اوتیسم شدید یا سطح سه می تواند بسیار چالش برانگیز تر از اوتیسم متوسط و خفیف باشد. در این نوشته قصد داریم این اختلال را به همراه علائم و روش های درمانی آن برای شما بیاوریم.
اوتیسم شدید
فهرست عناوین این نوشته
در اوتیسم شدید فرد معمولا به حمایت بالایی نیاز دارد. در این اختلال ممکن است فرد اصلا توانایی صحبت کردن یا برقرار کردن تماس چشمی را نداشته باشد. ولی این امکان نیز وجود دارد که تعداد زیادی از کودکان مبتلا به اوتیسم زندگی نسبتا طبیعی داشته باشند.
ممکن است اوتیسم شدید یا سطح سه را با اصطلاحات متفاوت از جمله اوتیسم کانر، اوتیسم با عملکرد پایین و اوتیسم غیرمعمول شنیده باشید.
علائم اوتیسم شدید یا سطح سه
به طور کلی در اختلال اوتیسم علائم از فردی به فرد دیگر متفاوت است. به طور مثال در دو فرد با تشخیص یکسان وقتی به رفتارها و توانایی های آن ها توجه می کنیم ممکن است بسیار متفاوت به نظر برسند.
علائم اوتیسم شدید یا سطح سه عبارتند از:
- مشکل در ارتباط اجتماعی: در اوتیسم شدید یا سطح سه کودکان معمولا تنهایی را ترجیح می دهند. آن ها تمایل بسیار محدود به ارتباط با دیگران و تعاملات اجتماعی دارند.
- مشکلات گفتاری و زبانی : این افراد به احتمال زیاد نمی توانند از زبان گفتاری استفاده کنند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد این مشکل روی لینک مشکلات گفتار و زبان در افراد مبتلا به اوتیسم کلیک کنید.
- رفتارهای تکراری حرکتی: رفتارهایی مثل بالا و پایین پریدن، بال بال زدن، ضربه زدن به دست و …از خود نشان می دهند.
- رفتارهای تکراری کلامی: تکرار کلمه یا عبارت یا داستانی بدون اینکه هدف خاصی در کار باشد.
- مشکلات جسمی: افراد مبتلا به اوتیسم شدید یا سطح سه ممکن است دارای مشکلاتی مانند بی خوابی، صرع، مشکلات گوارشی و … باشند.
- نیاز شدید به یکنواختی: از تغییر در زندگی روزمره به شدت ناراحت می شوند. به عنوان مثال از اینکه اتاق او عوض شود واکنش نشان می دهد.
- اختلال در پردازش حسی: واکنش بیش از حد نسبت به صداها، بافت غذا ها، نور، بو و … از خود نشان می دهند. برای مثال نمی توانند محیط های پر سر و صدا را تحمل کنند.
- وابستگی یا مشغول شدن به کاری خاص: گاهی اوقات کارهایی مانند اعداد، پلاک ماشین ها، کلیدهای روشنایی و … آن ها را سخت به خود مشغول می کند.
معمولا مشکلات جسمی در افراد مبتلا به اوتیسم به دلیل ناتوانی این افراد در بیان مشکلات خود دیر تشخیص داده می شود.
دقت شود تشخیص اینکه فرد مبتلا به اتیسم است یا نه، توسط متخصص مربوطه امکان پذیر است. ممکن است علائم مشاهده شده ناشی از بیماری دیگری باشد.
راهکارهای درمانی اوتیسم شدید یا سطح سه
محیطی آرام و بدون استرس:
سعی کنید یک روال زندگی منظم، روتین و مناسب با پردازش های حسی فرد مانند صدای کم، نور کم و … برای او مهیا کنید. به عنوان مثال غذاهای غیر قابل پیش بینی او را مضطرب می کند. بنابراین سعی کنید او را از هر گونه اضطراب دور نگه دارید.
افراد مبتلا به اوتیسم شدید یا سطح سه به دلیل اینکه نمی توانند افکار، احساسات و علایق خود را مثل افراد معمولی بروز دهند معمولا پرخاشگر هستند. آن ها رفتارهایی مانند خودآزاری، دیگر آزاری، فرار کردن بدون هدف و … از خود نشان می دهند.
توانبخشی:
با مراجعه و حضور به موقع کودکان مبتلا به اوتیسم شدید یا سطح سه در مراکز توانبخشی، می توان مشکلات گفتاری و زبانی و همینطور مشکلات مربوط به تعامل و ارتباط با دیگران را تا حد امکان در این کودکان درمان کرد.
تیم توانبخشی برای افراد مبتلا به اوتیسم شامل درمانگران زیر است:
- متخصص گفتاردرمانی
- متخصص کاردرمانی
- متخصص فیزیوتراپی
- روانپزشک
- روانشناس
- متخصص مغز و اعصاب
دارودرمانی:
گاهی اوقات طبق نظر پزشک استفاده از داروها در موارد زیر برای افراد مبتلا به اوتیسم توصیه می شود:
- خودآزاری
- تشنج
- بیماری های گوارشی
- بیش فعالی
- و …
روش ABA:
روش درمانی ABA یکی از روش های شناخته شده برای درمان اوتیسم شدید یا سطح سه می باشد. این روش مبتنی بر تحقیقات علمی و ثابت شده ای است که به کودکان اوتیسم در موارد زیر کمک می کند:
یادگیری رفتارهای سودمند: آموختن رفتارهایی مانند سلام کردن، لباس پوشیدن و …
کاهش و یا حذف رفتارهای مخرب: کاهش رفتارهایی مانند جیغ زدن، خودزنی و …
نوشته پیشنهادی : روش درمانی ABA ( ای بی ای ) چیست ؟