تکنولوژی های سمعک روز به روز پیشرفت می کنند. به جرات می توان سمعک ها را رایانه ای کوچک نامید که صداهای اطراف را اندازه می گیرد و بصورت اتوماتیک وار آنها برای بهتر شنیدن فرد پردازش و تنظیم می کنند. در این مقاله می خواهیم انواع تکنولوژیهای به کار رفته در سمعک را برای شما معرفی کنیم.
انواع سمعکها ممکن همه یا برخی از این تکنولوژیها را در خود داشته باشند. میزان کارایی این امکانات براساس سن فرد متغییر است. در حالیکه یکی از امکانات سمعک برای فردی بسیار حیاتی است برای کودکی ممکن است چندان ضروری و لازم نباشد. شاید قبل از مراجعه به کلینیک های شنوایی و سمعک دانستن این اطلاعات برای انتخاب سمعک کمک کننده باشد. در پایین لیست این تکنولوژیهای به کار رفته در سمعک را برای شما معرفی کرده ایم:
فهرست عناوین این نوشته
1-امکان کاهش صدای زمینه
سمعک های دیجیتال مجهز به این تکنولوژی هستند. در این تکنولوژی ها سر و صدای زمینه به نسبت صدای گفتاری بلندی کمتری پیدا می کنند و در نتیجه به فرد کم شنوا کمک می کنند تا بهتر بشنود.
سمعک ها صداهایی را که دریافت می کنند را انالیز می کنند اگر یک صدا ناخواسته بود – مثل صدای پنکه و یا پروژکتور کلاس – بلند کردن آنها می تواند سبب حواسپرتی و مشکل در شنیدن صدای گونده شود. بنابراین بلندی این صداهای زمینه ای را چندان بالا نمی برند – نسبت صدای زمینه را به صدای گفتار کاهش می دهند .
در مقابل صداهای گفتاری را بلندتر و با ثبات تر می کنند که این خود باعث می شود وضوح صدای گفتاری بالاتر برود و درک ان راحتتر شود.
2-اتصالات بلوتوثی و وایرلس
بسیاری از سمعک ها از طریق تکنولوژی بلوتوث قادر به اتصال به دیگر وسایل الکترونیکی هستند. اما قابلیت اتصال به این وسایل چه کمکی به کاربر می کند ؟ از طریق اتصال سمعک به یک پخش کننده موزیک ، کاربر صدا مستقیما از طریق بلوتوس با کیفیت بهتر و بدون نویز می شنود در ادامه سه فایده مهم این اتصالات را با هم بررسی می کنیم.
اتصال به دستگاه صوتی و تصویری از طریق بلوتوث
اگر سمعک تکنولوژی بلوتوث را دارا باشد به راحتی به ابزارهای صوتی و تصویری نظیر : گوشی ، تبلت ، لب تاپ و پخش کننده های موزیک متصل می شود و صدا با کیفیت بهتر به صورت مستقیم از طریق بلوتوث وارد سمعک می شود. در این حالت دستگاه کمک شنیداری کیفیت بسیار بالاتری برای کودک و یا بزرگسال مهیا می کند.
اتصال به برنامه های کاربردی گوشی و تبلت
برخی از کارخانه های تولید کننده سمعک ، برنامه های کاربردی برای مدیریت ئسیله کمک شنیداری ارائه می کنند. با نصب این برنامه ها در تبلت و یا گوشی ، کاربر با اتصال سمعک به این برنامه از طریق بلوتوث ، قادر به مدیریت دستکاه خود از جمله بررسی عمر باتری ، تغییر بلندی و برنامه شنیداری شود.
اتصال به میکروفن
تکنولوژی وایرلس سمعک اجازه می دهد که دستکاه شنیداری مستقیما به میکروفن های گوینده ها متصل شود و صدا را با کیفیت بهتر مستقیما دریافت کنند. استفاده از این تکنولوژی برای نمونه در این مکانها بسیار ضروری است:
- والدین در حین رانندگی با استفاده از این ویژگی بدون نگرانی از سر وصدای ماشین های توی جاده می توانند با کودک خود صحبت کنند. در این موقیت دستگاه کمک شنیداری کودک با بدون نیاز به نگاه کردن مستقیم به چهره والدین ، صدای انها را مستقیما از طریق تکنولوژی وایرلس سمعک دریافت می کند.
