انحراف چشم نوزاد تا چند ماهگی طبیعیه؟ من یه نوزاد چهل و پنج روزه دارم که چشمش یه ذره انحراف داره ، آیا طبیعی هست؟ چکار کنم؟ خیلی نگرانم ……..
انحراف چشم که به آن استرابیسم هم گفته می شود، وضعیتی است که در آن دو چشم به یک نقطه نگاه نمی کنند و در جهت های مختلفی قرار می گیرند.
انحراف چشم نوزاد تا چند ماهگی طبیعی است .
فهرست عناوین این نوشته
طبق گفته انجمن چشم پزشکی آمریکا ( AAO) انحراف چشم در نوزادان در صورتی که خفیف باشد، تا 4 ماهگی، معمولا” طبیعی است ولی اگر شدید باشد یا بعد از 4 ماهگی همچنان ادامه داشته باشد ، باید توسط پزشک ارزیابی شود. ”
از این گفته می توان این طور برداشت کرد که : در حالی که انحراف چشم در برخی نوزادان تا 4 ماهگی طبیعی است ولی مواردی وجود دارد که انحراف چشم نوزاد زیر 4 ماهه ، طبیعی نیست و نیاز است توسط پزشک بررسی شود.در ادامه بیان می کنیم که چه زمانی انحراف چشم طبیعی است و چه زمانی غیر طیبیعی است و باید نگران آن باشید.
بنابراین اگر فرزندان بالای 4 ماه است و همچنان انحراف چشم دارد حتما به پزشک مراجعه کنید و اگر زیر 4 ماه است هم ممکن است طبیعی باشد و هم طبیعی نباشد و نیاز به مراج
انحراف چشم طبیعی در نوزدان چگونه است؟
- انحراف چشم گذرا : این نوع انحراف چشم معمولا” در چند ماه اول زندگی رخ می دهد و خود به خود از بین می رود. ممکن است متوجه شوید که چشم های فرزندتان گاهی به سمت داخل، خارج، بالا یا پایین چرخیده به نظر می رسند. یکی از دلایل این امر نارسایی سیستم عصبی و عضلانی است که هنوز به تکامل نرسیده است .
- انحراف چشم ناشی از خستگی : اگر فرزند شما برای مدت طولانی بیدار یا خسته باشد، ممکن است انحراف چشم موقتی را تجربه کند. این امر به علت خستگی عضلات چشم است.
- انحراف چشم ناشی از تمرکز : نوزادان در حال یادگیری نحوه تمرکز چشمان خود بر روی اشیاء هستند و ممکن است کاهی اوقات در حالی که روی چیزی تمرکز می کنند،چشمانشان به طور موقت دچار انحراف شود.
در صورت مشاهده هریک از موارد جای نگرانی نیست. با این حال اگر انحراف چشم همیشگی است، حتما” باید توسط پزشک ارزیابی شود.
چه زمانی باید نگران انحراف چشم در نوزاد بود ؟
همانطور که گفتیم انحراف چشم در حد کم ، در ماههای اول تولد، اغلب طبیعی است ولی اگر انحراف چشم در نوزاد ، همراه با موراد زیر باشد ، می تواند نشان دهنده مشکل جدی تری باشد و نیاز به معاینه فوری توسط چشم پزشک اطفال دارد.
- انحراف چشم ناگهانی ظاهر شود.
- فقط در یک چشم رخ دهد.
- با افتادگی پلک، قرمزی چشم یا مشکلات بینایی همراه باشد.
- بعد از 4 ماهگی همچنان ادامه یابد.
چگونه بفهمم فرزندم انحراف چشم دارد؟
تشخیص قطعی انحراف چشم باید توسط یک متخصص چشم پزشکی انجام شود، با این حال شما می توانید در خانه به دنبال علائم هشدار دهنده زیر باشد :
- به نحوه قرار گیری چشم های فرزندتان نگاه کنید، دقت کنید که آیا یک یا هر دو چشم به سمت داخل ، خارج ، بالا یا پایین چرخیده است یا خیر . ( توجه داشته باشید که کمی انحراف چشم به ویژه در ماههای اول طبیعی است.)
- به نحوه حرکت چشمان فرزند خود توجه کنید، حرکات لرزان یا ناهماهنگ یا پرش ممکن است نشان دهنده انحراف چشم یا سایر مشکلات بینایی باشد.
- برخی از نوزادان مبتلا به انحراف چشم ممکن است علائمی مانند افتادگی پلک ، قرمزی چشم یا حساسیت به نور را نیز داشته باشند.
اگر نگران انحراف چشم نوزاد خود هستید، باید با پزشک اطفال یا چشم پزشک خود صحبت کنید، آ«ها می توانند بینایی نوزاد شما را ارزیابی کنند و در صورت نیاز به درمان مناسب را توصیه کنند.
درمان انحراف چشم نوزادان
درمان انحراف چشم در نوزادان به علت وشدت آن بستگی دارد . هدف از درمان ، صاف کردن چشم ها و ایجاد بینایی دو چشمی طبیعی است. در اینجا به برخی از روش های درمانی رایج می پردازیم :
- عینک : عینک از رایج ترین روش های درمان برای انحراف چشم در نوزادان است . این روش درمانی برای انحراف چشم خفیف تا متوسط موثر است.
- پوشاندن جشم : در برخی موارد، ممکن است از چشم بند برای تقویت عضله چشم ضعیف تر استفاده شود و با این کار انحراف چشم درمان شود.
- جراحی : در موارد شدید، ممکن است برای صاف کردن عضلات چشم نیاز به جراحی باشد. این جراحی معمولا” پس از 6 ماهگی انجام می شود، زمانی که سیستم عصبی و عضلانی چشم به طور کامل تر تکامل یافته باشد.
عوارض احتمالی انحراف چشم در نوزادان
مهمترین عارضه انحراف چشم درمان نشده، تنبلی چشم ( آمبلیوپی ) است. در این حالت چشم به دلیل عدم استفاده کافی ، بینایی خود را به طور کامل تکامل نمی دهد و مغز یاد می گیرد که تصاویر را از چشمی که دچار انحراف است نادیده بگیرد. سایر عوارض احتمالی انحراف چشم درمان نشده عبارتند از :
- دید دو چشمی ضعیف : مغز ما برای درک تصویر از تصاویر هر دو چشم استفاده می کند. انحراف چشم می تواند در آین فرایند اختلال ایجاد کند که ممکن است در درک عمق و دید فضایی ایجاد مشکل کند.
- مشکلات چشم و عضلات : انحراف چشم درمان نشده می تواند فشار زیادی بر عضلات چشم وارد کند و باعث خستگی چشم ، سردرد و دو بینی شود و در موارد شدید ممکن است به عضلات چشم و پلک آسیب بزند.
- مشکلات عزت نفس : کودکان مبتلا به انحراف چشم ممکن است در مورد ظاهر خود احساس خجالت کنند. این امر می تواند منجر به مشکلات عزت نفس و اضطراب اجتماعی شود.