ضخیم و نازک می کند تا هدایت و تمرکز نور به بهترین شکل انجام شود. در اثر افزایش سن،‌ عدسی توانایی ضخیم و نازک شدن خود را تا حدودی از دست می دهد. بنابراین هدایت نور به خوبی انجام نشده و در دیدن اشیا نزدیک، دچار تاری در دید خواهید شد.

افراد دارای پیر چشمی اولین باز زمانی متوجه پیر چشمی خود می شوند، که مجبور شوند متنی را از نزدیک مطالعه کنند. به عبارت دیگر، افراد داری پیر چشمی در دیدن اشیا نزدیک دچار تاری دید می شوند اما اجسام دور تر را خوب و بدون مشکل می بینند. به عنوان مثال، این افراد در زمان مطالعه مجبور می شوند کمی کتاب را از خود دور کنند تا بتوانند آن را مطالعه کنند.

افزایش سن و پیر چشمی دارای رابطه مستقیم هستند. سوال این است که آیا همه به پیر چشمی مبتلا می شوند؟ باید بگویم بله! با افزایش سن، عدسی خاصیت نازک و ضخیم شدن خود را کم کم از دست خواهد داد و همین اتفاق، موجب بروز پیر چشمی می شود. ضعف در عدسی معمولا از سن ۴۵ سالگی خود را نشان می دهد. با گذشت سن این ضعف بیشتر خواهد شد و تا سن ۶۵ سالگی ادامه خواهد یافت اما بعد از آن بدتر نخواهد شد.

علائم دیگر پیر چشمی را به طور مختصر در زیر آورده ایم:

  • تاری در دید و نداشتن تمرکز در دیدن اشیا نزدیک
  • احساس سر درد در هنگام کار کردن طولانی با اشیا نزدیک (مانند خیاطی کردن)
  • خستگی و احساس درد در چشم ها هنگام تمرکز زیاد
  • احساس تاری در دیدن اشیا نزدیک، بعد از سن ۴۵ سالگی

فهمیدن پیر چشمی در افراد سخت نیست. اگر فردی را می شناسید که حدود ۴۵ تا ۶۵ سال سن دارد، و هنگام مطالعه، کتاب یا آن نوشته را از خود دور میکند، یا هنگام کار کردن طولانی مدت با اشیا نزدیک، تار می بیند و دچار سردرد می شود، احتمالا آن فرد دچار پیر چشمی است.

سه راه فهمیدن علت تاری چشم تصویر
افراد دارای پیرچشمی، برای حل مشکل تاری دید، اشیا را از خود دور می کنند.

چطور بفهمیم آب مروارید علت تاریِ چشم است؟

کاتاراکت یا آب مروارید،‌ همانطور که از اسمش پیداست، ناشی از تجمع آب سفید رنگ در چشم است. یک آب سفیدِ ابر مانند در جلوی چشم ظاهر می شود که تشخیص آن حتی با چشم هم بسیار ساده است. آب مروارید همانند پیر چشمی، با افزایش سن فرد، شایع تر می شود. به طوریکه اکثر افراد ۸۰ ساله، یا مبتلا به آب مروارید هستند یا آن را درمان کردند. راه درمان آب مروارید در نهایت،‌ عمل جراحی است. عمل جراحی آب مروارید یک عمل ساده است و پس از آن، دید اصلی چشم بازخواهد گشت و مانند قبل می توانید دید واضح خود را بدست بیاورید.

آب مروارید در طی سالیان به تدریج تشکیل خواهد شد. به همین دلیل ممکن است در ابتدا متوجه علائم و عوارض خاصی نشوید اما به مرور و با رشد آب مروارید، اثرات آن بر بینایی و تاری دید را احساس خواهید کرد. به عنوان مثال تشخیص رنگ آبی از بنفش برای افراد مبتلا به آب مروارید سخت می شود. آب مروارید ممکن است در یک چشم یا هر دو نمایان شود اما از یک چشم به چشم دیگر منقل نمی شود.

اصلی ترین علامت قابل تشخیص در مورد آب مروارید، بررسی چشم هاست. اگر روی عدسی چشم، کدر و به رنگ روشن (سفید یا شیری رنگ) باشد، و همراه با تاری چشم و دید باشد،‌ احتمالا آن چشم مبتلا به آب مروارید است.

برخی دیگر از علائم آب مروارید را در ادامه آورده ایم:

  • شب ها دید واضحی نخواهید داشت و رنگ ها را به صورت محو شده می بینید.
  • نور ها مانند نور لامپ اتاق، بسیار روشن به نظر می رسند و یک حاله در اطراف آنها احساس می کنید.
  • دید تار و ابری خواهید داشت و اغلب در محیط های باز، احساس می کنید هوا غبارآلود است.
  • اجسام ریز و با فاصله زیاد را تشخیص نخواهید داد و به اصطلاح، قدرت تفکیک چشمتان کاهش می یابد.