- در محیط های پر سرو صدا همانند پارک ، باغ وحش کودک صدای والدین را بدون زحمت می شنود.
3- تکنولوژی مدار تراکمی محدوده وسیع (WDRC )
محدوده پویای شنوایی یک فرد عبارت است اختلاف بین آرام ترین صدایی که می شنود و بلندترین صدایی که او را اذیت می کند. این دامنه در افراد کم شنوا کمتر از افراد شنوا است.
معمولا هر چقدر شدت کم شنوایی بیشتر باشد این دامنه نیز کوچک تر است. این دامنه به فرد این امکان را می دهد که بین صداهای بلند و آرام تفاوت قائل شود و هر دو صدا را به یک بلندی نشنود.
سمعک هایی که تکنولوژی WDRC دارند، براساس این دامنه صدا را بلند می کنند. بدین معنا که صدای زمزمه را به نسبت صدای فریاد کمتر بلند می کنند و بدین طریق فرد می تواند بین این دو تفاوت قائل شود.
4-سمعک های با میکروفن های جهت دار
به طور معمول سمعک ها بیشتر از یک میکروفن دارند. داشتن چند میکروفن و اندازه گیری صداهای اطراف توسط هر میکروفن به انها کمک می کند تا متوجه بشوند که منابع صداها کدام سمت هستند.
سمعک های دایرکشنال و یا مجهز به میکروفن جهت دار می توانند طوری برنامه ریزی شوند که صداهایی که از روبروی صورت کودک می آیند ( معمولا صدای روبروی کودک صدای گوینده ای است که کودک در حال مکالمه با ان است ) را به نسبت صداهای پشت سری ( صداهای زمینه ) بلندتر کند.
در محیط های پر سر و صدا سمعک های با تکنولوژی میکرفون های جهت دار ، برای صداهای جلویی تمرکز می کنند و صداهای پشت سر را آهسته تر می کنند. در این حالت کودک گفتار نفر جلویی خود را بهتر می شنود.
البته این امکان در موارد زیر ممکن است چندان موثر نباشد :
- نوزادان و کودکانی که در محیط های پر جمعیت زندگی می کنند ممکن است بخشی از کلام افراد دور و بر خود و یا کسانیکه به انها نگاه نمی کنند را بخوبی نشوند. همچنین این نوزادان ممکن است توانایی لازم برای تماس چشمی با فرد گوینده را ندشاته باشند.
- در کلاس های درس دانش آموز صدای معلم را بهتر می شوند و لی صدای هم کلاس های پشت سر خود را ممکن است بخوبی نشوند.
5-سمعک های با برنامه ریزی چندگانه
بسیاری از سمعک های چندین حافظه و برنامه برای موقعیت های مختلف دارند. قاعدتا پردازش صدا در محیط های شلوغ برنامه ای متفاوت از محیط های آرام دارد. در این حالت کاربر براساس نیاز خود برنامه ذخیره شده را اجرا می کند.
کنترل این برنامه از طریق کنترل از راه دور و یا دکمه خود سمعک امکان پذیر است. این برنامه ها تنظیمات و بلندی های متفاوتی را برای فرد مهیا می کنند.
- برخی از سمعک ها ، بصورت اتوماتیک براساس صداهای محیطی ، موقعیت را تشخیص و تنظیمات را تغییر می دهند.
- داشتن امکان انتخاب برنامه های مختلف ، به خصوص برای کودکان است ، به ویژه اگر کم شنوایی آنها تغییر کند.
- کمک به مشارکت والدین در تنظیم بهترین برنامه شنیداری
در این حالت والدین با هماهنگی ادیولوژیست می توانند با انتخاب برنامه های مختلف در نهایت بهترین برنامه ای را که کودک راحتتری بهتری را برای شنیدن دارند از طریق خطا و آزمایش پیدا کنند.
آسیب شناس گفتار و زبان ( گفتار درمانگر ) و روانشناس با بیش از ۱۵ سال کار بالینی
مدیر کلینیک های گفتار درمانی بیان و یلدا
مدیر وب سایت پزشکی مداوا
مدرس دوره های آموزش بشنو و صحبت کن
مخترع نرم افزارهای گفتار درمانی بیان