سن مناسب برای گفتار درمانی یکی از دغدغه هایی است که ذهن والدینی که کودکشان دچار اختلال در حرف زدن است مشغول می کند.
طبیعی است که والدین نگران رشد فرزندشان باشند. اما بهتر است بدانید که رشد کودکان با هم متفاوت است. حتی ممکن است کودک شما نسبت به خواهر و برادرش دیرتر شروع به حرف زدن کند. این لزوماً به این معنی نیست که کودک شما مشکلی دارد، اما می تواند نشان دهد که او برای گفتار خود به کمک نیاز دارد.
با این حال، اگر متوجه شدید کودک شما نسبت به همسالان خود عقب تر است و یا اگر علائم یا رفتارهای عجیب دیگری از خود نشان می دهد، ممکن است زمان آن رسیده باشد که او توسط یک متخصص گفتار درمانی ارزیابی شود.
برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد اینکه بهترین سن برای شروع گفتار درمانی برای فرزندتان چه زمانی است، تا انتهای مطلب همراه ما باشید.
چه سنی برای گفتار درمانی مناسب است؟
فهرست عناوین این نوشته
از چند ماه اول زندگی، کودکان شروع به توسعه مهارت های ارتباطی می کنند. این مهارت ها باعث کمک به موفقیت آن ها در خانه، مدرسه و زندگی آینده خواهد شد. مطالعات نشان داده است که از هر 10 کودک، 1 کودک برای توسعه مهارت های ارتباطی مناسب به حمایت بیشتری نیاز دارد.
بدون حمایت و راهنمایی مناسب، کودک ممکن است با مهارتهای گفتاری و زبانی اولیه دست و پنجه نرم کند و در نهایت توانایی او در خواندن و نوشتن یا شرکت در بازی و تعامل با سایر کودکان نیز تحت تأثیر قرار گیرد.
مداخله زود هنگام با یک گفتار درمان گر بهترین نتیجه را برای کودکانی ارائه می دهد که ممکن است تاخیر گفتار یا زبان یا شرایطی داشته باشند که بر مهارت های ارتباطی آن ها تأثیر می گذارد.
سن طلایی برای گفتار درمانی کودک
با توجه به قابلیت نوروپلاستیسیتی مغز و عملکرد آن، معمولاً سن مناسب برای گفتار درمانی بین ۲ تا ۵ سالگی تلقی میشود. اما این نکته را در نظر داشته باشید که هیچ وقت برای شروع درمان دیر نیست. زمانی که والدین کودک متوجه شدند که او اصلا صحبت نمی کنند معمولاً در حدود 18 ماهگی برای ارزیابی گفتار و زبان ارجاع داده می شوند. اما، این کاملاً امکان پذیر است که کودکان از سنین پایین تر گفتار درمانی را شروع کنند. کودکانی که با ناتوانی متولد می شوند اغلب درمان را از نوزادی شروع می کنند.
2 سالگی
کودکان در این سن می توانند جمله بسازند و از تعداد قابل توجهی کلمه استفاده کنند. در حدود 2 سالگی، کودکان معمولاً شروع به کنار هم قرار دادن دو کلمه می کنند. اگر کودک در این سن شروع به ساختن عبارات ساده نمی کند، ممکن است زمان آن رسیده که گفتار درمانی را در نظر بگیرید.
3 سالگی
در این مرحله، دایره لغات کودک شما باید حاوی کلمات زیادی باشد. در سن 3 سالگی، کودکان باید بتوانند دستورالعمل های ساده را دنبال کنند و حدود 200 کلمه را بیان کنند. اگر کودکی برای برقراری ارتباط موثر مشکل داشته باشد، می تواند منجر به ناامیدی و مشکلات اجتماعی در ادامه راه شود.
اگر کودک شما در 3 سالگی نمی تواند کلمات زیادی را بفهمد و تلفظ کند، آنها را نزدگفتاردرمانگر ببرید.
سن 4 تا 5 سال
در سنین 4 و 5 سالگی، بچه ها باید بتوانند با جملات ارتباط برقرار کنند و توسط غریبه ها درک شوند. اگر گفتار نامشخص ادامه یابد، گفتار درمانی می تواند استراتژی های هدفمندی را برای بهبود وضوح بیان کلمات ارائه دهد.
نقاط عطف رشد گفتار کودک
نقاط عطف گفتار برای رشد کودک شما مهم است. نقاط عطف رشد کودک اهمیت بسیاری در زمینه مراقبت نوزادن برخوردار است. نقاط عطف رشدی رفتارها یا مهارتهایی هستند که رشد کودک را نشان می دهند. نقاط عطف بر اساس کارهایی که اکثر کودکان در یک سن خاص می توانند انجام دهند تعیین شده است؛ مثلاً سنی است که کودک برای اولین بار لبخند می زند، اولین قدم هایش را برمی دارد یا اولین کلماتش را می گوید.
به عنوان مثال، اگر متوجه شدید که فرزندتان صحبت هایش را با سرعتی که باید انجام نمی دهد، ممکن است نشان دهنده چیزی مانند کاهش شنوایی یا ناتوانی در یادگیری باشد.
اگر در سه سالگی، کودکتان نمیتواند مصوتها را ادا کند یا اگر بیشتر با استفاده از مصوتها صحبت میکند و کل صامتها را حذف میکند، ممکن است به گفتار درمانی نیاز داشته باشد. با این حال، ابتدا با پزشک فرزندتان صحبت کنید تا احتمال وجود مشکل شنوایی را بررسی کند و بیدلیل نگران نشوید.
سن شروع صحبت کردن کودک
یک سالگی زمانی است که کودک شروع به استفاده از واژگان برای انتقال بیان می کند. در مواردی نیز دیده شده که کودک زودتر حرف زدن را آغاز می کند. متخصصان توصیه می کنند در صورتی که کودک به سن یک سال و نیم رسید و نتوانست حتی یک کلمه بیان کند، نیاز نیست نگران شوید، در بیشتر موارد دیده شده که خود به خود این مشکل حل می گردد.
درک صحبت دیگران توسط کودک قبل از یک سالگی اتفاق میافتد. در صورتی که والدین با تاخیر در حرف زدن کودک مواجه شدند، می توانند با مراجعه به یک درمانگر از میزان استرس خود کم کنند. کودکان در ۱۸ ماهگی، از جمله بندی در ارتباط خود با دیگران استفاده می کنند و تا ۴ سالگی این توانایی آنها بهبود می یابد.
چه زمانی باید به گفتار درمانگر مراجعه کنید؟
اگر متوجه شدید که فرزندتان به نقاط عطف رشد گفتار خود نمی رسد، در اسرع وقت با گفتار درمانگر مشورت کنید.
ممکن است برای شما به عنوان یک والد نگران کننده باشد و یا خوشایند نباشد که فرزند خود را به گفتار درمانی بفرستید. اما گفتاردرمانگر بهترین فردی است که میتواند ارزیابی کند که آیا واقعاً کودک شما به گفتار درمانی نیاز دارد یا خیر.
هنگامی که فرزند شما ارزیابی شد، می تواند روی رشد گفتار خود در یک محیط سرگرم کننده و دوستانه برای کودک کار کند. مهم است که به یاد داشته باشید که ارزیابی و ایجاد یک برنامه درمانی زمان بر است.
این بدان معنی است که بین زمانی که متوجه مشکلات گفتاری در کودک خود می شوید تا زمانی که گفتار درمانگر کودک شما واقعاً قادر به درمان آنها باشد، تاخیر وجود دارد.
هر چه زودتر بعد از اینکه متوجه شدید که فرزندتان برای رسیدن به نقاط عطف رشد تلاش می کند به گفتار درمانگر مراجعه کنید، گفتار درمانگر زودتر می تواند کار با کودک شما را آغاز کند.
گفتار درمانگر چگونه به کودک کمک می کند؟
در سال های اولیه، گفتار درمانگر جای اینکه چگونگی تلفظ و بیان کلمات را در نظر بگیرد، به نحوه برقراری ارتباط آن ها توجه می کند.
ارتباط شامل تعداد کلماتی است که آن ها بیان می کنند، همچنین نحوه واکنش آن ها هنگام صحبت با آن ها و حرکات و زبان بدنشان برای برقراری ارتباط است.
مداخله قبل از اینکه کودک شما شروع به صحبت کند در واقع می تواند راهی عالی برای به حداقل رساندن تأثیر رشدی اختلال گفتار باشد.
بهترین کار این است که به محض اینکه متوجه شدید فرزندتان به نقاط عطف ارتباطی نمی رسد، به دنبال ارزیابی گفتار و زبان باشید. می دانیم که ایده گفتار درمانی می تواند برای برخی از والدین کمی ترسناک به نظر برسد. اما درمانگر ارزیابی خواهد کرد که کدام مهارت های ارتباطی بزرگ ترین نقاط قوت فرزند شما هستند و چه مهارت هایی ممکن است به حمایت بیشتری نیاز داشته باشند. آن ها همه این کارها را به روشی مناسب برای کودکان انجام می دهند که آنها را درگیر و سرگرم نگه می دارد.
در چه سنی باید نگران صحبت نکردن کودک باشید؟
فرایند رشدی و مهارت های زبانی هرکودک متفاوت است! برای گفتار کودک نقطه عطف وجود دارد که کودکان باید در سن خاصی به آن برسند. مهم است که توجه داشته باشیم که کودکان با سرعتهای متفاوتی رشد میکنند و مهارتها را میتوان با سرعت و ترتیبهای متفاوتی به دست آورد.
اگر کودک شما در سن مربوطه به نقطه عطف نرسید به این معنی نیست که او در گفتار یا زبان تاخیر دارد. باید درنظر داشت فرایند رشدی و مهارت های زبانی هرکودک متفاوت از بقیه می باشد.
بهترین کار این است که به محض اینکه متوجه شدید فرزندتان به نقاط عطف رشد گفتاری نمی رسد، بدون نگرانی به متخصص گفتار درمانی مراجعه کنید.
چه سنی برای گفتار درمانی دیر است؟
آسیب شناسان گفتار زبان (SLPs) در کار با افراد در هر سنی متخصص هستند و در کار با کودکان 6 ماهه و بزرگسالانی که به سنین بالاتری می رسند تجربه دارند. در حالی که مداخله زودهنگام بهترین نتیجه را برای کمک به فرد مبتلا به اختلال گفتار یا زبان ارائه می دهد، گفتار درمانی می تواند برای بزرگسالان نیز بسیار موثر و مفید باشد.
هیچ سنی برای گفتار درمانی دیر نیست و برای دستیابی به اهداف ارتباطی خود هرگز دیر نیست. بهبود مهارت های گفتاری، زبانی و ارتباطی شما می تواند برای افراد در هر سنی مفید باشد و به شما کمک کند در همه زمینه های زندگی خود برتر باشید و اعتماد به نفس خود را افزایش دهید. سن مناسب برای گفتار درمانی، سنی است که فرد از یک گفتار درمانگر با تجربه و آگاه کمک بگیرد.
برای مطالعه بیشتر در مورد بهترین سن برای گفتار درمانی این جا کلیک کنید.