تمامی مهارت های کلامی و حرف زدن کودک ۲۰ ماهه را در ادامه مشاهده می کنید. کودک ۲۰ ماهه حالا یاد می گیرد که کلمات را کنار هم قرار بدهد و عبارت های شبه جمله بسازد.
در ادامه مهارتهای کلامی یک کودک بیست ماهه باید داشته باشد را اورده ایم و در پایان چند راهکار برای تقویت کلام در این سن ذکر کردیم. تا پایان با ما باشید.
حرف زدن کودک ۲۰ ماهه :
فهرست عناوین این نوشته
جدول و مهارتهای زیر براساس خط رشد انجمن گفتار و زبان آمریکا برای کودکان ۱۹ تا ۲۴ ماهه آورده شده است. ما می دانیم که همه کودک ها مثل هم نیستند اما باید هر کودک در هر سنی به یک حداقل مهارتهایی دست پیدا کند.
مطلب پیشنهادی: سن حرف زدن کودک پسر
- حداقل ۵۰ کلمه را درک و استفاده می کند. این کلمات تنوع بالایی دارند اسامی خوراکی ها ، اسباب بازی ها ، حیوانات ، اعضای بدن ، افعال ، اسم افراد آشنا ( بابا ، ماما ، دد ، )
- دو کلمه را کنار هم قرار می دهد و با هم بیان می کند. مثلا کودک هر وقت آب می خواد می گوید: آب بده ، یا عبارت های شبیه : ماما نه ، دادا رفت ، توپ نیست و.. بیان می کند.
- اگر دو خواسته از او داشته باشیم می تواند انجام دهد. مثلا اگر به او بگوییم توپ رو بگیر و بزار اونجا ، این دو را درک و انجام می دهد.
- کلماتی مثل : <<من ، مال منه>> ( ممکن است بگویند: منه ) ، یا << تو>> را استفاده می کند.
اگر کودک ۲۰ ماهه من این توانایی را نداشت به چه معنا است؟
مهم است بدانیم که کودکان از نظر رشدی کاملا شبیه به هم نیستند. هر کودکی مثل اثر انگشت با کودک دیگر متفاوت است.
این تفاوت در کودکان به این معنا نیست که ما به نسبت رشد انها بی تفاوت باشیم.
همه کودکان از یک خط رشد پیروی می کنند. ممکن است کودکی یک ماه زودتر یا یک ماه دیرتر مهارتی را بدست بیاورد اما در هر صورت می بایست در یک بازه زمانی مشخص به ان مهارت دست پیدا کند.
اگر کودکی در آن بازه به مهارت لازم دست پیدا نکرد این بدین معنا است که باید کاری کنیم. باید به او کمک کنیم تا ان مهارت را بدست بیاورد.
در جدول بالا بازه زمانی ۱۹ تا ۲۴ ماهگی حرف زدن کودک را مشخص کردیم. اگر فرزند ۲۰ ماهه ای دارید باید بدانید که انتظارات شما از حرف زدن او مطابق این بازه زمانی باید باشد.
مطلب مفید: آیا دیر حرف زدن کودک ارثی است؟
برای کمک به حرف زدن کودک بیست ماهه چکار می توانیم کنیم؟
در ادامه چند تکنیک بسیار ساده برای کمک به حرف زدن کودک بیست ماهه معرفی کردیم. سعی کنید این تکنیک ها را در خانه انجام بدهید.
- در مورد صداهایی که توی خانه می شنوید صحبت کنید. می توانید وقتی صدای ساعت را می شنوید این چنین بگویید : گوش کن ، صدای چی بود؟ تیک تیک ، تیک تیک صدای ساعت بود.
- در زمان حمام کردن به بهانه های مختلف صداسازی کنید. با شامپو حباب درست کنید و بگویید با با با با
- در حالیکه در بیرون پیاده روی می کنید در مورد چیزهایی که می بینید صحبت کنید. برای نمونه وقتی توی پارک قدم می زنید به درخت اشاره کنید و بگویید اوه ه نگاه درخت ، چه درخت بزرگی ( همزمان به سمت درخت بروید)
- از گالری گوشیتان کمک بگیرید. تصاویر اعضای خانواده و جاهایی که که رفتید را به فرزندتان نشان بدهید و در مورد هر کدام صحبت کنید.
- از جملات ساده در مکالماتتان استفاده کنید. هر چه قدر جملات شما ساده تر و کوتاه تر باشد فرزندتان بعدا سریع تر و راحت تر می تواند آنها را تقلید و تکرار کند.
- سعی کنید هر روز برای فرزندتان کتاب داستان بخوانید. از کتاب داستان های مصور استفاده کنید. اجازه بدهید فرزندتان کتاب را ورق بزند. در مورد داستان به زبان خودتان صحبت کنید.
- از فرزندتان بخواهید که تصاویر ، اعضای بدن و اشیا را نشان دهد. هر زمان که به آنها اشاره کرد او را تشویق کنید.
- به فرزندتان برای بیان کلمات فشار نیاورید. به او سخت نگیرید و اجازه بدهید تا خودش در زمان مناسب و در طول فعالیت های خانه کلمات را بیان کند.
آیا گفتار درمانی لازم است ؟
گفتار درمانی یک تخصص از حیطه علوم پزشکی است که به کودکانیکه تاخیر کلامی دارند کمک زیادی می کند.
ما این را می دانیم که تاخیر کلامی می تواند منجر به کاهش اعتماد به نفس کودک شود. این را می دانیم که کودکان در سنین پایین سریع تر کلمات و جملات را یاد می گیرند.
پس مهم است که در صورت مشاهده علائم زیر در کودک ۲۰ ماهه از گفتار درمانگر کمک بگیریم:
- هنوز کلمه ای بیان نمی کند.
- وقتی از او می پرسیم توپ کجاست نشان نمی دهد.
- با سر، ژست بله و خیر را نشان نمی دهد.
- حداقل یکی از اعضای بدنش را نمی شناسد.
- صداسازی و ژست را در ارتباط نشان نمی دهد.
اگر فرزند شما ۲۰ ماهه است و مهارتهای فوق را ندارد بدون آنکه نگران باشید. از گفتار درمانگر کمک بگیرید.
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان