با فرا رسیدن زمان راه رفتن کودک دختر، طراوات و هیجان خاصی در خانواده ایجاد می شود. به عبارتی، راه افتادن کودک تغییرات جالبی را برای شما و کودکتان رقم می زند؛ از این پس کودک شما استقلال و راحتی بیشتری خواهد داشت و شما نیز با کودکی نوپا همگام خواهید بود!
در ادامه به زمان راه رفتن کودک دختر اشاره می کنیم و به بررسی نکات و فعالیت هایی می پردازیم که به راه افتادن کودک و تقویت پای او کمک می کنند.
زمان راه رفتن کودک دختر
فهرست عناوین این نوشته
- زمان راه رفتن کودک دختر
- کودک دختر برای راه رفتن چه مسیری را طی می کند؟
- آیا کودک دختر باید همه این مراحل را طی کند؟
- یک پرسش متداول: آیا کودک پسر سریع تر از کودک دختر راه می افتد؟
- برای کمک به راه افتادن کودک خود چه کار کنیم؟
- 1. برای ایجاد علاقه و تشویق از اسباب بازی ها استفاده کنید.
- 2. از یک آینه دیواری کمک بگیرید.
- 3. همواره به کودک خود انگیزه بدهید.
- 4. پای کودک را تقویت کنید.
- 5. رفته رفته به کودک خود آزادی عمل بیشتری بدهید.
- 6. چیدمان مبل های خانه را عوض کنید!
- آیا استفاده از وسایل کمکی، برای راه رفتن کودک مفید است؟
- مزایای استفاده از وسایل کمکی برای راه رفتن کودک دختر:
- دلیل ترس کودک از راه رفتن چیست؟
- برای ترس کودک از راه رفتن چه کار کنیم؟
- چه زمانی باید نگران تاخیر در راه رفتن کودک باشیم؟
- نشانه های دیر راه رفتن کودک چیست؟
- چه زمانی باید با یک متخصص مشورت کنیم؟
- برخی از منابع (مقاله زمان راه رفتن کودک دختر):
به طور معمول و در اغلب موارد، کودک دختر بین سنین 10 تا 15 ماهگی شروع به راه رفتن می کند. البته بعضی از کودکان دختر سریعتر و برخی نیز کمی دیرتر راه می افتند.
بنابراین بازه طبیعی زمان راه رفتن کودک دختر، بین 9 تا 18 ماهگی است.
نکته مهمی که در فرآیند راه افتادن کودک دختر باید به آن توجه داشته باشید، صبور بودن است. کودک مرحله به مرحله پیشرفت می کند تا در نهایت بتواند اولین گام هایش را بدون کمک والدین بردارد. بنابراین به کودک خود فرصت بدهید و با انجام فعالیت هایی که در ادامه مقاله به آن ها اشاره می کنیم، او را برای راه رفتن آماده نمایید.
کودک دختر برای راه رفتن چه مسیری را طی می کند؟
در ادامه به مراحلی اشاره می کنیم که کودک دختر برای راه افتادن، آن ها را پشت سر می گذارد:
- غلت زدن (3 تا 6 ماهگی): غلت زدن یکی از اولین تلاش های کودک دختر برای شناخت محیط اطرافش است. این کار علاوه بر کمک به تقویت عضلات موثر در راه رفتن، باعث هماهنگی بهتر بین دست و پای کودک نیز می گردد. به طور معمول کودکان ابتدا از شکم به پشت غلت می زنند و بعد از آن غلتیدن از پشت به شکم را می آموزند.
- نشستن (4 تا 9 ماهگی): نشستن به تقویت عضلات پشت، شکم و پاها کمک زیادی می کند؛ استحکام این عضلات برای ایستادن و راه رفتن ضروری است. معمولا بین 6 تا 9 ماهگی، کودکان بدون نیاز به تکیهگاه و نیز کمک والدین می نشینند و حتی می توانند از حالت نشسته به خوابیده و یا ایستاده نیز تغییر وضعیت بدهند.
- چهار دست و پا رفتن (6 تا 12 ماهگی): چهار دست و پا رفتن، از مهم ترین مراحل پیش از فرا رسیدن زمان راه رفتن کودک دختر است. این مرحله به کودک کمک می کند تا مهارت های حرکتی خود را تقویت کند و برای راه رفتن آماده شود. گاهی کودکان پیش از چهار دست و پا رفتن، سینه خیز حرکت می کنند؛ سینه خیز رفتن نیز کمک زیادی به تقویت عضلات کودک کرده و همانند چهار دست و پا رفتن، باعث هماهنگی بهتر دو نیمکره مغز می شود.
- بالا کشیدن بدن خود (8 تا 12 ماهگی): کودکان تمایل زیادی دارند تا با تکیه به مبل یا اشیای دیگر، بدن خود را بالا کشیده و بایستند
- راه رفتن با کمک والدین (8 تا 13 ماهگی): پس از آن که کودک بتواند بدن خود را بالا کشیده و با کمک والدین یا مبلمان بایستد، نوبت به برداشتن اولین گام ها می رسد. کودک دختر سعی می کند با کمک والدین و گرفتن دستان آن ها، شروع به راه افتادن کند.
- ایستادن مستقل و بدون کمک (9 تا 14 ماهگی): با گذشت زمان و بهبود تعادل کودک، او می تواند بدون نیاز به کمکِ والدین و یا تکیه به اشیا، بایستد. ایستادن مستقل نیز از دیگر مراحل مهم، پیش از فرا رسیدن زمان راه رفتن کودک دختر بوده و کمک زیادی به افزایش اعتماد به نفس کودک می کند.
- راه رفتن مستقل (10 تا 18 ماهگی): و بالاخره زمان راه رفتن کودک دختر فرا می رسد.
این احتمال وجود دارد که کودک پس از اولین گام های مستقل، روی زمین بیفتد اما باید به او زمان بدهید و همواره او را تشویق نمایید. پس از مدتی تمرین و نیز با افزایش اعتماد به نفس کودک و تقویت مناسب ماهیچه ها، او بدون هیچ مشکل خاصی پا به پای شما راه می رود!
آیا کودک دختر باید همه این مراحل را طی کند؟
اکثر اوقات، کودکان دختر همه این مراحل را طی می کنند اما گاهی نیز برخی از کودکان به طور طبیعی یک یا چند مرحله را نادیده می گیرند و بدون طی کردن آن ها، شروع به راه رفتن می کنند.
برای مثال هستند کودکانی که هیچ گاه چهار دست و پا نمی روند؛ در عوض به طور مستقیم از مرحله غلت زدن و سینه خیز حرکت کردن، وارد مرحله راه رفتن (با کمک والدین) می شوند.
بنابراین اگر کودک دختر شما غلت نمی زند و یا چهار دست و پا نمی رود، نیاز نیست نگرانی زیادی داشته باشید اما لازم است کودک مراحل دیگر را به موقع طی کند. همچنین می توانید نحوه صحیح چهار دست و پا رفتن را نیز به کودک خود آموزش داده و با او تمرین کنید.
یک پرسش متداول: آیا کودک پسر سریع تر از کودک دختر راه می افتد؟
جواب این سوال منفی است! به طور کلی هیچ شواهدی مبنی بر اینکه کودکان پسر و یا کودکان دختر زودتر راه می افتند، وجود ندارد. هر کودک مسیر رشد مخصوص به خودش را طی کرده و با کودکان دیگر متفاوت است؛ که این تفاوت به دلیل عوامل ژنتیکی و محیطی می باشد.
برای کمک به راه افتادن کودک خود چه کار کنیم؟
در ادامه به فعالیت هایی می پردازیم که کمک زیادی به راه رفتن کودک می کنند:
1. برای ایجاد علاقه و تشویق از اسباب بازی ها استفاده کنید.
شما می توانید با کمک گرفتن از اسباب بازی ها کودکتان را تشویق به راه رفتن کنید. برای شروع می توانید یکی از اسباب بازی های مورد علاقه کودک را روی میز یا مبل قرار دهید و او را تشویق کنید تا به سمت اسباب بازی رفته و آن را بردارد. این کار باعث می شود تا کودک به کمک میز یا مبل برای ایستادن و حفظ تعادل خود تلاش کند.
در ادامه می توانید محل قرارگیری اسباب بازی را نیز تغییر دهید. با جلوتر بردن اسباب بازی، کودک تلاش می کند روی انگشتان و پنجه پا بایستد و این باعث تقویت پای کودک می شود. همچنین می توانید اسباب بازی را پایین مبل یا میز قرار دهید و کودک را ترغیب کنید تا با خم شدن، اسباب بازی را در دست بگیرد.
2. از یک آینه دیواری کمک بگیرید.
برای تشویق کودک به ایستادن، می توانید از او بخواهید تا خودش را در یک آینه دیواری (آینه قدی) تماشا کند. کودک با دیدن تصویر خود در آینه سرگرم شده و تلاش بیشتری برای حفظ تعادل خود می کند. همچنین این کار به افزایش اعتماد به نفس کودک نیز کمک زیادی می نماید.
3. همواره به کودک خود انگیزه بدهید.
از دیگر فعالیت هایی که کودک را به راه رفتن تشویق می کند، تلاش کودک برای رسیدن به آغوش شما است. هنگامی که کودک با تکیه به یک مبل یا دیوار ایستاده، می توانید روبروی او بنشینید و با تشویق و دادن انگیزه به کودک خود، از او بخواهید که به سمت شما بیاید. در ادامه و به تدریج نیز می توانید فاصله خود را با کودک بیشتر کنید تا او چالش دشوارتری را تجربه کند.
4. پای کودک را تقویت کنید.
یکی از مهم ترین کارهایی که فرا رسیدن زمان راه رفتن کودک دختر را تسریع می کند، تقویت پای کودک است.
اگر برای شما هم این سوال مطرح شده که چگونه می توانیم پای کودک را تقویت کنیم، مقاله (تقویت پای کودک برای راه افتادن) را از دست ندهید.
5. رفته رفته به کودک خود آزادی عمل بیشتری بدهید.
برای شروع با گرفتن یکی از دستان کودک، او را تشویق به راه رفتن کنید.
در ادامه یکی از اسباب بازی های مورد علاقه کودک را به دست او بدهید و سمت دیگر آن را خودتان در دست بگیرید و شروع به راه رفتن کنید. با این روش، در عین حال هم از کودک حمایت می کنید و هم آزادی عمل بیشتری را به کودک می دهید.
پس از تکرار و تمرین این روش و به مرور زمان، می توانید اسباب بازی را به آرامی رها کنید و یا آن را به طور کامل در اختیار کودک قرار دهید. با این روش، شما رفته رفته به کودک خود ابتکار عمل می دهید و او را برای راه رفتن مستقل آماده می کنید. همچنین این فعالیت کمک زیادی به افزایش اعتماد به نفس کودک نیز می نماید.
6. چیدمان مبل های خانه را عوض کنید!
یکی از کارهایی که کودکان علاقه زیادی به انجام آن نشان می دهند، گام برداشتن با تکیه به مبلمان خانه است. بنابراین شما می توانید با کم کردن فاصله میان مبل ها، یک مسیر کوتاه برای راه رفتن کودک دختر خود بسازید.
آیا استفاده از وسایل کمکی، برای راه رفتن کودک مفید است؟
به طور کلی استفاده از وسایل کمکی برای راه رفتن کودک مزایای زیادی دارد؛ البته باید به معایب احتمالی آن نیز توجه داشته باشیم.
مزایای استفاده از وسایل کمکی برای راه رفتن کودک دختر:
- کاهش احتمال زمین خوردن کودک
- افزایش اعتماد به نفس
- انگیزه بیشتر برای راه رفتن
- تقویت ماهیچه های موثر در راه رفتن
- بهبود تعادل کودک
مطلب پیشنهادی: [بهترین وسایل کمکی برای راه رفتن کودک]
باید توجه داشته باشیم که وسایل کمکی و اسباب بازی های استاندارد، به خودی خود معایبی ندارند؛ اما استفاده نادرست و طولانی مدت از آن ها می تواند باعث ایجاد مشکلاتی در راه رفتن کودک دختر شوند. همچنین هنگام بازی با این وسایل، باید به طور کامل کودک را زیر نظر داشته باشیم تا مشکلی برای کودک به وجود نیاید.
دلیل ترس کودک از راه رفتن چیست؟
به طور کلی اکثر ترس های کودک طبیعی است اما این امکان نیز وجود دارد که بعضی از ترس ها، به دیر راه افتادن کودک منجر شوند. بنابراین بهتر است منشا این ترس ها را پیدا کرده و کودک را از لحاظ روانی آرام و آماده راه رفتن کنیم. در ادامه به چند مورد از مهم ترین دلایل ترسیدن کودک از راه رفتن اشاره می کنیم:
- عدم همراهی والدین با کودک: کودک دختر برای راه افتادن به حمایت والدین نیاز دارد. توجه ناکافی والدین و عدم پشتیبانی آن ها از کودک هنگام تلاش برای یادگیری راه رفتن (برای مثال به دلیل مشغله زیاد والدین)، منجر به ایجاد نوعی ترس از راه رفتن در کودک می شود.
- ترس از جدایی: ممکن است کودک به دلیل احتمال دور شدن از والدین و گم کردن آن ها، دچار اضطراب شده و از راه رفتن خودداری کند.
- تجربه های گذشته: این احتمال وجود دارد که در اولین تلاش ها برای راه رفتن، کودک زمین خورده، دچار آسیب و یا وحشت شود و در نتیجه به دلیل این تجربه منفی، از راه رفتن امتناع کند.
- عدم اعتماد به نفس کافی: افتادن های مکرر کودک و عدم توانایی حفظ کامل تعادل می تواند اعتماد به نفس کودک را پایین آورده و به او این احساس ترس را القا کند که او نمی تواند راه برود.
- اصرار بیش از حد: گاهی نیز والدین از آن از طرف بام می افتند! اصرار بیش از حد والدین و فشار آن ها به کودک برای راه رفتن، نتیجه ای جز دلزدگی کودک و ترس او از راه رفتن ندارد.
برای ترس کودک از راه رفتن چه کار کنیم؟
اغلب ترس های کودک دختر از راه رفتن، با همراه شدن والدین با کودک و تشویق و انگیزه دادن مکرر به او برطرف می شود. همچنین انجام فعالیت هایی که در بالا به آن ها اشاره کردیم نیز کمک زیادی به راه افتادن کودک و برطرف شدن ترس های او از راه رفتن مینماید.
چه زمانی باید نگران تاخیر در راه رفتن کودک باشیم؟
همانطور که پیش تر هم اشاره کردیم، به طور طبیعی کودکان در بازه سنی 9 تا 18 ماهگی شروع به راه رفتن می کنند. همچنین توانایی چهار دست و پا رفتن (بین 6 تا 12 ماهگی) و تلاش برای ایستادن و بالا کشیدن بدن خود (معمولا بین 8 تا 12 ماهگی) به عنوان دو مرحله مهم دیگر در فرآیند رشد، از پیش نیازهای راه رفتن هستند.
نشانه های دیر راه رفتن کودک چیست؟
تاخیر در زمان راه رفتن کودک دختر می تواند نشانه هایی نیز داشته باشد:
- کودک 9 ماهه نمی تواند بدون حمایت بنشیند.
- کودک تمایلی به جست و جوی محیط اطراف اطرافش ندارد. (مثلا با غلت زدن و یا سینه خیز رفتن)
- کودک روی انگشتان پا (پنجه پا) می ایستد و یا راه می رود.
- کودک سعی نمی کند توجه شما را به خود جلب کند.
چه زمانی باید با یک متخصص مشورت کنیم؟
همانطور که پیش از این هم اشاره کردیم، به طور طبیعی کودک دختر تا 18 ماهگی شروع به راه افتادن می نماید. اما در صورتی که این تاخیر ادامه پیدا کند و کودک شما پس از سن 18 ماهگی نیز راه نرود، باید به یک متخصص مراجعه کنید. یک متخصص اطفال و یا کاردمان می تواند با ارزیابی شرایط کودک، شما را راهنمایی نماید تا بیش از این زمان راه رفتن کودک دختر شما به تعویق نیفتد.