به این نکته توجه کنید که علائم آب مروارید می تواند مشابه سایر بیماری های چشم باشد. از این رو برای تشخیص قطعی بیماری های مربوط به تاری چشم، حتما به چشم پزشک یا بینایی سنج مراجعه کنید.

سه راه فهمیدن علت تاری چشم تصویر
محو شدگی، رنگ پریدگی، عدم تفکیک در لبه های اشیا و نهایتا تاری دید، از علائم و عوارض آب مروارید است.

خستگی چشم و تاری دید

ممکن است راننده، کارمند اداره، دانش آموز یا … باشید. اگر مدت زمان طولانی و بدون استراحت از چشم های خود استفاده کنید آنها را خسته می کنید. مطالعه بدون استراحت در دانش آموزان، رانندگی طولانی مدت (خصوصا در شب)، نداشتن خواب کافی، انجام کارهایی که نیاز به تمرکز طولانی مدت دارند، کارکردن یا مطالعه کردن در محیط کم نور و موارد مشابه دیگر، می تواند باعث خستگی چشم های شما شود و در نهایت علت تاری چشم باشد.

از علائم خستگی چشم میتوان به احساس سوختگی و سوزش، قرمزی در چشم ها، احساس سنگینی در چشم ها یا سر، اشاره کرد. بخش بزرگی از احساس خستگی در چشم ها به استفاده از گوشی و رایانه ها مربوط می شود که در ادامه به طور مفصل به این موضوع پرداختیم.

خستگی چشم ناشی از استفاده از وسایل الکترونیکی

با فراگیر شدن وسایل الکترونیکی و دیجیتال، همانند گوشی های هوشمند،‌ خستگی چشم ناشی از استفاده از وسایل الکترونیکی، بسیار شایع تر شده است. وقتی در دراز مدت روی صفحه نمایش تمرکز کنید، باعث می شود کمتر پلک بزنید. در این حالت اشک ترشح شده از پلک ها، روی سطح چشم پخش نشده و موجب خشک شدن سطح چشم و قرنیه می شود. خشک شدن سطح چشم باعث می شود سطح قرنیه نا منظم شود و هدایت نور به خوبی صورت نگیرد. از این رو باعث تاری دید و خستگی چشم می شود. محیط با رطوبت کم، و دمای بالای محیط، خشکی چشم را تشدید می کنند.

بر خلاف باور عموم، عینک های بلوکات یا فیلتر کننده نور آبی، به خستگی چشم کمکی نمی کنند زیرا تحقیقات جدید نشان داده که نور آبی عامل خستگی چشم نیست. در اصل خستگی چشم ناشی از خشک شدن سطح چشم است. بنابراین برای جلوگیری از خشکی و خستگی چشم ها باید همیشه سطح چشم هارا مرطوب نگه دارید.

به همین دلیل توصیه می شود به طور منظم از اشک مصنوعی استفاده کنید. زمان استفاده از وسایل الکترونیکی را کاهش دهید. به چشم های خود استراحت دهید و با بستن چشم ها و با نفس های عمیق و منظم، سعی کنید خستگی را از چشم های خود دور کنید.

سایر علل تاری چشم

سه علت اصلی تاری چشم را معرفی کردیم. در صورتی که در این مورد به مطالعه بیشتری نیاز داشته باشید، مطالعه کردن مقاله ۲۰ علت مهم تاری دید چشم و راه های درمان آن، به شما کمک می کند. در این مقاله به همه بیماری ها و سایر عوامل اثرگذار بر تاری چشم ها پرداختم و راه های درمان نیز معرفی کردم.

نتیجه گیری

در این نوشته به سه راه فهمیدن علت تاری چشم ها پرداختم. هر کدام از این راه ها را شرح دادیم تا بتوانید علت تاری چشمتان را بهتر تشخیص دهید. البته تشخیص نهایی به عهده پزشک یا بینایی سنج است.

بسته به نوع بیماری یا علت تاری چشم، از راه های درمانی از جمله تجویز عینک، تجویز لنز های تماسی، جراحی یا دارو های مرتبط استفاده خواهد شد. اما همواره استراحت دادن به چشم ها می تواند تا حدودی تاری و حتی درد آنها را تسکین دهد.

به طور کلی تاری چشم یا مربوط به عیوب خود چشم است یا به علت یک بیماری دیگر است. در هر صورت اگر تاری دید ادامه دار بود، باید حتما توسط یک فرد متخصص بررسی شود.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *